Comme d'habitude / My way

publicat: 02/02/2012 23:23 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

My way este considerat cantecul cu cele mai multe versiuni din istoria muzicii. Versiunea originala a cantecului a fost compusa in 1967 cu titlul Comme d'habitude si era interpretata de cantaretul francez Claude Francois, care era unul din co-autori, ceilalti fiind Jacques Revaux (muzica) si Gilles Thibaut (versuri). Totusi, autorul melodiei poate fi considerat Jacques Revaux care a compus muzica in 1967 in timp ce se afla in vacanta int-un hotel din Megeve (Canada). Acesta isi intitulase melodia For me si o compusese pentru Dalida, insa nu a fost multumit de aceasta versiune si a apelat la un prieten al cantaretei, Claude Francois, care l-a ajutat sa retuseze textul si muzica.

In acelasi an, Paul Anka, aflat in vacanta in sudul Frantei, a auzit melodia interpretata de Claude Francois si a fost atat de impresionat de melodie incat a luat avionul spre Paris pentru a se intalni cu acesta. Anka a negociat obtinerea drepturilor asupra melodiei si a reusit sa le obtina, desi ulterior marturisea ca inregistrarea era slabuta, dar am simtit ca era ceva in melodie care merita mai mult. In 1968, David Bowie compune melodia Even a fool learns to love cu versuri in limba engleza, pe muzica melodiei Comme d'habitude, dar pentru ca Paul Anka cumparase drepturile si adaptase cantecul in limba engleza cu titlul My way, Bowie nu a putut sa lanseze aceasta piesa. Cu toate acestea, el va relua primele acorduri ale melodiei My way in piesa Life on Mars? ce va fi lansata in 1973 pe albumul Hunky Dory, cu intentia de a-i raspunde lui Anka cu o parodie.

In 1968, Anka il suna pe Frank Sinatra ca sa il anunte ca are un cantec special pregatit pentru el, dar Sinatra s-a aratat sceptic de succesul melodiei. Totusi, el va inregistra piesa pe 30 decembrie 1968 si o va lansa pe albumul My way din 1969, care continea in rest reluari ale unor hituri din anii '60 in interpretare proprie. Piesa a ajuns pana pe locul 27 in US Billboard Hot 100 si pana pe locul 2 in topul US Easy Listening. In Marea Britanie melodia a ajuns pana pe locul 5 in UK Singles Chart, si a stabilit un record de 75 de saptamani de prezenta in Top 40, record ce nu a fost inca egalat de nici un alt single pana astazi.

Desi versiunea My way a fost reluata la scurt timp in diverse alte stiluri si de alti cantareti atat in limba engleza, cat si in limba spaniola sau portugheza, versiunea lui Frank Sinatra a ramas cea de referinta pentru publicul din intreaga lume. Elvis Presley va incepe sa interpreteze piesa in concertele sale, cu toate ca Paul Anka il avertizase ca acesta nu e un cantec care sa se potriveasca vocii sale, iar in 1973 va canta My way in spectacolul Aloha from Hawaii, intr-o transmisiune televizata prin satelitul Intelsat ca va fi difuzata in peste 43 de tari - la acea data era cea mai mare audienta tv la nivel international pentru concertul unui cantaret.

Probabil ca cea mai cunoscuta versiune dupa cea a lui Frank Sinatra ii apartine lui Sid Vicious, solistul trupei engleze Sex Pistols, care va inregistra piesa in 1978 intr-o versiune punk-rock care avea mai multe cuvinte schimbate, si asta pentru ca Sid Vicious a fost nevoit sa improvizeze in timpul inregistrarilor fiindca nu cunostea versurile originale. De-a lungul anilor melodia va fi reluata de multi alti artisti renumiti ca Andy Williams, Aretha Franklin, Celine Dion, Bert Kaempfert, Luciano Pavarotti, Bobby Solo, Mireille Mathieu, Richard Clayderman sau Tom Jones, alaturi de cei prezenti si in lista de melodii pe care am pregatit-o, dar si in concertele live ale lui Robbie Williams, Radiohead, U2 si Shakira.

Prima interpretare in limba spaniola le apartine lui Richie Ray si Bobby Cruz, versiune care le-a adus Discul de Aur in 1969. In 1987, trupa Gipsy Kings va relua melodia My way in stilul flamenco rumba cu titlul A mi manera, probabil cea mai cunoscuta si apreciata versiune in limba spaniola. De remarcat faptul ca versiunea in limba spaniola/latino nu are un text unitar, versurile melodiilor fiind diferite de la o adaptare la alta; versiunea Gipsy Kings difera de cea originala si le apartine.

Impactul versurilor melodiei My way s-a rasfrant in mod surprinzator si asupra politicii externe a Uniunii Sovietice. In octombrie 1989, Ghenadi Gerasimov, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe al URSS, la acea vreme condusa de Mihail Gorbaciov, a comentat o declaratie a ministrului Eduard Shevardnadze, ce recunostea ca tarile est-europene aflate in sfera de influenta a URSS au dreptul la autodeterminare (referindu-se in special Polonia), spunand ca Uniunea Sovietica va adopta Doctrina Sinatra, si anume de a lasa fiecare tara sa isi rezolve probleme interne in felul ei. Datorita acestei politici, la sfarsitul anului 1989 cel mai multe tari comuniste isi schimbau regimurile in urma unor revolutii mai mult sau mai putin violente, odata cu acestea incheindu-se si perioada Razboiului Rece.

Versiunea originala a lui Claude Francois (1967):

si o versiune in stil bhangra din 2002, de pe un album tribut dedicat trupei Sex Pistols:

Enjoy!

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Comme d'habitude / My way - Comme d'habitude / My way
Descriere: versiuni ale melodiei "Comme d'habitude" de Jacques Revaux, Claude François, Gilles Thibault (1967)
Gen muzical: Various
Conţine: 30 melodii
Timp total: 02:03:32
Bit rate: 64kbps
Creată la: 31/01/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: