MC Sar & The Real McCoy - Space invaders (1994)

publicat: 09/12/2011 22:46 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Albumul Space invaders este unul din cele mai bune albume de muzica eurodance din anii '90. Succesul muzical al albumului a fost asigurat de patru single-uri extrase de pe el, insa succesul comercial a fost adus de versiunea special compilata si remixata pentru publicul din Statele Unite, lansata in 1995 sub titlul Another night.

Olaf Jeglitza alias O-Jay, fondatorul trupei, este de nationalitate germana si a debutat in muzica in 1983, ca break-dancer si apoi, alaturi de prietenul sau Frank "Quickmix" Hassas, a devenit unul din pionierii miscarii hip-hop in Germania, publicand prima revista de specialitate Freshbeat Magazin si sustinand emisiunea lunara Freshline Radio Show. Pina in 1989 a pus bazele catorva trupe de hip-hop, a infiintat o casa de inregistrari Freshline Records si a inceput sa compuna si sa produca pentru alti artisti germani. In 1989 este contactat de casa de discuri ZYX Records pentru a colabora la o compilatie muzicala, ocazie cu care si-a luat numele The Real McCoy si a fondat proiectul MC Sar (un joc de cuvinte, M Cesar). A compus o varianta rap a hitului Pump up the jam in doua zile, pe care a produs-o si remixat-o singur si astfel a reusit sa creeze primul sau hit. In anul urmator a lansat primul sau album intitulat On the move!, care s-a bucurat de un succes minor dar notabil datorita hitului It's on you. Dupa lansarea albumului, casa de discuri a intrat in impas financiar, iar Olaf a fost nevoit sa revina la cariera de fotograf, el fiind de altfel un absolvent al unei scoli berlineze de fotografie.

A revenit pe scena muzicala patru ani mai tarziu cu acest album, Space invaders, cu care a reusit sa se impuna ca unul dintre cei mai buni compozitori si producatori de muzica dance din Germania si din Europa. Albumul este unul specific artistilor din perioada eurodance si anume este unul tematic, tema principala fiind transformarea societatii intr-una automatizata, posibil invadata de o civilizatie cu o tehnologie ce ar putea sa distruga si ultima farama de umanitate din oameni. Bineinteles, printre piesele tematice sunt inserate si piese romantice, de dragoste care erau nelipsite din reteta albumelor eurodance. Primul album ridicase o stacheta greu de atins in muzica de dans prin hitul It's on you, totusi Olaf a reusit sa se depaseasca pe el insusi (tot el compusese si It's on you) schimband aproape total stilul si adaptandu-se perfect noilor tendinte muzicale, caci intre timp eurodance-ul intrase intr-o noua etapa.

Primul single extras de pe album a fost Another night, lansat in iunie 1993, care a fost hitul acestui album, fiind cel mai bine cotat in clasamentele internationale. In Statele Unite, o piata muzicala foarte dura pentru europeni, a reusit sa ajunga pina pe prima pozitie atat in US Billboard Hot Dance Club Songs cat si in US Pop Songs, si pana pe pozitia 3 in US Billboard Hot 100 si pozitia 2 in UK Singles Chart. Melodia a fost inspirata de hitul italo-disco din 1981 intitulat Desire, interpretat de cantareata americana Roni Griffith, fosta membra grupului Kid Creole and the Coconuts, de tema muzicala a Coca-Cola si de hitul eurodance More and more (1993) al trupei germane Captain Hollywood Project, al carei lider vocal (Tony Dawson-Harrison) era un fost membru al trupei Twenty 4 Seven. In anul 2008, Billboard a plasat melodia Another night pe locul 91, intr-un top al celor mai bun melodii ce au intrat in clasamentul american intre 1958 si 2008. Mai exista o melodie pe acest album care este inspirata dupa un hit anterior si anume Automatic lover (Call for love), care contine sample-uri din melodia Smalltown boy a trupei Bronski Beat, din care a facut parte cantaretul scotian Jimmy Somerville intre 1983 si 1985.

In 1995 Clive Davis, producator la casa de discuri americana Arista Records, care castigase un pariu riscant prin promovarea trupei Ace of Base, reusind un succes comercial nesperat in Statele Unite, s-a aratat interesat de piesa Another night. Ca urmare, piesa a fost remixata special pentru piata americana, iar trupa a fost redenumita simplu Real McCoy (o expresie binecunoscuta in America, avand dupa unele surse originea chiar in istoria Statelor Unite). Succesul nu a intarziat sa apara, dupa acest hit urmand alte doua, Run away si Automatic love (Call for love), pentru ca in 1995 trupa sa castige premiul Best New Act la gala American Music Awards si premiile Billboard Music Award si Billboard Video Award.

Tot in 1995 va fi lansata si versiunea americana a albumului Space invaders cu titlul Another night, care continea cateva melodii de pe original si cateva melodii noi. Albumul Another night a ajuns pina pe pozitia 13 in US Billboard 200 si pina pe pozitia 6 in UK Albums Chart. Single-ul Another night a reusit sa obtina discul de Platina din partea RIAA, si a petrecut 40 de saptamani in top 40 al Billboard, devenind single-ul cel mai de succes al unui artist german din istoria topului american. Printre producatorii acestui single se regasesc si fratii Frank si Christian Berman, nimeni altii decat fondatorii casei de inregistrari muzicale The Berman Brothers, una din cele mai mai companii producatoare de muzica, de la muzica pentru artisti internationali pina la muzica pentru reclame, dar si coloane sonore de film pentru Hollywood.

Ascultand acest album veti fi probabil contrariati de asemanarea sound-ului cu al unora dintre artistii eurodance din anii '90 ca Maxx sau Jam Tronik si asta pentru ca Olaf a fost compozitor si producator pentru aceste trupe. Veti mai auzi desigur si influente muzicale din partea altor artisti germani ca Masterboy sau U96, care au fost pionierii muzicii eurodance si, cu siguranta, niste modele de urmat pentru orice artist german de muzica de dans.

Am inclus si cateva bonus-track-uri cu remixurile hiturilor de pe acest album, remixuri difuzate si la posturile de radio romanesti in perioada 1994-1995 si foarte apreciate de iubitorii genului.

Enjoy!

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: MC Sar & The Real McCoy - Space invaders - 1994
Descriere: al doilea album al trupei MC Sar & The Real McCoy
Gen muzical: Eurodance
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:26:46
Bit rate: 64kbps
Creată la: 08/12/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: