Black Box - Dreamland (1990)

publicat: 03/09/2012 22:51 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Katrin Quinol

Lansat in 1990, albumul Dreamland a fost primul album ce a popularizat genul italo-house si hiturile extrase de pe el raman si astazi unele din cele mai bune piese de dans ale anilor '90. Primul extras pe single de pe album a fost Ride on time lansat in 1989 si el a reusit sa ajunga pana pe locul 1 in UK Singles Chart si pe primele locuri in multe alte topuri internationale. Single-ul a fost premiat cu Discul de Argint in Franta, Discul de Aur in Suedia si cu Discul de Platina in Marea Britanie. Albumul Dreamland a fost la randul lui premiat cu Discuri de Platina in Australia si Canada si cu Discul de Aur in Marea Britanie si Statele Unite.

Cu toate acestea, albumul Dreamland este unul din cele mai controversate albume din istoria muzicii. Cei trei membrii ai trupei Black Box, italienii Mirko Limoni, Valerio Semplici si Daniele Davoli, producatori si compozitori de muzica italo-disco in anii '80, au folosit pentru single-ul Ride on time sample-uri din hit-ul disco Love sensation al cantaretei americane Lolleata Holloway, compus si produs de Dan Hartman in 1980. Cand Hartman a auzit melodia celor de la Black Box i-a amenintat cu un proces din cauza utilizarii sample-urilor fara acordul lui. Astfel, ei au fost obligati sa plateasca despagubiri (ramase secrete) lui Holloway si lui Hartman, cota parte din incasarile din vanzarea albumului si sa mentioneze contributia lor pe coperta albumului Dreamland. Ulterior, datorita presiunilor casei de discuri Salsoul Records, vocea Loleattei Holloway a fost inlocuita cu vocea cantaretei britanice Heather Small, cunoscuta cativa ani mai tarziu ca vocalista trupei M People. De remarcat ca sample-uri din Love Sensation au fost folosite si in hitul Good Vibrations al lui Marky Mark & The Funky Bunch insa de aceasta data creditul pentru vocea Loleattei Holloway a fost mentionat corespunzator.

Ride on time a fost doar una din problemele celor de la Black Box. Martha Wash, una din fostele componente ale duo-ului de muzica disco The Weather Girls, si-a imprumutat vocea pentru alte cateva single-uri de succes de pe album, cei de la Black Box spunand-i ca era vorba despre cateva inregistrari pentru muzica de club si nu pentru uz comercial. Wash a intentat proces pentru utilizarea ilegala a vocii ei si procesul pe care l-a castigat a ramas unul de cotitura pentru industria muzicala; pe langa faptul ca i s-au recunoscut meritele si contributia la single-urile Everybody Everybody, I Don't Know Anybody Else si Strike It Up, legislatia din Statele Unite a fost modificata astfel incat sa oblige toate casele de productie sa mentioneze orice artist care performa vocal pe single-urile lansate. In plus, din cauza faptului ca solista Black Box, Katrin Quinol - fotomodelul francez angajat de cei de la Black Box ca imagine a trupei, nu avea nici o contributie la partea vocala a melodiilor ci facea playback, au fost depuse cateva proiecte de lege in unele state americane ce obligau organizatorii de concerte sa mentioneze piesele care erau cantate playback. Mai tarziu, Martha Wash avea sa castige si procesul contra trupei C+C Music Factory deoarece nu ii fusese mentionata contributia vocala la hitul Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now). Totusi, lucrurile au fost ceva mai complicate de atat, Wash simtindu-se defavorizata deoarece imaginea ei era considerata de casa de productie ne-marketabila fiindca era supraponderala si ca urmare erau preferate fotomodele ce aratau bine si care trebuiau doar sa mimeze interpretarea vocala. Sa nu uitam ca toate aceste lucruri se intamplau la doar cateva luni de scandalul Milli Vanilli, cand Fab Morvan si Rob Pilatus fusesera umiliti dupa ce in timpul unui concert din 1989 inregistrarea cu melodia Girl You Know It's True s-a blocat si toata lumea a putut vedea ca ei faceau doar playback.

Desi nu au reusit sa castige prea multi bani cu albumul Dreamland din cauza despagubirilor pe care au trebuit sa le plateasca, Limoni, Semplici si Davoli au avut un succes muzical extraordinar cu acest album. Chiar daca nu au fost primii producatori de italo-house - un gen muzical ce combina muzica house cu italo-disco, inchegat in anii '80 in cluburile din Ibiza - cei trei muzicieni italieni au stabilit cateva din semnaturile memorabile ale muzicii italo-house cu single-ul Ride on time, considerat de unii primul single italo-house. In plus, ei sunt unii din putinii artisti de italo-house ce au repurtat un succes comercial deosebit in Statele Unite si Marea Britanie. Succesul lor s-a datorat probabil in mare parte si inspiratiei cu care au reusit sa revigoreze muzica funk/disco a anilor '70 in ritmurile house ale anilor '90, folosind vocile remarcabile ale Loleattei Holloway si Marthei Wash, doua din divele muzicii soul.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Black Box - Dreamland (1990)
Descriere: primul album al trupei Black Box
Gen muzical: Italo-House
Conţine: 13 melodii
Timp total: 01:07:00
Bit rate: 64kbps
Creată la: 26/08/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: