Antologie Diane Warren

publicat: 14/06/2020 13:41 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Diane Eve Warren este o compozitoare, muziciana si producatoare americana. Pana in acest moment este considerata cea mai de succes compozitoare din ultimii 30 de ani, avand nu mai putin de 100 de piese in topurile americane, 32 de piese in top 10 si 9 piese care au ajuns pana pe primul loc in US Billboard Hot 100.

Warren s-a nascut in 1956 in Los Angeles, in familia unui comis-voiajor de asigurari, David Warren si a sotiei sale Flora Warren. Parintii ei erau evrei, numele original al familiei fiind Wolfberg, iar Diane a crescut in cartierul Van Nuys, o comunitate cu o mare varietate etnica, dominata de hispanici si albi, marturisind ca s-a simtit neinteleasa si instrainata in copilarie din cauza ca era evreica.

De mica, Diane a fost fascinata de radio si visa sa ajunga sa cante si ea la radio, iar tatal ei a sustinut-o in aspiratiile ei muzicale, cumparandu-i la aniversarea varstei de 10 ani o chitara, dar mama ei s-a opus unei cariere in muzica, sfatuind-o sa aleaga in schimb o slujba de secretariat, pentru ca in lumea muzicala competitia era prea acerba. A inceput sa scrie cantece la 11 ani, insa de abia la 14 ani a inceput sa ia acest lucru in serios. Intr-un interviu luat pentru emisiunea "All Things Considered" la reteaua radiofonica nationala, a spus ca a fost molestata la varsta de 12 ani si ca muzica a fost singurul lucru care a salvat-o dupa acea trauma. In amintirea tatalui ei, care i-a recunoscut talentul si a ajutat-o sa intre in industria muzicala, Diane va scrie cantecul Because you loved me, interpretat de Celion Dion in 1996.

Dupa terminarea liceului Los Angeles Pierce College a urmat si absolvit facultatea la California State University in 1978, dar a considerat ca studiile sale au fost o pierdere de timp, caci in acea vreme se straduia mai mult sa isi imbunatateasca aptitudinile de muziciana. Dupa mai multi ani de incercari si refuzuri primite, Warren este cooptata de Jack White, la acea vreme producatorul Laurei Branigan, in echipa de compozitie pentru cantareata americana. White a rugat-o pe Warren sa scrie versurile pentru varianta in limba engleza a melodiei Solitaire. Diane a compus versurile in numai o zi si melodia in versiunea engleza a ajuns apoi in top 10 in US Billboard Hot 100. Doi ani mai tarziu are primul number-one in topul american, Rhythm of the night, cu DeBarge, un grup american compus din mai multi membrii ai familiei DeBarge, o familie numeroasa de artisti talentati, asemenea familiei Jackson, dar care a ramas mai putin cunoscuta publicului.

In 1986 Warren isi strica relatia de afaceri cu White, ajungand la tribunal din cauza colectarii drepturilor de autor pentru cantecele compuse de ea, si atunci ia decizia sa isi creeze propria casa de publishing pentru a isi gestiona singura drepturile de autor. Aceasta a fost o decizie riscanta pentru ea, pentru ca inca nu era o compozitoare recunoscuta, dar cu toate acestea a investit cateva mii de dolari in cumpararea unui spatiu de birou si a angajat un asistent pentru noua ei afacere. 34 de ani mai tarziu, Warren inca detine acel birou in care vine zi de zi si in care a compus toate hiturile ei dupa 1986. Acum mare parte din cladirea de birouri a fost cumparata de ea, extinzandu-si afacerea cu mai multe studiouri echipate cu tehnica muzicala moderna, dar pastrand in centru cladirii acel birou cumparat in 1986.

Banii insa au continuat sa vina pentru cantecele compuse de ea si, un an mai tarziu, Warren inrama primul ei cec de 1 milion de dolari pentru cantecele difuzate la radio sau cumparate de artisti. Billboard a listat compania ei RealSongs in primele cinci locuri intr-un top al companiilor americane de publishing, iar compania a fost numita cea mai de succes afacere detinuta de o femeie in industria muzicala.

Pana in acest moment Warren a scris peste 1600 de cantece, cele mai multe dintre ele fiind balade de dragoste. Acest lucru este oarecum ciudat, pentru ca Warren traieste de peste 28 de ani singura, recunoscand ca dupa relatia cu Guy Roche incheiata in 1992, a ramas singura, tinandu-si singura companie si neavand nevoie de nimeni. Intrebata cum de reuseste sa scrie versuri despre dragoste atat de bune, Diane a recunoscut ca pur si simplu se inspira din povestile altora, si ca nu traieste sentimentele de dragoste despre care scrie in versuri.

Desi a fost nominalizata la mai multe premii Golden Globe Awards incepand cu 1986, a castigat singurul ei premiu Golden Globe de abia in 2011 cu cantecul You Haven't Seen the Last of Me de pe coloana sonora a filmului Burlesque, in interpretarea lui Cher. La fel s-a intamplat si cu premiile Grammy, la care a fost nominalizata de 12 ori, castigand un singur premiu in 1997 cu cantecul Because you loved me.

A avut mai mult succes insa cu distinctiile acordata de Societatea Americana a Compozitorilor, Autorilor si Publisherilor (ASCAP) care i-au acordat pana acum cinci premii de Compozitorul pop al anului in 1990, 1991, 1993, 1998 si 1999, iar in 2000 de Compozitorul country al anului.

Pe langa melodiile din lista de mai jos, compuse de Diane Warren sau fiind co-autoare alaturi de alt compozitor, Warren a mai participat si in echipele de compozitie pentru alte trei cantece cunoscute: Bonnie Tyler - Save up all your tears (1988), Bon Jovi - Wild is the wind (1989) si The Real Milli Vanilli - When I die (1991) - facuta cunoscuta de trupa No Mercy in 1996.

Melodiile ei au aparut in coloana sonora a peste 100 de filme si productii tv, dintre care cele mai cunoscute sunt Ghostbusters, Space Jam, Prince Of Egypt, Up Close And Personal, Beverly Hills, 90210, The Preacher's Wife, Armageddon, Coyote Ugly, The Specialist, Notting Hill, White Men Can't Jump, Con Air sau Burlesque.

Enjoy!

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Antologie Diane Warren - Diane Warren
Descriere: melodii compuse sau produse de Diane Warren
Gen muzical: Various
Conţine: 29 melodii
Timp total: 02:09:24
Bit rate: 64kbps
Creată la: 05/01/2019
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: