La Serenissima

publicat: 24/08/2013 23:55 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Rondo Veneziano

La Serenissima este una din cele mai cunoscute teme instrumentale. A fost compusa de Gian Piero Reverberi si Laura Giordano si a aparut pe albumul La Serenissima (1981) al Rondo Veneziano, o orchestra de camera italiana fondata de Reverberi in 1979.

Gian Piero Reverberi s-a nascut in 1939 la Genova si este unul din cei mai importanti muzicieni italieni. Dupa absolvirea Conservatorului Paganini din Genova, Reverberi a inceput sa lucreze cu fratele sau Gian Franco, care activa in industria muzicala italiana. In anii '60 si '70 compune pentru cantareti italieni renumiti ai perioadei ca Lucio Battisti, Gino Paoli, Luigi Tenco sau Fabrizio de Andre, iar in 1963 are primul sau hit Se mi vuoi lasciare interpretat de Michele, un cantaret debutant descoperit de fratele sau. In 1968 publicul interesat de rock progresiv face cunostinta cu compozitiile sale prin intermediul faimoaselor trupe italiene New Trolls si Le Orme a caror muzica era o combinatie de rock si muzica clasica. A continuat in acest timp sa produca si sa compuna si pentru alti artisti ca Mina, Paul Anka, Neil Sedaka, Caterina Valente, Lucio Dalla sau Ricchi e Poveri. In perioada in care au lucrat pentru casa de discuri Ricordi, Gian Piero si fratele sau Gian Franco au constituit prima echipa de producatori in sensul modern al cuvantului. Casa de discuri ii apartinea producatorului Nanni Ricordi, unul din parintii miscarii muzicale italiene a anilor '60 ce a dat o seama de cantautori italieni renumiti ca Umberto Bindi, Giorgio Gaber sau Gino Paoli.

In 1979 Gian Piero Reveberi are ideea de a crea un ansamblu orchestral de camera care sa interpreteze muzica baroca in stil modern cu instrumente clasice (clavecin, harpa, flaut, vioara, violoncel, contrabas) si moderne (sintetizator, chitara bass, toba). Astfel ia nastere Rondo Veneziano, compus din 9 solisti imbracati in costume si peruci originale din secolul XVIII. Desi ansamblul este sustinut de 20 de alti instrumentisti pe scena si in concerte, el este cunoscut publicului in formula de 9 solisti (7 femei si 2 barbati) asa cum apare in spectacolele tv.

Rondo face referire la tema dominanta a compozitiilor de tip rondo, o tehnica muzicala caracteristica sfarsitului de secol XVIII - inceput de secolul XIX, care deriva din forma medievala poetica numita rondel. Rondo-urile au o tema principala (numita uneori si refren) ce alterneaza cu alte teme secundare contrastante numite episoade sau digresiuni. Desigur ca Veneziano este un tribut adus venetianului Antonio Vivaldi, recunoscut drept cel mai mare compozitor de muzica baroca.

Albumul La Serenissima a fost editat in Marea Britanie cu titlul Venice in Peril si melodia La Serenissima a devenit tema muzicala a campaniei Venice in Peril derulata de fundatia Venice in Peril Fund o organizatie britanica de caritate. Venice in Peril Fund avea ca scop restaurarea si conservarea operelor de arta ale Venetiei si cautarea mijloacelor de protejare a patrimoniului venetian de riscul cresterii nivelului marii, deruland activitati de lobby pentru gasirea unor solutii la problemele ecologice, demografice si socio-economice cu care se confrunta orasul.

Denumirea melodiei, La Serenissima, era in acest caz foarte potrivita, acesta fiind numele cu care era cunoscuta Republica Venezia (697-1797), unul din cele mai puternice state italiene. Republica Venezia era formal cunoscuta sub numele de Serenissima Repubblica di Venezia (Cea mai linistita Republica a Veneziei), dar aceasta titulatura a mai fost purtata de-a lungul timpului si de alte state italiene. Titulatura Serenissima era in fapt doar un mod de recunoastere a suveranitatii republicii si singurul stat modern care mai poarta aceasta titulatura este San Marino. Cu toate acestea, titlul de Serenissima contrasta puternic cu politica de stat de cucerire si razboi pe care Republica Venezia a adoptat-o inca de la fondarea ei. Dar Venetia era un stat al contrastelor, pentru ca desi se pretindea o republica era in fapt o forma de guvernamant mixta ce combina monarhia (Dogele), Senatul (aristocratia) si asa zisa democratie a familiilor din districtul Rialto ce aveau reprezentati in Marele Consiliu al Venetiei.

Melodia La Serenissima a devenit un hit international si a facut cunoscut ansamblul Rondo Veneziano in toate colturile lumii. A ajuns pana pe locul 58 in UK Singles Chart si a fost popularizata de BBC Television in productia Hospital Watch. Desi se concentreaza pe munca sa de membru al Rondo Veneziano, Gian Piero Reverberi continua sa contribuie si la repertoriul universal de muzica clasica, compunand numeroase suite si concerte pentru pian si vioara.

Desi melodia are mai mult de treizeci de ani vechime, ea are un misterios tempo modern, din acest motiv fiind reluata in multe variante dance. Pentru unii dintre ascultatori, acesta ar fi un bun exemplu de anacronism, plasat la inceputul anilor '80 de un posibil vizitator din viitor. De remarcat ca videoclipul melodiei La Serenissima este unul interesant din perspectiva temei si a modului in care a fost realizat: el prefigureaza cateva din caracteristicile videoclipurilor Daft Punk si chiar si a costumatiei acestora:

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: La Serenissima
Descriere: versiuni ale melodiei "La Serenissima" de Rondo Veneziano (1981)
Gen muzical: Electronică
Conţine: 11 melodii
Timp total: 44:39
Bit rate: 64kbps
Creată la: 23/08/2013
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: