Metallica - Metallica (1991)

publicat: 19/01/2020 17:00 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Metallica (1991)

pentru Meda

Metallica este cel de-al cincilea album al formatiei americane de heavy-metal Metallica. Albumul a fost lansat in anul 1991 si este considerat cel mai de succes album al formatiei, el fiind vandut in cei 29 de ani de la aparitia sa in peste 31 milioane de exemplare in toata lumea. In 2003 albumul Metallica a fost plasat pe locul 255 in topul Cele mai bune albume din toate timpurile al revistei Rolling Stone. La data lansarii, albumul a debutat pe locul 1 Billboard 200 si pe locul 1 in UK Albums Chart si a fost premiat pana acum la nivel international cu peste 50 de Discuri de Platina, cele mai multe dintre ele acordate in Statele Unite (16), Australia (12) si Noua Zeelanda (10). In decembrie 2019, a devenit cel de-al doilea album din istoria topului american Billboard care depaseste 550 saptamani non-consecutive de prezenta in primele 200 de locuri ale clasamentului, fiind depasit in acest clasament de Pink Floyd cu The dark side of the moon.

Acest album fusese precedat in 1988 de ...And justice for all, un album foarte apreciat de critici in special pentru ca a fost primul album al unei formatii de thrash-metal underground care reusea sa obtina locuri fruntase in topurile muzicale. ...And justice for all a fost produs la acea vreme de Flemming Rasmussen, un producator danez cu care Metallica colaborase si la albumele Ride the Lightning (1984) si Master of Puppets (1986). Pentru albumul Metallica membrii formatiei au decis sa il angajeze pe producatorul Bob Rock in urma succesului pe care acesta il repurtase cu albumul Dr. Feelgood produs pentru Mötley Crüe in 1989. De remarcat ca Dr. Feelgood era considerat un album comercial, facut special pentru a prinde la tinerii generatiei MTV. Cel mai probabil ca acesta a fost unul dintre motivele care au stat in spatele alegerii lui Rock ca producator pentru urmatorul album Metallica.

Rock a crezut ca inregistrarea acestui album va fi usoara, curand insa a inceput sa aiba neintelegeri cu membrii formatiei in privinta inregistrarilor. El a sugerat ca melodiile sa fie inregistrate live, in aceeasi locatie, astfel incat toti sa fie prezenti la inregistrare si nu separat, fiecare pe bucata lui. Apoi, i-a cerut lui Hetfield sa scrie versuri mai bune si a schimbat rutina obisnuita a formatiei in privinta inregistrarilor. Din aceasta cauza au izbucnit mai multe conflicte intre el si muzicieni, iar acest lucru a fost si mai mult inrautatit de viata personala a fiecaruia, in acest timp trei dintre membrii formatiei, Ulrich, Hammett si Newsted divortand de sotiile lor.

Insa tot raul a fost spre bine. Atat Hetfield, cat si ceilalti si-au canalizat frustrarile si energia ramasa in scopul de a scoate ce este mai bun din ei. Versurile lui James Hetfield de pe acest album au fost mai personale si introspective. Melodia Nothing else matters a fost compusa in timpul unei convorbiri telefonice cu prietena sa si se referea la relatia lor la distanta cauzata de inregistrarea acestui album, in timp ce The God that failed are legatura cu moartea mamei lui de cancer, care a refuzat tratamentul medical din cauza credintei ei. Hetfield a fost crescut intr-o familie care practica "Christian Science" (Stiinta crestina), o credinta care face parte din familia miscarilor religioase metafizice (alaturi de Church of Divine Science si United Church of Religious Science) fondata de Mary Baker Eddy in 1879 si printre dogmele aceste credinte se afla si cea ca boala este o iluzie si poate fi vindecata prin puterea credintei. Si melodia Sad but true face referire la religie si la lucrurile pe care le fac oamenii in numele credintei lor. Se pare ca Hetfield s-a simtit mereu reprimat din cauza educatie stricte a credintei mamei sale si acest sentiment se regaseste in multe dintre versurile compuse de el.

Pana la inregistrarea acestui album, Metallica era cunoscuta drept o formatie de thrash metal, un stil rock pe care Metallica il popularizasera alaturi de celelalte trei formatii din careul de asi ai thrash metal-ului: Slayer, Megadeth si Anthrax, insa Metallica a fost primul album in care formatia a facut trecerea spre heavy-metal. Ca urmare, melodile de pe acest album sunt, in comparatie cu cele de pe albumele anterioare, mai simple si mai scurte. Au fost folosite si alte instrumente ce nu sunt specifice heavy-metal-ului cum este violoncelui din The unforgiven sau colaboarea cu San Francisco Symphony Orchestra condusa ce Michael Kamen in Nothing else matters.

Acest album mai este cunoscut printre fanii Metallica ca The Black Album (Albumul negru) din cauza ca pe coperta neagra sarpele din coltul din dreapta jos si logo-ul Metallica din coltul din stanga sus erau embosate si nu erau usor vizibile. Ulterior, atat sarple cat si logo-ul au fost marcate pe coperta in culoare gri. Sarpele incolacit de pe coperta albumul face referire la steagul creat de politicianul american Christopher Gadsden (1724–1805) in timpul Revolutiei Americane, perioada in care cele 13 colonii americane au luptat impotriva britanicilor pentru obtinerea independentei. Motto-ul de pe steagul lui Gadsden se regaseste si in titlul melodiei Don't tread on me (Nu ma calcati in picioare) ale carei versuri aduc aminte de citatul Give me liberty, or give me death! (Dati-mi libertatea sau dati-mi moartea!) din discursul patriotului american Patrick Henry, care a indemnat trupele coloniei Virginia sa se alature cauzei americane in 1775. Despre The unforgiven Hetfield a spus intr-un interviu ca primele acorduri sunt acordurile din coloana unui film de western cunoscut insa inversate, astfel incat sa nu existe probleme de legalitate. Cel mai probabil acestea acorduri sunt din coloana sonora a filmului Pentru cativa dolari in plus (1965) in care rolul principal a fost interpretat de Clint Eastwood, asta tinand cont de marturisirile lui Hetfield care s-a declarat un fan al lui Eastwood si a muzicii de film compuse de Ennio Morricone. De altfel, Metallica canta in deschiderea concertelor sale inca din 1983 melodia The Ecstasy of Gold de pe coloana sonora a filmului The good, the bad and the ugly (Bunul, raul si uratul). Interesant este faptul ca, un an mai tarziu, Clint Eastwood va produce si realiza filmul Unforgiven in care el joaca rolul principal al unul asasin batran care este recrutat pentru o misiune de razbunare inainte de pensionare.

De pe album au fost extrase la acea vreme sase single-uri: Enter Sandman, Don't tread on me, The unforgiven, Nothing else matters, Wherever I may roam si Sad but true. Dintre acestea, cea mai buna pozitie a atins-o Nothing else matters cu pozitia a sasea in Billboard Hot 100. De remarcat ca in martie 1991 a intrat in vigoare sistemul Nielsen Soundscan, cu cateva luni inainte de lansarea albumului Metallica. Acest sistem creat de Mike Fine si Mike Shalett monitorizeaza vanzarile de muzica de video in Statele Unite ale Americii si Canada. Astfel, albumul Metallica a fost primul album monitorizat de acest sistem care a depasit 16 milioane de exemplare vandute pana in 2016, facand din el cel mai vandut album din era Nielsen Soundscan si mai mult decat atat, cel mai bine vandut album din Statele Unite. Dintre aceste vanzari, aproape 6 milioane de albume au fost achizionate in format de caseta!

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Metallica - Metallica (1991)
Descriere: al cincilea album al formatiei Metallica
Gen muzical: Heavy-metal
Conţine: 12 melodii
Timp total: 01:02:32
Bit rate: 64kbps
Creată la: 25/11/2014
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: