Unchained melody

publicat: 21/01/2015 00:16 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

pentru Meda

Melodia Unchained melody a fost compusa in 1955 de Alex North si Hy Zaret. North a ales sa foloseasca melodia ca tema pentru filmul Unchained aparut in acelasi an, ce il avea in distributie pe Todd Duncan, un cantaret bariton foarte popular in anii '40. Duncan a fost de altfel primul cantaret de culoare ce a cantat alaturi de cantareti albi de opera in 1945. Filmul este astazi cazut in uitare, dar melodia interpretata de Duncan, un condamnat ce canta melodia cu gandul la iubita lui, a ramas in istoria muzicii cu titlul de melodia din Unchained.

Cu toate acestea, melodia se infiripase in mintea lui North cu 20 de ani inainte. La acea vrmeme North ii propusese lui Bing Crosby sa cante melodia ce inca nu avea un titlu, dar Crosby refuzase oferta. In 1955 North si Zaret sunt angajati sa compuna tema filmului Unchained, iar Zaret alege sa compuna versurile fara nici o referire la titlul filmului. Decizia lui a fost inspirata, iar versurile fabuloase. In acelasi an, melodia este nominalizata la premiile Oscar la categoria Cel mai bun cantec.

Prima versiune de succes a melodiei este inregistrata de Les Baxter si orchestra sa in 1955, cand atinge pozitia 2 in topul Billboard si locul 10 in UK Singles Chart. Totusi, versiunea lui Baxter era la fel de scurta ca cea interpretata de Duncan. Prima interpretare completa a melodiei ii apartine lui Roy Hamilton din acelasi an.

Desigur ca cea mai cunoscuta versiune apartine duo-ului The Righteous Brothers format din Bill Medley si Bobby Hatfield, si a fost lansata in 1965 ca fata B a cantecului Hung on you. Putini stiu insa faptul ca de fapt melodia a fost interpretata doar de Bobby Hatfield care a inregistrat ulterior si alte versiuni ca artist solo. De remarcat ca The Righteous Brothers au inregistrat 2 versiuni ale melodiei in acelasi an si ambele au concurat timp de 8 saptamani in Billboard Hot 100. Chiar si asa, cea mai inalta pozitie pe care melodia a ocupat-o in interpretarea lor a fost locul 13. Versiunea lor a ramas in memoria tuturor probabil pentru ca a fost prima versiune a carei interpretare a avut o asemenea efuziune emotionala pe care nici un alt cantaret inainte si dupa nu au reusit sa o depaseasca.

In 1990 The Righteous Brothers au relansat melodia, de data aceasta cu mai mult succes, ea reusind sa ajunga pana pe primul loc in topul Billboard Adult Contemporary. Succesul din 1990 a fost usurat si de aparitia pe coloana sonora a filmului Ghost ce ii avea in distributie pe Patrick Swayze si Demi Moore. Coloana sonora a filmului era compusa de Maurice Jarre, care a fost nominalizat la premiul Oscar, in timp ce filmul a castigat premiul Academiei la categoria Cel mai bun scenariu si Cea mai buna actrita in rol secundar ce i-a revenit lui Whoopi Goldberg.

Unchained melody a fost numita Melodia cu cele mai multe versiuni a secolului XX, fiind creditata conform sitului de muzica Allmusic cu aproape 700 de versiuni (in 45 de ani!). In cei 60 de ani de la aparitia sa, a fost interpretata de numerosi artisti celebri printre care Cliff Richard, Gene Vincent, Harry Belafonte, James Last, Paul Mauriat, Sam Cooke, The Manhattan Transfer, Neil Diamond, Willie Nelson, U2, Barry Manilow sau Gareth Gates. In 2004, revista The Rolling Stone a plasat versiunea The Righteous Brothers pe locul 365 in topul Celor mai bune cantece din toate timpurile.

Versiunea originala ce apare in filmul Unchained in interpretarea actorului si cantaretului Todd Duncan (1955):

si in interpretarea muzicianului ecuadorian Cesar Espinoza din 2007:

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Unchained melody
Descriere: versiuni ale melodiei "Unchained melody" compusa de Alex North (muzica) si Hy Zaret (text) (1955)
Gen muzical: Various
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:15:17
Bit rate: 64kbps
Creată la: 20/01/2015
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: