Alanis Morissette - Jagged Little Pill (1995)

publicat: 05/05/2012 21:21 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Jagged Little Pill, cel de-al treilea album al cantaretei canadiene Alanis Morissette, este printre cele mai de succes albume ale anilor '90, fiind cotat in top 10 cele mai vandute albume din toate timpurile cu 33 de milioane de copii. Este si primul album al lui Alanis Morissette care a fost lansat la nivel international, primele doua fiind distribuite doar in Canada. Succesul acestui album este in mare masura datorat lui Glen Ballard, producatorul albumului si co-autorul melodiilor, care colaborase anterior cu Michael Jackson pe albumele Thriller (1982) si Bad (1987).

Albumul a ajuns pana pe locul 1 in US Billboard 200 (1995) si locul 1 in UK Albums Chart (1996), si in 1996 a castigat categoriile Cea mai buna performanta vocala rock a unei cantarete, Cea mai buna melodie rock, Cel mai bun album rock si Albumul anului ale premiilor Grammy. Pana in prezent, a fost premiat cu Discuri de Platina in Statele Unite, Australia, Canada, Brazilia si alte 7 tari europene. In 2003, revista Rolling Stone a inclus albumul Jagged Little Pill in topul Cele mai bune 500 de albume din toate timpurile pe locul 327, iar National Association of Recording Merchandisers din Statele Unite au plasat albumul pe locul 26 in topul The Definitive 200 Albums.

Nu mai putin de sase single-uri au fost extrase de pe Jagged Little Pill: You Oughta Know, Hand in My Pocket, Ironic, You Lean, Head over Feet si All I Really Want. Cel mai de succes single a fost Ironic, compus de Alanis Morissette si Glen Ballard, care a ajuns pana pe locul 4 in US Billboard Hot 100 si pana pe locul 6 in UK Singles Chart. Single-ul a fost premiat cu Discul de Aur in Statele Unite, iar videoclipul single-ului a fost nominalizat in 1996 la 6 categorii ale MTV Video Music Awards castigand trei dintre ele: Cel mai bun videoclip al unei cantarete, Cel mai bun artist debutant intr-un videoclip si Cea mai buna editare video. De remarcat ca am transcris sintagma engleza new artist cu debutant, desi in limba engleza aceasta expresie se refera la inregistrarea unui artist nou venit care stabileste identitatea muzicala a respectivului artist. Acest termen este cat se poate de potrivit pentru acest album, care a insemnat recunoasterea internationala a talentului de cantareata si compozitoare al lui Morissette.

Un lucru interesant este ca majoritatea melodiilor de pe album e scrisa la persoana intai singular, fapt ce a starnit multe intrebari in legatura cu persoanele la care se refera Alanis. Cea mai controversata melodie din acest punct de vedere este You Oughta Know despre care unii jurnalisti au speculat ca se refera la fostul prieten al lui Alanis, actorul de comedie Dave Coulier, care la acea data facea parte din distributia sitcomului Full House. Desi Alanis a refuzat in nenumarate randuri sa identifice persoana la care s-a referit, Coulier a marturisit ulterior ca unele versuri ale melodiei se refera in mod explicit la unele din defectele comportamentului lui. De altfel, versurile melodiilor sunt inspirate in mare parte din experienta de viata a cantaretei care compara amaraciunile si necazurile de zi cu zi cu o pastiluta nasoala (jagged little pill) pe care esti obligat sa o inghiti.

In 2005, la celebrarea a 10 ani de la aparitia albumului Jagged Little Pill, Alanis Morissette a inregistrat o versiune acustica a albumului intitulata Jagged Little Pill Acoustic, care a fost distribuit doar in Canada, iar coperta lui era o versiune in sepia a originalului.

Enjoy!

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Alanis Morrisette - Jagged Little Pill (1995) - Jagged Little Pill (1995)
Descriere: al treilea album al cantaretei Alanis Morissette
Gen muzical: Rock alternativ
Conţine: 13 melodii
Timp total: 57:24
Bit rate: 64kbps
Creată la: 05/05/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: