U2 - Achtung Baby (1991)

publicat: 02/02/2014 18:28 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

pentru Roxana

Achtung Baby este cel de-al saptelea album de studio al trupei irlandeze de rock U2. Albumul a aparut in 1991 si a fost produs de Daniel Lanois si Brian Eno, aceiasi producatori ai albumelor U2 The Unforgettable Fire (1984) si The Joshua Tree (1987).

Acest album este al doilea cel mai vandut album din discografia formatiei, cu peste 18 milioane de copii vandute, dupa The Joshua Tree, peste 25 de miloane de copii. Conform clasamentului Cele mai bune 500 de albume ale tuturor timpurilor prezentat de revista americana Rolling Stone publicat in 2012, Achtung Baby ocupa pozitia 63, in urma aceluiasi The Joshua Tree aflat pe pozitia 27. Cu toate acestea, in timp ce The Joshua Tree urmase la vremea lui o cale batatorita de The Unforgettable Fire, Achtung Baby a fost un album care s-a indepartat simtitor de stilul muzical U2 de pe albumele anterioare, iar succesul lui a fost o rasplata pentru toate framantarile personale si profesionale in urma carora s-a nascut aceasta capodopera. Desi erau o formatie pe val la acea vreme, U2 isi cauta o directie si un loc pe scena muzicala, in valtoarea schimbarilor de la sfarsitul anilor '80. Pe de o parte erau Adam Clayton si Larry Mullen care sustineau continuarea proiectului cu sound-ul specific U2, si pe de alta parte Bono si The Edge care erau atrasi de muzica de dans si industriala europeana.

Cea mai importanta schimbare a fost in primul rand de mesaj. U2 era o formatie cu un mesaj liric puternic impregnat cu subiecte sociale si politice, deseori amestecate cu teme spirituale si crestine. Acest aspect era strans legat de activismul membrilor formatiei U2, care s-au implicat de la inceputul anilor '80, alaturi de alti artisti, in proiecte muzicale internationale ce chemau la actiuni comune in sprijinul victimelor saraciei, epidemiilor si nedreptatilor sociale. Adam Clayton si Bono au fost printre participantii supergrupului Band Aid din 1984, initiat de Bob Geldof si Midge Ure, ce isi propunea sa aduca in atentie foametea ce afecta Etiopia, in 1985, U2 a cantat in spectacolul Live Aid, iar in 1986 s-au alaturat turneului promovat de Amnesty International si Self Aid in sprijinul somerilor irlandezi. Toate aceste experiente traite in mod direct in mijlocul celor afectati de aceste probleme au fost inspiratia pentru muzica si versurile de pe albumele The Joshua Tree (1987) si Rattle and Hum (1988). Achtung Baby a fost o schimbare atat din punct de vedere muzical, datorita elementelor de rock alternativ, muzica electronica de dans, hip-hop si muzica industriala, cat si liric, versurile compuse de Bono avand o perspectiva personala asupra iubirii, sexualitatii, spiritualitatii si tradarii.

In octombrie 1990, U2 se muta in Berlin pentru a cauta inspiratia in atmosfera orasului ce devenise capitala Germaniei reunificate. Cu un an inainte avusese loc caderea zidului ce separase peste 30 de ani Berlinul in doua, construit la initiativa fostei Republici Democrate Germane aflata in sfera de influenta a URSS, cu motivatia ca zidul va apara populatia est-germana de elementele fasciste vestice ce impiedicau dezvoltarea statului socialist. Pe 9 noiembrie 1989, locuitorii din ambele parti ale Berlinului daramasera acest zid ce separase familii, parinti si copii, frati si surori, dar divizase si cultura, traditiile, ideile si aspiratiile comune.

Totusi, Berlinul nu era ceea ce asteptasera, deoarece vremurile erau inca tulburi si atmosfera tensionata. In plus, nici locatia aleasa - o fosta sala de festivitati a SS transformata in studio de inregistrari - nu era de mare ajutor, aceasta fiind intr-o stare precara de intretinere si total inospitaliera pentru iarna ce se apropia. Moralul a scazut odata cu inceperea sesiunilor de inregistrari, din cauza tensiunilor dintre membrii frormatiei. La un moment dat, au luat chiar in considerare destramarea, dar sprijinul moral al lui Brian Eno a salvat situatia. Eno este unul din autorii Oblique Strategies, un set de carti special create pentru stimularea creativitatii, in particular a artistilor, prin utilizarea gandirii laterale.

In cele din urma, blocajul mental a disparut odata cu efortul depus pentru melodia in jurul careia s-a inchegat acest album, One, improvizata de The Edge dintr-o versiune incipienta a melodiei Mysterious ways. Versurile melodiei, desi par ca vorbesc despre unitate si, in acest context, de unitatea noii Germanii, fac de fapt referire la disensiunile din sanul formatiei din acea perioada.

Dupa incheierea sesiunilor de inregistrari din Berlin, in februarie 1991 U2 s-a mutat in Dublin, pentru inregistrarea propriu-zisa a melodiilor de pe album. Si aceasta perioada a fost una dificila, inregistrarile din Berlin fiind furate din camera de hotel si lansate sub forma unui album pirat. Dupa incheierea inregistrarior din Dublin, Eno le-a caracterizat drept "un dezastru total" si a intervenit pentru curatarea lor de "tot ce suna a U2". Ulterior, membrii U2 au recunoscut ca interventia lui Eno a salvat albumul.

The Fly a fost primul single extras de pe noul album si a fost lansat pe 21 octombrie 1991, cu o luna inainte de aparitia albumului. Melodia a ajuns pana pe primul loc in UK Singles Chart, al doilea number one al formatiei, primul fiind obtinut in 1988 cu Desire. In Statele Unite nu a avut insa succes, ajungand doar pana pe pozitia 61 in US Billboard Hot 100.

Casa de discuri Island Records a refuzat sa trimita copii ale albumului criticilor muzicali inainte de lansarea albumului pe piata. Albumul a fost lansat pe 19 noiembrie 1991 si a fost primul album al unei formatii importante care a folosit ambalaje ecologice Digipak, iar magazinele au fost incurajate sa cumpere albumul in aceste ambalaje in schimbul unui discount. Albumul a fost foarte bine primit, atat de critici, cat si de public. A ajuns pana pe pozitia secunda in UK Albums Chart si pe prima pozitie in US Billboard 200 Top Albums, fiind premiat cu 8 Discuri de Platina in Statele Unite, 4 Discuri de Platina in Marea Britanie, 5 Discuri de Platina in Australia, un Disc de Platina in Germania si un Disc de Diamant in Canada. In 1993, albumul a fost nominalizat la premiul Grammy la categoria Albumul anului, iar U2 a castigat premiul Grammy pentru Cel mai bun album rock al unui duo sau al unei formatii, iar producatorii Daniel Lanois si Brian Eno au castigat premiul la categoria Producatorii Anului.

Mysterious Ways a fost al doilea single, lansat la cinci zile dupa aparitia albumului, si a reusit sa obtina primul loc in US Billboard Album Rock Tracks, US Billboard Modern Rock Tracks si in topul irlandez, dar doar pozitia 13 in UK Singles Chart si pozitia 9 in US Billboard Hot 100.

In martie 1992 a fost lansat si al treilea single, One, cu statut de single de caritate, in sprijinul organizatiilor de cercetare pentru tratamentul impotriva SIDA. Single-ul a urcat pana pe pozitia 7 in UK Singles Chart si pana pe locul 10 in US Billboard Hot 100. Cu toate acestea, melodia a primit aprecieri mai mult decat elogioase din partea criticilor si revistelor de specialitate. Cateva luni mai tarziu, Axl Rose, liderul formatiei Guns N' Roses a marturisit intr-un interviu ca "... One este unul din cele mai bune cantece scrise vreodata." In 2003, revista Q Magazine a publicat topul 1001 cele mai bune cantece din toate timpurile iar One ocupa primul loc. In 2010, revista Rolling Stone a plasat One pe pozitia 36 in clasamentul Cele mai bune 500 de cantece din toate timpurile, aceasta fiind cea mai buna pozitie a unui single U2 in acest clasament.

In total, de pe acest album au fost extrase 5 single-uri, urmatoarele doua fiind Even Better Than the Real Thing (iunie 1992, locul 12 in UK Singles Chart) si Who's Gonna Ride Your Wild Horses (august 1992, locul 14 in UK Singles Chart). De remarcat ca fiecare dintre copertile single-urilor The Fly, Mysterious Ways, Even Better Than the Real Thing si Who's Gonna Ride Your Wild Horses erau o parte dintr-un puzzle de 4 piese care ii infatisa pe membrii formatiei intr-un Trabant rosu, cu Bono la volan. Acest automobil a devenit unul din preferatele membrilor U2 in perioada petrecuta in Berlin, si laitmotivul Trabantului a aparut pe toata perioada promovarii albumului, atat pe diversele coperti ale albumului cat si in turneul Zoo TV Tour ce a urmat.

In 2011 a fost lansata o editie aniversara a albumului Achtung Baby, la 20 de ani de la publicare, insotita de filmul documentar From the Sky Down ce povesteste felul in care a fost conceput, inregistrat si produs albumul si infatiseaza framantarile prin care au trecut membrii U2 in acea perioada.

Acest album este unul din primele albume pe care le-am cumparat in original pe caseta la inceputul anilor '90 si este unul din cele mai dragi mie. Mai presus de tot ceea ce se spune despre acest album, dupa sute de auditii ale melodiilor, pot sa spun ceea ce putini au remarcat cu adevarat: acest album este un album concept despre iubire si ura, in care se vorbeste cu luciditate si sinceritate despre sentimente ca si cum dragostea ar putea fi descrisa in cuvinte. Si totusi, urmarind cu atentie versurile melodiilor veti remarca un sarcasm si un cinism dus la extrem, in care Bono mai mult vorbeste decat canta, ca si cum versurile ar fi un dialog cu un interlocutor feminin ramas fara cuvinte.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: U2 - Achtung baby (1991)
Descriere: al saptelea album al formatiei U2
Gen muzical: Rock
Conţine: 12 melodii
Timp total: 55:23
Bit rate: 64kbps
Creată la: 28/08/2013
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: