Best of Country (vol. 1-2)

publicat: 18/09/2011 19:25 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Melodiile country din aceasta lista sunt versiunile originale ale unor hituri internationale cunoscute in variante pop, rock sau dance. Pe cat posibil, am inclus versiunile in interpretarea cantaretilor care au lansat pentru prima data melodiile.

Muzica country este un stil muzical specific american ce s-a cristalizat la inceputul secolului XX. Pentru ca radacinile muzicale ale country-ului se intind pina in secolul al XVIII-lea, mi-ar fi dificil sa rezum peste 300 de ani intr-un singur post, asa ca am ales sa prezint cateva din momentele cheie, astfel incat cei mai putin familiarizati cu acest stil sa inteleaga evolutia lui.

Primii emigranti in America de Nord, ce s-au stabilit in zona Muntilor Apalasi, au adus cu ei nu numai valorile spirituale si sociale necesare construirii unei Lumii Noi ci si folclorul si instrumentele muzicale din Lumea Veche, fiecare cu specificul sau, in functie de tara lor de origine. Cei mai multi imigranti au fost bineinteles britanici, iar dintre acestia majoritatea erau scotieni si irlandezi, mari iubitori ai muzicii cantate la vioara. Acesta a fost instrumentul principal care a stat la baza muzicii americane de dupa colonizare, alaturi de el fiind si chitara spaniola, mandolina italiana sau banjo-ul vest-african. Desigur ca ne-am astepta ca elementele muzicale europene sa fie dominante in muzica timpurie americana, dar si cultura africana a avut o influenta deosebita - sa nu uitam de sclavii africani ce au fost adusi in America incepand cu secolul al XVI-lea.

La baza ei, muzica americana country este o muzica folk peste care s-au suprapus stilurile si genurile muzicale europene, africane, mexicane si amerindiene native. Primii cantareti moderni de muzica americana de la inceputul secolului XIX-lea au utilizat vioara, iar muzica lor era o forma de divertisment pentru fermieri sau zilierii agricoli, de aceea era intitulata muzica hillbily (in traducere munteneasca dar si taraneasca - acest sens uneori peiorativ) iar spectacolele muzicale erau intitulate barn-dance (dans de hambar), cantecele fiind de regula yodel-uri. Ulterior, cantaretii au inceput sa combine muzica hillbily cu gospelul, blues-ul si jazz-ul, astfel ca au inceput sa apara o multitudine de stiluri combinate, specifice fiecarui teritoriu american. In perioada anilor '30-'40, cantecele cowboy-ilor si muzica western au inceput sa fie popularizate in special datorita productiilor hollywoodiene de filme western.

Intre timp, in muzica americana incepusera sa fie introduse tobele (care initial erau considerate prea zgomotoase) si chitara electrica. Cea mai populara marca de chitara electrica printre cantaretii de muzica country din Nashville era "Gibson and Gretsch", ce a devenit cu timpul chitara ce produce sunetul specific al melodiilor country. In 1944 muzica hillbilly incepe sa fie denumita muzica folk si blues, pentru ca in 1949 termenul sa fie schimbat muzica country sau muzica country si western. In anii '40-'50 honky tonk, un subgen al muzicii country originar din Texas, devine foarte popular printre albii saraci din Sud, fiind interpretat mai ales in baruri. Acest gen va fi cunoscut mai tarziu cu titulatura de muzica country traditionala. Spre sfarsitul anilor '50, intra in voga rockabilly, un gen muzical ce imbina muzica country cu muzica rock and roll. Cel mai reprezentativ artist al acestei perioade este bineinteles Elvis Presley, care insa a introdus in muzica country si influentele artistilor de rhythm & blues.

Incepand cu mijlocul anilor '50, honky tonk este inlocuit de un stil muzical promovat de cantaretii din Tennessee, cunoscut sub denumirea de Nashville sound, care tintea sa fie un gen mai comercial. Producatorii din Nashville au reusit intr-un timp relativ scurt sa cuprinda o audienta mai mare si sa reinvie gloria muzicii country din perioada Marii Depresii. In 1962, Ray Charles va fi unul dintre pionierii unui alt subgen originar din Sud, intitulat country-soul, pe care il promoveaza cu lansarea propriei versiuni a cantecului I can't stop loving you, compus de Don Gibson in 1958. Se parea ca muzica country era un mediu muzical propice pentru o gramada de alte fuziuni (crossover), astfel ca la sfarsitul anilor '60 apare si country-rock-ul, un subgen aparut sub influenta Invaziei Britanice, perioada in care muzica artistilor din Marea Britanie, in special Beatles, era la moda.

Gloria muzicii country din anii '60, asa cum o cunosteau cantaretii traditionali, a inceput sa paleasca pe masura ce a aparut muzica country-pop in anii '70. Acest subgen a fost considerat o insulta la adresa muzicii country, insa el a generat si cele mai cunoscute hituri de muzica country, in special peste Ocean, aducand in atentia publicului, prin cantareti ca Dolly Parton, Kenny Rogers sau Olivia Newton-John, un stil muzical mai apropiat de gustul europenilor. La mijlocul anilor '80 apare o tendinta de revenire la muzica traditionala country, insa anii '90 vor fi cei care vor creste in mod spectaculos popularitatea ei, transformand-o intr-un fenomen muzical la nivel international, prin cantareti ca Lee-Ann Rimes, Billy Ray Cyrus, Shania Twain, Faith Hill sau Garth Brooks. Anii 2000 au mentinut in atentie muzica country-pop prin idolii tinerilor americani ca Miley Cyrus, Carrie Underwood sau Taylor Swift.

De remarcat ca de-a lungul anilor au existat artisti americani de muzica rock care au fost atrasi de magia muzicii country, printre acestia numarandu-se Bon Jovi, Richard Marx, Don Henley (The Eagles) sau formatia Poison. Ca si in alte genuri muzicale, genul country al unei melodii este identificat in principal de vocea cantaretului si apoi de orchestratie, care de cele mai multe ori este o fuziune intre country si alte genuri sau stiluri muzicale. De aceea, de pilda, veti gasi eticheta de muzica country pe mai toate cantecele Shaniei Twain, dar si pe cele ale lui Kenny Rogers. Desi muzica country pare la prima auditie o muzica usoara, bazata pe ritmuri stereotipe si texte deseori prozaice, ea este populara mai ales pentru ca apeleaza la emotii primare, in special de dor si gelozie, cu versuri ce vorbesc despre povesti de viata pe care le intalnim zilnic in orice comunitate umana, indiferent ca este americana, europeana, africana sau asiatica. Asa cum spunea si Harlan Howard, unul din cei mai mari compozitori de muzica country, muzica country se reduce la "trei corzi si un truism", dar acest lucru nu o face mai superficiala decat orice alt gen muzical. Ascultand listele pe care le-am pregatit, veti vedea ca unele dintre cele mai cunoscute sau de succes melodii contemporane nu sunt altceva decat reluari moderne ale unor melodii originale country, mai mult sau mai putin cunoscute.

Melodiile pe care le-am ales in cele doua liste de mai jos sunt in interpretarea originala cu doua exceptii: prima, Rose garden, a fost interpretata in original de Joe South in 1969, dar niciuna din versiunile ulterioare nu a devenit un hit pina la interpretarea lui Lynn Anderson din 1970; a doua, Crazy, a fost interpretata in original de Willie Nelson. Iata si o lista explicativa cu subgenurile melodiilor din playlist:

Country-pop: Jolene, This kiss, Rose garden, (Hey won't you play) Another somebody done somebody wrong song, Islands in the stream, Breathe, From this moment

Country-rock: Man, I feel like a woman, You and I

Country-folk: The end of the world, I don't want to talk about it

Rockabilly: Hello Mary Lou, Bye bye love

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of Country (vol.1)
Descriere: muzica country
Gen muzical: Country
Conţine: 23 melodii
Timp total: 01:11:50
Bit rate: 64kbps
Creată la: 10/08/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: