Jeff Wayne - The War Of The Worlds (1978)

publicat: 08/01/2012 17:52 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Jeff Wayne

The War Of The Worlds este un album concept sau, asa cum spune si titlul lui complet, "o versiune muzicala" ce repovesteste romanul sf (publicat in 1898) al scriitorului englez H. G. Wells. Cea mai cunoscuta versiune a acestui roman este bineinteles adaptarea radio pe care producatorul american Orson Welles a facut-o in 1938, despre care zvonurile, mai mult sau mai putin adevarate, spun ca a reusit sa induca panica in ascultatorii care au crezut ca in acel moment chiar are loc o invazie extraterestra in New Jersey.

Varianta lui Wayne nu este insa cu nimic mai prejos, ea ramand o capodopera inaintea vremurilor ei, ce imbina rock-ul progresiv cu orchestra de coarde, folosind naratiunea si diverse laitmotive pentru a reda atmosfera intamplarilor si sentimentele personajelor principale. Naratiunea originala ii apartine celebrului actor galez Richard Burton in rolul Jurnalistului, in timp ce vocile secundare apartin unor cantareti renumiti ca Justin Hayward (The Moody Blues), Chris Thompson (Manfred Mann), Phil Lynott (Thin Lizzy), Julie Covington (din musicalul Evita) si David Essex (din musicalul Evita). Albumul a petrecut 290 de saptamani in UK Albums Chart, a intrat in top 10 in clasamentele din 22 tari si a atins prima pozitie in 11 dintre ele. Chiar si dupa 30 de ani acest album ramane unul din cele mai vandute albume, in 2009 el fiind plasat pe locul 40 in topul celor mai bine vandute albume din toate timpurile in Marea Britanie.

Turneul 'The War Of The Worlds' din 2009

Turneul "The War Of The Worlds" din 2009

Cantaretii si muzicienii care au fost cooptati in proiectul lui Jeff Wayne au format ulterior trupele de acompaniament Black Smoke Band (black smoke era in povestirea lui Wells un gaz otravitor folosit de martieni) si ULLAdubULLA (ulla era strigatul de avertizare al martienilor). In 2009 Wayne a sarbatorit 30 de ani de la lansarea albumului printr-un turneu in care Black Smoke Band (10 cantareti) si ULLAdubULLA (48 de instrumentisti) au performat alaturi de el, multi dintre acesti muzicieni facand parte din colectivul initial care a participat la realizarea albumului original. Acest turneu aniversar a adus si o inovatie deosebita, si anume partiturile muzicale folosite de muzicieni nu au fost tiparite pe hartie ci au fost afisate de pe niste tablete speciale cu touch-screen numite FreeHand Systems Music Pad, care permit atat managementul si conversia partiturilor in format digital dar si adnotari pe paginile virtuale ale partiturilor.

Cele mai cunoscute teme de pe album sunt The Eve Of The War si Forever Autumn. Melodia originala Forever Autumn a fost compusa de Jeff Wayne in 1969 pentru un jingle dintr-o reclama la Lego, iar Paul Vigrass si Gary Osborne, vocile din acea reclama, au adaugat versuri acelui jingle si au inregistrat o melodie ce apare pe albumul lor Queues (1972). Wayne a vrut ca versiunea de pe acest album sa fie interpretata de Justin Hayward, fiindca vroia o voce care sa sune exact ca in Nights In White Satin (scrisa de Hayward, 1967). Versiunea Forever Autumn cu vocea lui Justin Hayward a fost inregistrata in 1976 si a ajuns pana pe locul 5 in UK Singles Chart in 1978.

Albumul lui Wayne a fost editat si in alte limbi si a beneficiat ulterior de reluari ale melodiilor in diverse versiuni, cea mai cunoscuta apartinandu-i lui Ben Liebrand - "The Eve of the War", un remix al piesei originale, care a atins locul 3 in UK Singles Chart in 1989. In urmatorii ani au fost lansate si cateva jocuri video pe calculator ce erau inspirate de albumul lui Wayne, iar unul dintre ele, intitulat Jeff Wayne's The War of the Worlds al Rage Software, include aranjamente muzicale special produse de Jeff Wayne.

Distributie:

Richard Burton – recitator (Jurnalistul: povestitorul-protagonist)

David Essex – recitator (Artileristul) si voce (Brave New World)

Phil Lynott – recitator (Parson Nathaniel) si voce (The Spirit Of Man, The Red Weed - Part 2)

Julie Covington – recitator (Beth) si voce (The Spirit Of Man)

Justin Hayward – voce (Gandurile cantate ale jurnalistului: Forever Autumn)

Chris Thompson – voce (Vocea umanitatii: Thunder Child)

Jerry Wayne – recitator (Vocile NASA: Epilogue - Part 2)

Ken "Prof" Freeman – claviaturi

Chris Spedding – chitara

Jo Partridge – chitara (in principal The Heat Ray), mandolina

George Fenton – santur, titera, tar

Herbie Flowers – chitara bass

Barry Morgan – tobe

Paul Hart – pian

Barry da Souza, Roy Jones, Ray Cooper – percutie

Paul Vigrass, Gary Osborne, Billy Lawrie – backing vocals

Lista de melodii pe care am pregatit-o contine melodiile din versiunea remasterizata editata in 2005, astfel ca lungimea pieselor a suferit mici modificari. Piesa Parson Nathaniel, care apare listata in unele editii, este inclusa in The Spirit Of Man, iar lungimea pieselor difera pentru ca melodiile albumului se succed cursiv, fara pauze, astfel ca distinctia intre ele nu se poate face, fireste, fara o marja de eroare de cateva secunde.

Enjoy!

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Jeff Wayne - The War Of The Worlds (1978) - The War Of The Worlds (1978)
Descriere: album-concept bazat pe romanul sf "Razboiul lumilor" de H. G. Wells (1898)
Gen muzical: Rock
Conţine: 13 melodii
Timp total: 01:34:38
Bit rate: 64kbps
Creată la: 08/01/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: