Antologie Vangelis

publicat: 07/08/2010 20:07 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Vangelis, pe numele sau real Evangelos Odysseas Papathanassiou (nascut pe 29 martie 1943 in Volos, Grecia), este compozitor de muzica electronica, progresiva, ambientala si orchestrala. A inceput sa compuna la varsta de 4 ani, iar la 6 ani deja parintii sai il inscriau la o scoala speciala de muzica din Atena. A refuzat insa sa ia lectii de pian traditional si este binecunoscut faptul ca nu are cunostinte muzicale de citire si scriere a partiturilor muzicale desi este unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii! Cu toate acestea a invat singur sa cinte la diverse instrumente si multe din compozitiile sale sunt compuse si interpretate in intregime doar de el.

La 17 ani a intrat intr-o trupa pop greaca numita The Forminx. Formatia a devenit populara cu citeva versiuni cover ale unor piese internationale dar si materiale proprii, multe din ele scrise de Vangelis. In 1966 trupa s-a dizolvat, dupa 6 ani de existenta, timp in care a lansat 9 hituri single si un album. In anul 1968 Vangelis a format un grup de muzica progresiva-rock numit Aphrodite's Child, impreuna cu Demis Roussos, Loukas Sideras si Anargyros "Silver" Koulouris. Dupa citeva incercari nereusite de a intra in topurile britanice, trupa a reusit sa gaseasca o casa de productie in Franta, la care au lansat primul lor hit "Rain and Tears". Au urmat apoi si alte singleuri si 2 albume ce s-au vandut in peste 20 de milioane de copii. Ca urmare acestui succes, casa de productie a cerut trupei un al treilea album. Acesta a fost momentul in care Vangelis a conceput albumul 666, album-concept bazat pe cartea Revelatiei din Biblie, care va fi lansat in 1972. Totusi, acest album se va dovedi un motiv de disputa intre membrii formatiei care in final se vor desparti in 1971. Vangelis a continuat sa compuna pentru Demis Roussos iar colaborarea lor a continuat multi ani si dupa aceea.

Dupa citeva colaborari cu diversi muzicieni, in 1973 compune muzica pentru documentarul L'Apocalypse des animaux al lui Frédéric Rossif si, in acelasi an, lanseaza primul sau album oficial numit Earth alaturi de fostul sau coleg "Silver" Koulouris (chitara) si Robert Fitoussi (vocal) - cunoscut mai tirziu ca F.R. Davis (Words don't come easy). In 1974 este invitat sa devina component al formatiei Yes (la claviatura). Totusi, dupa citeva repetitii cu ei, Vangelis refuza oferta argumentand ca acest lucru i-ar ingradi creativitatea si stilul muzical. Mai tirziu, Vangelis va colabora cu vocalistul si liderul trupei Yes, Jon Anderson, in duetul Jon and Vangelis, intre 1979 si 1991.

Intre 1975 si 1979, Vangelis are probabil cea mai fecunda perioada a carierei sale de compozitor, timp in care compune 4 albume total diferite. Primul, Heaven and Hell, este un album orchestral structurat in stilul compozitiilor clasice, stil pe care Vangelis il va mai aborda in abundenta in majoritatea compozitiilor sale viitoare. Albumul a primit recunoasterea internationala in special datorita faptului ca una din melodiile de pe album a fost folosita ca tema pentru serialul de televiziune Cosmos (1981), un documentar stiintific prezentat de Carl Sagan. Al doilea album, Albedo 0.39 este un album-concept despre astrofizica. Chiar si titlul albumului face referire la albedo-ul planetei Pamant care era la vremea aceea 39%. Melodiile sunt interpretate in intregime de Vangelis si spre deosebire de Heaven and Hell, Albedo 0.39 este un album de rock progresiv cu tonalitati de jazz si blues. Pulstar si Alpha sunt probabil cele mai cunoscute hituri de pe acest album, ele fiind de asemenea prezente pe coloana sonora a filmului Cosmos. Al treilea album, Spiral aduce un sunet futuristic, Vangelis folosind in mod intensiv sinetizatorul si este bazat pe secvente de sunete, mai mult ca oricare alt album al sau. Melodiile acestor trei albume avand ca tema spatiul cosmic au fost reluate mai tirziu si in alte documentare pe teme stiintifice devenind laitmotive pentru tot ce tine de stiinta, in special astronomie si astrofizica. Mai este de mentionat albumul China, un alt album-concept, pe care Vangelis a folosit instrumente si compozitii specific chinezesti, in care a interpretat pe rand aproape la toate instrumentele.

In 1981, Vangelis a compus muzica pentru filmul Chariots of fire, un film despre Olimpiada din 1924. Cu toate ca filmul este despre o perioada in care sintetizatoarele inca nu existau, Vangelis a reusit sa imprime muzicii sale bazata pe sintetizator o tonalitate deosebita in concordanta cu atmosfera filmului. Piesa care constituia tema filmului, numita simplu Titlu, cunoscuta mai tirziu ca Chariots of fire, va deveni cea mai cunoscuta si re-interpretata melodie a sa. Pentru coloana sonora a filmului Chariots of fire va cistiga Oscarul in 1982 iar piesa din titlu va ajunge pe primul loc in topul Billboard, fiind, pana la acest moment, singurul number-one al unui artist grec in topul american. Probabil tocmai datorita subiectului filmului Chariots of fire, melodia a fost asociata, in timp, cu intrecerile sportive, cind mai multe canale de televiziune au folosit-o pentru fundalul sonor al olimpiadelor de vara din 1984 si 1988 si a olimpiadei de iarna din 1984. Acum probabil ca veti auzi aceasta melodie in aproape toate scenele de sport din diverse emisiuni sau filme tv.

Compozitiile pentru film vor continua in 1982 cu deja clasicul Blade Runner (cu Harrison Ford, un film cult ce a influentat mai tirziu industria jocurilor pe calculator precum Deus Ex), Vangelis surprinzind cu acuratete in muzica sa lumea distopica in care se desfasoara actiunea, apoi The Bounty (1984), film despre revolta de pe vasul britanic Bounty (in distributie cu Mel Gibson si Anthony Hopkins), si Conquest of Paradise (1992), film ce celebra 500 de ani de la descoperirea Lumii Noi (cu Gerard Depardieu).

Interesant de stiut ca Vangelis a compus si muzica de balet, teatru si chiar opera si hobby-ul sau preferat este pictura, el avand chiar si o expozitie in America de Sud in 2005. A colaborat cu artisti renumiti precum Irene Papas, Demis Roussos, Nana Mouskouri, Milva, Montserrat Caballe si a compus muzica pentru documentare tv precum cele ale lui Jacques-Yves Cousteau, Koreyoshi Kurahara (1983, Antarctica), Frédéric Rossif (1979, Opera Sauvage). A fost decorat cu distinctia franceza Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor, medalia NASA pentru Serviciu Public si de Institutul Greco-American pentru promovarea muzicii si a elenismului prin arta. Evident ca fiind de origine greaca a fost prima optiune pentru compunerea imnului oficial al Olimpiadei de Vara care s-a desfasurat la Atena in 2000 si a compus si imnul oficial al Cupei Mondiale organizata de Coreea de Sud impreuna cu Japonia in anul 2002.

Ascultand muzica lui Vangelis, nu numai din aceasta lista dar din toata cariera sa, se remarca inclinarea sa artistica pentru stilul electronic-simfonic care constituie una din caracteristicile muzicii sale. Cu siguranta, prin toata opera sa, Vangelis demonstreaza aspiratia catre o perfectiune muzicala rar intilnita, ce combina instrumente si sunete traditionale cu instrumente si sunete electronice intr-o maniera grandioasa, poetica si uneori chiar experimentala, si, daca putem spune asa, daca Vangelis nu ar fi existat trebuia neaparat inventat. Fara indoiala, cel putin una dintre melodiile sale ne-a insotit de-a lungul copilariei si adolescentei fiecaruia dintre noi si nu putini au fost cei care au ales o profesie in viata fiind inspirati de orchestrarea impecabila a muzicii sale din documentarele despre viata subacvatica, astronomie, animale salbatice, sport sau arta. Din nefericire inca sunt foarte multi necunoscatori ai muzicii sale, fiindu-i atribuite in mod gresit foarte multe creatii pe internet, ba chiar duete cu Jean-Michel Jarre cu care nu a colaborat niciodata, singura legatura dintre Vangelis si familia Jarre fiind aceea ca Vangelis a compus ca si tatal lui Jean-Michel, Maurice Jarre, muzica din documentarele cineastului francez Frédéric Rossif. De aceea aceasta antologie incearca sa aduca in prim-plan adevaratele sale opere si sa remedieze unele dintre aceste greseli.

Va las acum sa ascultati lista pregatita pentru aceasta antologie nu inainte de a prezenta creditele lui Vangelis pentru piesele listate. Din pacate nu am reusit sa gasesc originalul melodiei Nanei Mouskouri - Ti amero (versiunea lirica a melodiei Hymne), o melodie pe care o tin minte inca din copilarie cind o ascultam la radio, de aceea am tinut foarte mult sa o includ in lista, fie si ca o preluare dintr-un video de pe Youtube.

Enjoy!

It's five o'clock (1970)
muzica si versuri: Richard Francis, Vangelis; interpret: Aphrodite's Child

Rain and tears (1968)
muzica si versuri: Boris Bergman, Vangelis; interpret: Aphrodite's Child

I'll find my way home (1981)
muzica si versuri: Vangelis; Jon Anderson; producator: Vangelis; aranjament: Vangelis; interpret: Jon & Vangelis

I hear you now (1980)
muzica si versuri:Vangelis; Jon Anderson; producator: Vangelis; aranjament: Vangelis; interpret: Jon & Vangelis

3 + 3 (1977)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

Alpha (1976)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

Chung Kuo (1979)
muzica: Vangelis

Deliverance - Antarctica (1983)
muzica: Vangelis

Dervish D (1977)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

End Titles - Blade Runner (1982)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis; interpret: Vangelis

Eric's Theme - Chariots of fire (1981)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis; interpret: Vangelis

Heaven and Hell Part 1 - Cosmos (1981)
muzica: Vangelis

Hymne - Opera Sauvage (1979)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

Imnul oficial al Cupei Mondiale FIFA 2002 (Coreea de Sud - Japonia, 2002)
muzica: Vangelis

L'enfant - Opera Sauvage (1979)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

Le petitte filles de la mer - L'Apocalypse des animaux) (1979)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

Main Theme - Antarctica (1983)
muzica: Vangelis

Main Theme - Conquest of Paradise (1992)
muzica: Vangelis; interpret: Vangelis

Main Theme - The Bounty (1984)
muzica: Vangelis; interpret: Vangelis

Main Title - Chariots of fire (1981)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis; interpret: Vangelis

Ti amero (1987)
muzica: Vangelis; versuri: A. Salerno, M. Marati; interpret: Nana Mouskouri

Pulstar (1976)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

Spiral (1977)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

Sword of Orion (1976)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

The Tao of love (1979)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

To the Unknown Man (1977)
muzica: Vangelis; producator: Vangelis

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Antologie Vangelis - Vangelis
Descriere: melodii compuse, produse sau interpretate de Vangelis
Gen muzical: Electronică
Conţine: 29 melodii
Timp total: 02:17:29
Bit rate: 64kbps
Creată la: 08/08/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: