B.G. The Prince Of Rap - The power of rhythm (1991)

publicat: 03/08/2011 00:20 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Albumul de fata nu este inclus in nici o lista a celor mai bune albume realizate vreodata sau a celor mai bine vandute sau a celor mai de succes, iar despre B.G. The Prince of Rap probabil ca putin isi mai aduc aminte. Insa faptul ca el a fost mai putin mediatizat sau mai putin apreciat nu il lipseste de valoarea sa intrinseca, ca unul din albumele originale, si as spune chiar unice, de muzica rap de la inceputul anilor '90. Alaturi de albumul lui ICE MC - Cinema, albumul The power of rhythm este unul din albumele inainte-de-vreme ale genului eurodance si chiar printre primele ale genului house-rap. Ceea ce il evidentiaza sunt insa cateva detalii pe care numai fanii acestui artist le stiu.

BG The Prince of Rap, pe numele sau adevarat Bernand Green, este un rapper din Washington DC care a cunoscut succesul la inceputul anilor '90 datorita hit-ului This beat is hot. Green fusese detasat in Republica Federala Germania in 1985, ca soldat in armata americana, in care s-a inscris imediat dupa absolvirea liceului. Dupa incheierea stagiului militar in 1989, a inceput sa fie interesat de muzica rap si sa participe la diverse concursuri de rapping (battle-rap) in Frankfurt. A castigat mai multe astfel de concursuri, iar talentul sau de rapper a fost recunoscut prin obtinerea supranumelui de B.G. (de la Bernard Green) The Prince of Rap si a fost rasplatit cu incheierea unui contract cu casa de discuri Dance Pool, un label de muzica dance si house al Sony Music. A debutat in 1989 cu single-ul Rap to the world care a devenit un hit in cluburile din Germania. Au urmat apoi alte trei single-urile dance Give me the music (1991), Take control of the party (1991) si This beat is hot (1991). Take control of the party a ajuns pana pe pozitia 2 in topul US Bilboard Dance Chart, in timp ce This beat is hot a ajuns pana pe prima pozitie in US Billboard Hot Dance Club Play.

The power of rhythm a fost inregistrat intre august si septembrie 1991 si lansat in acelasi an, mai intai in Germania si apoi in Statele Unite. Pe langa versiunea originala a This beat is hot, pe album mai era inclusa o versiune remixata de H. Felber, M. Rödiger si N. Janicke, ingineri de sunet care mai colaborasera cu Snap, Culture Beat sau Milli Vanilli. Vocile feminine de pe album au fost asigurate de Joan Faulkner si Paris Red. Versurile melodiilor erau scrise chiar de Bernard Greene, productia lor fiind asigurata de Rolf Ellmer alias Jam El Mar, un muzician si compozitor german de muzica dance si house aflat la inceputurile carierei sale. In 1991, Rolf Ellmer va pune bazele trupei Jam & Spoon, alaturi de dj-ul Markus Löffel alias Mark Spoon, unul din cele mai de succes proiecte eurodance germane.

Structura muzicala a albumului se inscrie in linia standard a viitoarelor albumele eurodance, cu piese dansante, piese foarte puternic instrumentate si piese lente. Albumul insa este probabil cel mai ciudat album rap pe care cineva avizat l-a ascultat vreodata. Nu numai ca stilul este un amestec cosmopolit, dar si bine dozat, intre rap-ul standard (din battle-rap-uri), hip-hop, house, chiar rock, funk si jazz, dar sound-ul final este cu siguranta original si in acelasi timp unic, singura legatura pe care am putea-o face cu alti artisti ar fi, pe alocuri, tempo-urile si pasajele vocale asemanatoare cu cele produse de C+C Music Factory. Cea mai neasteptata piesa de pe acest album este cu siguranta Victim, ale carei versuri sunt fara indoiala inspirate de adolescenta lui Greene. Hit-ul This beat is hot va cunoaste mai multe remixuri dupa lansarea albumului, fiecare dintre ele targetate pe segmente de public diferite. Cel mai cunoscut remix, si in acea vreme foarte greu de gasit pe casetele de compilatii care circulau prin Romania, era The get into the rhythm mix.

Din pacate, pe albumele urmatoare, The time is now (1994) si Get the groove on (1996) BG a parasit directia pe care pornise si a preferat sa se inscrie in curentul mainstream al muzicii eurodance. Albumul The time is now lansat 3 ani mai tarziu, cand eurodance-ul era in voga, a mai pastrat cate ceva din sound-ul de pe The power of the rhythm, dar foarte diluat. Poate ca acest lucru a facut ca al doilea album sa fie mult mai cunoscut si mai apreciat decat primul.

Dupa cele trei albume, BG The Prince of Rap a intrat in anonimat, desi aparent inca mai activeaza in muzica, pentru 2011 avand programata lansarea unui nou album. Din informatiile pe care am reusit sa le obtin de pe internet, din 2005 si-a mutat resedinta in orasul Wiesbaden, unde lucreaza la un muzeu local.

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: B.G. The Prince Of Rap - The power of rhythm - 1991
Descriere: primul album al rapper-ului B.G. The Prince Of Rap
Gen muzical: Eurodance
Conţine: 19 melodii
Timp total: 01:40:49
Bit rate: 64kbps
Creată la: 30/06/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: