Crooners (vol. 1)

publicat: 19/03/2022 17:00 | actualizat: 2022-03-1919/03/2022 18:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Termenul crooner (limba engleza) isi are originea in stilul de interpretare denumit crooning. Acest stil a aparut odata cu epoca in care inregistrarile audio si apoi radio-ul au devenit un mijloc de divertisment in masa si a ramas un stil popular pana la impunerea televiziunii ca urmatorul mediu de divertisment preferat pentru public.

Pana la definitivarea microfonului ca tehnologie, utilizata pentru conversia sunetelor in semnale electrice ce puteau fi transmise pe distante lungi, spectacolele se desfasurau in sali de teatru unde era necesar ca interpretii vocali sa aiba o voce puternica pentru ca ea sa poata fi auzita si de auditoriul din spatele salii. Pe masura ce inregistrarile audio se impuneau datorita imbunatatirii microfoanelor, in anii '20 ai secolului trecut, vocea interpretilor vocali nu mai trebuia sa fie asa puternica, ci din contra mai blanda si mai calda, microfonul inregistrand cu acuratete toate inflexiunile vocale si facandu-l pe cantaret sa aiba o interpretare mai plina de emotie si astfel mai apropiata de ascultator.

Astfel, a aparut un nou val de cantareti cu o voce adaptata acestui mediu de comunicare, care au fost denumiti crooners. Prima cantareata care este considerata ca deschizatoare de drumuri pentru acest stil de interpretare este Vaughn De Leath, o cantareata americana foarte populara in anii '20 si care a capatat in acea epoca tiulul de "Prima Doamna a radio-ului". De remarcat ca acest stil a fost dominat apoi de barbati, desi au existat si cateva femei celebre care au concurat cu acestia, printre care Annette Hanshaw, Mildred Bailey, Harriet Lee sau Helen Rowland.

Crooner-ii nu aveau un gen muzical anume, ei erau considerati crooneri in special datorita vocii lor, cu toate ca unii erau cantareti de muzica jazz, musical, country sau rockabilly. Totusi, stilul muzical al acestei perioade este intitulat traditional pop si el includea elemente de swing, mambo, jazz vocal sau standarde de muzica jazz. O caracteristica destul de comuna a cantecelor interpretate de acestia era faptul ca multe dintre ele erau reluari ale unor musical-uri de pe Broadway sau piese si arii celebre din alte limbi, in special italiana si spaniola, dar si franceza si germana si adaptate pe versuri si muzica pe placul publicului american. De pilda, din lista de melodii a editiei putem enumera cateva exemple: Stranger in Paradise este dupa opera Cneazul Igor (1890) de Aleksandr Porfirievici Borodin, You're breaking my heart este o varianta in limba engleza a faimoasei melodii Mattinata de italianul Ruggero Leoncavallo, prima piesa compusa special pentru compania Gramophone si interpretata de Enrico Caruso in 1904, What kind of fool am I? din musicalul Stop The World - I Want To Get Off (1962), in timp ce Strangers in the night a fost initial o piesa instrumentala intitulata Beddy Bye compusa de germanul Bert Kaempfert. Printre alte exemple regasim Softly, as I leave you, o varianta in limba engleza a melodiei Piano interpretata de Mina, Walk away dupa Warum nur, warum? a lui Udo Jürgens, Smile o piesa instrumentala de pe coloana sonora a filmului Timpuri noi (1936) de Charlie Chaplin, (Where Do I Begin?) Love Story dupa o piesa instrumentala compusa de Francis Lay pentru filmul Love Story (1970).

Un alt aspect interesant este ca melodiile din repertoriul crooner-ilor era aproape acelasi, fiecare dintre ei interpretand melodiile unii altora cu mai mult sau mai putin succes. Desi am incercat sa aleg interpretul original al melodiei in lista de melodii pe care am facut-o, trebuie spus ca multe dintre melodii au devenit recunoscute si apreciate de public in alta interpretare decat cea originala. Iata cateva exemple: Portrait of my love a fost initial interpretata de Matt Monro dar a cunoscut succesul in varianta lui Steve Lawrence, apoi Blue velvet a fost interpretata prima data de Tony Bennett, dar a devenit cunoscuta in interpretarea lui Bobby Vinton, Everybody loves somebody sometimes a fost cantata cu 8 ani inaintea lui Dean Martin de Frank Sinatra, The shadow of your smile a fost interpretata initial de Tony Bennett.

Perioada de succes a crooning-ului a inceput imediat dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si a durat pana spre mijlocul anilor '60 ai secolului trecut. Decaderea acestui stil s-a datorat nu numai scaderii in importanta a radio-ului, dar si generatiei de "baby boomers" care la mijlocul anilor '60 erau deja adolescenti si incepusera sa fie atrasi de muzica rock'n' roll. O parte din repertoriul muzical al crooner-ilor a fost reluata in piesele instrumentale ale orchestrelor conduse de compozitori si lideri de orchestra renumiti precum James Last, Ray Conniff, Bert Kaempfert sau Paul Mauriat, care au reluat melodiile pe ritmurile populare ale anilor '70-'80. Pe de alta parte, muzica crooner-ilor era un fel de muzica usoara (easy listening) astfel ca ea a fost considerata un tip de muzica lounge si o parte din anii '50 ele s-au combinat foarte bine, ambele folosind elemente muzicale comune.

Melodiile din lista acopera aproape 40 de ani de succese muzicale in stilul crooning si sunt listate in ordine cronologica pentru a evidentia modul in care au evoluat stilurile si genurile muzicale. Dintre toti crooner-ii listati cei mai faimosi au fost bineinteles Frank Sinatra si Tony Bennett, ei fiind printre putinii care si-au pastrat stilul nealterat, spre deosebire de alti interpreti care spre sfarsitul anilor '70 au inceput sa combine stilul de interpretare cu muzica disco sau pop.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Crooners (vol.1)
Descriere: melodii interpretate de solisti faimosi ai stilului crooning
Gen muzical: Various
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:00:00
Bit rate: 64kbps
Creată la: 05/04/2020
Actualizată la: 05/04/2020

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: