Best of Soul (vol. 2)

publicat: 19/03/2023 12:00 | actualizat: 2023-03-1919/03/2023 17:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

In al doilea volum al cutiutei cu muzica soul vom vorbi despre stilurile originale ale muzicii soul si cum au evoluat ele ulterior.

Genul soul isi are radacinile in muzica gospel si a aparut o data cu secularizarea, daca putem spune astfel, a versurilor care faceau apel la divinitate, il preamareau pe Dumnezeu si implorau dragostea si iubirea acestuia, care au fost inlocuite cu chemarea iubitei si implorarea iubirii din partea ei. Cantecele gospel care il preamareau pe Dumnezeu aveau un tempo ridicat, erau acompaniate de batai din palme si aveau in general un ton optimist, iar cele care cereau ajutorul si dragostea lui Dumnezeu aveau un tempo mai scazut si un ton mai pesimist, spasit. Aceste diferente au facut astfel sa apara doua abordari in muzica soul, care au creat si diferenta intre cele doua stiluri principale: northern soul si southern soul.

Stilul northern soul a aparut in orasele din statele nordice ale S.U.A., si au avut ca reprezentanti principali orasele Detroit (Michigan), Chicago (Illinois) si Philadelphia (Pennsylvania) acolo unde activau casele de discuri Motown Records, Vee-Jay Records respectiv Philadelphia International Records. In timp ce muzica soul promovata de Motown Records avea un tempo ridicat, ritm sincopat cu voci vesele si optimiste ce abordau teme ca iubirea si dorul pentru iubit, muzica soul din Chicago aborda teme cu care se confrunta comunitatea afro-americana precum rasismul, saracia si nedreptatea sociala cu voci mai grave si avand un spirit militantist. Stilul din Philadelphia era cunoscut ca Philly soul si punea mai mult accent pe sunet si aranjament, cu artisti mai putin cunoscuti. Artistii reprezentanti pentru Motown Records erau Stevie Wonder, Marvin Gaye sau The Jackson 5 iar pentru Vee-Jay Records era Curtis Mayfield.

Stilul southern soul al oraselor din statele sudice al S.U.A. imbina ritmurile gospel cu cele blues si country. Pionierul muzicii soul sudice a fost orasul Memphis (Tennessee) prin casele de discuri Stax Records si Hi Records. Stax Records aducea ca element nou in muzica soul ritmurile r&b, iar stilul ei muzical era denumit deep soul. Stilul promovat de Hi Records era inovator in privinta instrumentelor prezente in orchestratie si avea un sunet bogat. Artistii reprezentanti pentru Stax Records erau Booker T. & the M.G. si Otis Redding, in timp ce pentru Hi Records era Al Green.

Muzica soul a fost foarte populara in perioada anilor '60-'70 si a generat ulterior alte genuri precum funk, care imbina elemente soul pe muzica de dans, si hip hop-ul care foloseste ritmuri soul cu rap. In anii '80, muzica pop care folosea ritmuri soul a inceput sa fie marketata ca muzica r&b pentru ca ulterior acest termen sa devina contemporary r&b pe masura ce alte influente moderne erau utilizate in crearea melodiilor. La inceputul secolului XXI au aparut si alte stiluri printre care se remarca retro soul si alternative R&B. Retro soul incearca sa recreeze sunetul original soul in muzica moderna, un exemplu fiind albumul Back to black al cantaretei Amy Winehouse, in timp de alternative r&b foloseste sintetizatoarele pentru a recrea atmosfera soul a anilor din urma, de pilda in muzica unor artisti ca The Weeknd, Khalid sau Zayn Malik.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Vezi şi paginile:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of Soul (vol.2)
Descriere: muzica soul
Gen muzical: Soul
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:01:17
Bit rate: 64kbps
Creată la: 02/04/2020
Actualizată la: 24/06/2024

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: