Best of New Wave (vol. 2)

publicat: 11/04/2012 22:14 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Atunci cand vorbim despre muzica new wave nu putem evita sa aducem in prim-plan si synth-pop-ul, un gen muzical in care sintetizatorul este instrumentul dominant. Synth-pop-ul, prefigurat in anii '60 si inceputul anilor '70 de sintetizatoarele muzicii rock progresive, disco si kraut-rock-ului - un nume generic pentru muzica experimentala a artistilor germani si britanici din anii '70 - a cunoscut succesul in era post-punk, inceputul anilor '80, in special datorita miscarii New Wave. Printre pionerii synth-pop-ului ii regasim pe Ultravox si Human League, insa Tubeway Army, o trupa post-punk in care activa renumitul cantaret Gary Numan, a fost prima trupa care a cunoscut succesul cu o piesa a carei muzica era creata cu ajutorul sintetizatoarelor. Este vorba de Are 'Friends' Electric? din 1979, scrisa de Gary Numan, care a stationat timp de patru saptamani pe primul loc in UK Singles Chart.

La inceput au fost folosite sintetizatoare monofonice sau monosynth-uri (o singura nota o data) care erau mai ieftine decat sintetizatoarele polifonice, dar muzica produsa cu ele avea un sunet simplu si auster. Pe masura ce pretul sintetizatoarele polifonice a scazut si odata cu definitivarea specificatiilor MIDI, muzica produsa a devenit mai accesibila si mai comerciala. Aceste lucruri au condus la utilizarea pe larg a sintetizatoarelor de catre artistii perioadei post-punk, dar synth-pop-ul era inca limitat la o gama redusa de sunete, ritmuri si structuri muzicale care ii dadeau o oarecare rigiditate. Pe de alta parte, unii dintre muzicieni aveau putine cunostinte in utilizarea noii tehnologii, astfel ca rezultatele erau deseori minimaliste, cu putine inflexiuni, iar temele muzicale ce se refereau la izolare, confuzie si lipsa identitatii individuale nu ajutau prea mult la intrarea in mainstream. Totusi, ca un contrapunct la influentele punk ce inca dominau aceasta perioada, a aparut un curent cultural aparte in cadrul miscarii New Wave, intitulat New Romantics (Noii Romantici), care era influentat de artistii de muzica glam-rock ai anilor '70, in special David Bowie sau Roxy Music. Noii Romantici se opuneau principiilor de austeritate si autenticitate ale punk-ului si promovau moda excentrica si artificialitatea. Vestimentatia si machiajul lor erau inspirate de romantismul englez, constructivismul rus, cabaretul francez, starletele hollywoodiene dar si de moda punk. Muzica lor se baza foarte mult pe sintetizator si era optimista, melodioasa si dansanta, astfel ca in perioada 1981-1982 artistii New Romantics au avut foarte multe hituri in topuri.

Ar fi insa gresit sa asociem muzica new wave cu sintetizatoarele. Multi dintre artistii punk reformati (Adam and The Ants, Blondie) au continuat sa pastreze in muzica lor new wave elemente rock, punk, ska, in timp ce alti artisti din era new wave au incorporat si elemente din muzica disco, reggae, pop sau blue-eyed soul (Duran Duran, Madness, Spandau Ballet). Aceasta diversitate extraordinara, dar si personalitatea excentrica a unora dintre vedetele muzicii new wave au adus muzica new wave in mainstream la inceputul anilor '80, in special datorita expunerii oferite de noul post tv de muzica MTV. Odata cu succesul au venit si schimbarile in moda si stilul muzical, artistii optand pentru o vestimentatie mai sobra si un stil de muzica mai comercial. Muzica a devenit mai linistita, sunetul mai orientat pe sintetizator si mai apropiat de muzica pop. Din 1984 miscarea new wave a inceput sa decada, dar nu din cauza scaderii interesului pentru ea ci din cauza divizarii in zeci de stiluri care isi gasisera propria nisa muzicala. In fapt, muzica new wave nu a disparut niciodata, ea revenind pentru scurt timp in atentie la inceputul anilor '90 in Marea Britanie datorita asa-zisului Nou Val al New Wave.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of New Wave (vol.2)
Descriere: muzica new wave
Gen muzical: New Wave
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:26:15
Bit rate: 64kbps
Creată la: 19/07/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: