La mer / Beyond the sea

publicat: 08/12/2013 19:37 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

La mer este un cantec scris in 1943 de Charles Trenet in colaborare cu Léo Chauliac. Trenet (1913-2001) a fost un compozitor, textier, actor, cantaret si showman francez, faimos pentru succesele sale muzicale de la sfarsitul anilor '30 pana la mijlocul anilor '50.

Potrivit lui Trenet, cantecul a fost compus in numai zece minute, in timpul unei calatorii cu trenul intre Paris si Narbonne, pe coasta Mediteranei, iar versurile le-a scris pe un sul de hartie igienica pus la dispozitie de unul din angajatii SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français). Muzica a fost inspirata de cantecul Heart and soul, unul din hiturile muzicale ale vremii, compus in 1938 de Hoagy Carmichael si Frank Loesser.

Totusi, cantecul a fost pastrat intr-un sertar timp de trei ani si inregistrat de abia in 1946, pentru ca, marturisea Trenet, nu era destul de swing pentru a deveni un hit. Primul interpret al melodiei La mer a fost Raoul Breton pe muzica compusa de Charles Trenet impreuna cu Albert Lasry. Breton era un producator francez de muzica si il intalnise pe Trenet in 1937; dupa ce urmarise spectacolele lui Trenet la cazinoul din Paris, fiind impresionat de talentul si carisma lui, l-a invitat sa performeze la "Théâtre de l’ABC" in Paris, un teatru frecventat de crema societatii pariziene de la sfarsitul anilor '40 - o schimbare de cariera care l-a facut star peste noapte.

Trenet a inregistrat apoi in acelasi an melodia care a devenit un hit muzical neasteptat. Tot in 1946 a fost compusa si varianta engleza intitulata Beyond the sea pe versurile lui Jack Lawrence, insa versurile in limba engleza nu au nici o legatura ce cele originale. Prima interpretare a melodiei Beyond the sea ii apartine lui Harry James alaturi de orchestra sa in 1947. Insa varianta care a avut cel mai mare succes a fost cea in interpretarea lui Bobby Darin din 1959, care a ajuns pe locul 6 in topul american Billboard Hot 100 si pe locul 8 in UK Singles Chart din Marea Britanie.

La mer a cunoscut de-a lungul anilor peste 400 de variante internationale, ramanand pana astazi un chanson ever-green. A fost reluat de cantareti renumiti ca Django Reinhardt, Benny Goodman, Sacha Distel, Paul Mauriat, Frank Pourcel, Julio Iglesias, Cliff Richard, Petula Clark, Richard Clayderman, Patricia Kaas, Will Young sau Michael Buble.

Melodia a fost inclusa, fie in versiunea franceza fie in cea engleza, pe coloana sonora a mai multor filme, cele mai cunoscute dintre ele fiind: Goodfellas (1990), Apollo 13 (1995), Beyond the Sea (2004, un film biografic despre Bobby Darin, mort la numai 37 de ani din cauza unei septicemii), Lost (serial tv, 2005), Mr. Bean's Holiday (2007), The Simpsons (serial tv, 2010), Tinker, tailor, soldier, spy (2011).

Una din interpretarile lui Charles Trenet din 1965 alaturi de orchestra lui Raymond Lefevre:

si varianta din 1976 a lui Julio Iglesias, intr-un spectacol la teatrul Olympia din Paris:

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Vezi şi paginile:

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: La Mer / Beyond the sea
Descriere: versiuni ale melodiei "La mer" de Charles Trenet, Léo Chauliac si Albert Lasry (1946)
Gen muzical: Chanson
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:09:24
Bit rate: 64kbps
Creată la: 20/08/2013
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: