Have yourself a Merry little Christmas

publicat: 26/12/2021 11:00 | actualizat: 2023-11-2020/11/2023 21:12 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Iata un cantec pe care de acum toata lumea il stie, cel mai probabil ca in Romania in versiunea duo-ului The Carpenters, lansata in 1978. Have yourself a Merry little Christmas a avut parte, ca multe alte cantece de Craciun, de cateva controverse de-a lungul timpului.

Prima versiune a cantecului a aparut in coloana sonora a musical-ului Meet me in St. Louis, un film de Craciun devenit deja clasic, in regia lui Vincente Minnelli, in care protagonista principala era actrita Judy Garland. De remarcat ca un an mai tarziu, Minnelli si Garland se casatoreau, dar relatia lor a durat doar 6 ani, relatie in urma careia cei doi au avut o fiica, pe Liza Minnelli.

Melodia a fost compusa de Hugh Martin, un renumit compozitor american de muzica de teatru si film, a carui cariera s-a intins pe aproape 60 de ani, si Ralph Blane, un compozitor si textier american, inclus in "Songwriters Hall of Fame" in 1983. Ulterior, Martin a marturisit in autobiografia sa ca Have yourself a Merry little Christmas a fost scris in intregime de el, iar faptul ca Blane a fost creditat ca textier al cantecului s-a datorat "lipsei lui complete de talent in afaceri".

Versurile initiale aveau o tenta sumbra, iar Garland si Minnelli au obiectat asupra lor. Astfel, versurile "Let your heart be light / Next year all our troubles will be out of sight" ("Lasa-ti inima sa fie usoara / La anul toate grijile noastre vor disparea") erau in versiunea originala "It may be your last / Next year we may all be living in the past" ("Acesta ar putea fi ultimul [Craciun al vietii tale] / La anul poate vom trai din amintiri"). In 2002, Michael O'Brien, liderul unei formatii de muzica crestina, a descoperit ca alt vers al textului original fusese schimbat, pentru a elimina referinta la religia crestina, altfel, in loc de "through the years, we all will be together if the Lord allows" ("de-a lungul anilor, daca Domnul ne va permite sa fim alaturi"), el devenise "if the fates allow" ("daca soarta va permite"). In 1957, Frank Sinatra l-a rugat pe Martin sa schimbe versul "Until then we'll have to muddle through somehow" ("Pana atunci va trebui sa ne caznim cumva") in "Hang a shining star upon the highest bough" ("Agata o stea stralucitoare de creanga cea mai inalta") pentru versiunea inregistrata pe albumul A Jolly Christmas (1957).

Dupa lansarea filmului, cantecul, alaturi de alte doua cantece de pe coloana sonora (The Trolley Song si The Boy Next Door) au devenit hituri muzicale. Varianta lui Judy Garland inregistrata la Decca Records a devenit populara in special in randurile soldatilor americani plecati la lupta in Al doilea Razboi Mondial.

In anul 2004, Have yourself a Merry little Christmas a fost plasat de American Film Institute pe locul 76 in topul celor mai bune 100 de melodii de film ale secolului XX, iar in 2007 ASCAP (Asociatia compozitorilor americani de muzica) a plasat cantecul pe locul al treilea in topul celor mai interpretate cantece de Craciun scrise de membrii ASCAP.

De-a lungul anilor, cantecul a avut parte de nu mai putin de peste 1800 de reluari in interpretari ale unor artisti renumiti, pe langa cei din lista de azi aflandu-se: Johnny Mathis, Barbra Streisand, John Denver, Cliff Richard, Glenn Medeiros, Luther Vandross, Peabo Bryson sau Michael Buble.

Aceasta interpretare face parte din concertul Liza's at the Palace al Lizei Minnelli, fiica lui Judy Garland si a lui Vincente Minnelli, inregistrat la Palace Theatre de pe Broadway, spectacol pentru care a fost rasplatita cu un premiu Tony Award in acelasi an:

Craciun fericit!

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Have yourself a Merry little Christmas
Descriere: versiuni ale melodiei "Have yourself a Merry little Christmas", compusa de Hugh Martin (muzica) si Ralph Blane (versuri) (1943)
Gen muzical: Various
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:16:06
Bit rate: 64kbps
Creată la: 26/12/2021
Actualizată la: 26/12/2021

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: