Best of R&B (vol. 1)

publicat: 02/05/2021 14:00 | actualizat: 2021-05-0202/05/2021 15:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Muzica rhythm and blues sau R&B, cum a intrat deja in limbajul uzual, este un termen generic ce a aparut in anii '40 ai secolului trecut pentru a denumi muzica compusa de muzicienii de culoare in Statele Unite, a carei audienta era destinata ascultatorilor de culoare. Termenul initial, folosit chiar de comunitatea de culoare, era de race music - muzica de rasa - dar dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial s-a renuntat la el din cauza ca devenise ofensator.

Inceputurile muzicii R&B se regasesc insa in anii '20-'30 ai secolului al XX-lea, cand multi afro-americani au migrat din zona rurala in marile orase ca Chicago, Detroit, New York City sau Los Angeles pentru o viata mai buna. Acest lucru a generat o noua piata pentru muzica jazz, blues si alte genuri muzicale inrudite. Jazz-ul si bluesul sunt cele doua genuri al caror amestec, pe alocuri cu muzica gospel, a generat noul gen muzical rhythm and blues. In anul 1948 casa de discuri RCA Victor a inventat titulatura de "Blues & Rhythm" pentru muzica compusa de afro-americani, iar in 1949 topul Harlem Hit Parade a fost denumit Blues & Rhythm. Denumirea actuala de rhythm and blues ii este creditata lui Jerry Wexler, un jurnalist de la revista Billboard, care a folosit-o in 1948.

Este important de remarcat ca inceputurile noului gen au fost marcate de influenta muzicii cubaneze asupra compozitorilor afro-americani din New Orleans. Muzica afro-americana incorporase deja de peste un secol influentele afro-caraibiene in special datorita popularitatii contradanza-ului, versiunea spaniola a contradansului, un stil de dans folcloric originar din insulele britanice si adoptat la curtea Frantei in secolul al XVIII-lea. In New Orleans a inceput sa fie folosit in melodii tresillo-ul, o forma muzicala ritmica cunoscuta la acea vreme si ca habanera, foarte folosita in muzica cubaneza si latino-americana. Astfel, in primele melodii ale genului r&b erau foarte mult folosite instrumente ca maraca si conga stiluri muzicale ca rumba si mambo si clave - un tipar muzical folosit in muzica afro-cubaneza.

Pentru ca muzica r&b era adresata ascultatorilor de origine afro-americana, ea era cumparata initial doar de acestia. Divagand putin, muzica r&b era la acea vreme asemenea vestimentatiei marca FUBU, aparuta la inceputul anilor '90 ai secolului trecut, care era creata de designeri afro-americani pentru comunitatea afro-americana, in special fanii genului hip hop, FUBU fiind de fapt un acronim pentru expresia For us by us (Create de noi pentru noi), unde noi se referea la afro-americani. La fel cum a facut ulterior si marca FUBU care in anii 2000 si-a indreptat atentia si spre tinerii adolescenti albi, la fel si muzica r&b a inceput sa atraga tot mai mult atentia tinerilor adolescenti albi care au inceput sa o cumpere pe masura ce au descoperit-o, astfel ca, de exemplu, in 1952 in zona Los Angeles 40% din vanzarile de muzica r&b se datorau albilor.

Melodiile incluse de mine in lista de astazi debuteaza cu o melodie rhythm & blues din 1953 din zona New Orleans care va deveni mult mai cunoscuta incepand cu 1965 cand formatia The Dixie Cups o va intitula Iko Iko, titlu care i-a ramas asa si sub care a fost inregistrata de multi alti artisti ca The Neville Brothers, Grateful Dead, Saragossa Band, Cyndi Lauper sau Captain Jack.

De altfel, ca de fiecare data, am inclus in lista de melodii, melodii in versiunea originala si nu adaptari, astfel ca veti regasi printre melodii hituri ce au fost reluate ulterior in alte stiluri muzicale si devenite mult mai cunoscute in alta interpretare decat cea originala. Printre acestea: Will you still love me tomorrow, The shoop shoop song, Sunny, If you don't know me by now, Nothing compares 2 u.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of R&B (vol.1)
Descriere: muzica r&b
Gen muzical: R&B
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:11:41
Bit rate: 64kbps
Creată la: 12/01/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: