Poveşti cu cântec

Ediţia III

publicat: 23/01/2024 15:00 | actualizat: 2024-01-2323/01/2024 15:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Pasiunea pentru muzica vine de departe, de prin anul 1994, când derulam cu creionul primele casete înregistrate cu muzica de la Radio Contact. De atunci, a rămas o constantă în viata mea, alaturi de călătorii, lectură dar și... cifre.

V-ați întrebat vreodată cine era pe primul loc la început de an în cel mai important clasament din lume, cel american, Billboard? Eu da și vă propun să aflăm împreună, pentru decadele 1980-1989, respectiv 1990-1999.

KC & The Sunshine Band deschid această listă cu Please don't go, extras din al 6-lea album al grupului, Do We Wanna Go Party. Un cover notabil, dansant, a avut și grupul Double You, în anul 1992.

Zece mai târziu, pe 6 Ianuarie 1990, Phil Collins era pe locul 1 cu hit-ul Another day in paradise, extras de pe albumul ...But seriously. O melodie care a născut multe controverse, artistul fiind acuzat de populism pe un subiect sensibil: nepăsarea față de cei homeless sau fără mijloacele materiale necesare existenței zilnice.

Mergem mai departe cu povestea și ne întâlnim cu regretatul John Lennon. (Just like) starting over, lansată în luna Octombrie a anului precedent, era pe locul 1 în prima săptămână a anului 1981 și datorită tragicului asasinat din 8 Decembrie 1980.

1991 o aduce în prim plan pe Madonna, Justify my love este extrasă de pe albumul The Immaculate Collection și îi ca autori pe Lenny Kravitz si Ingrid Chavez.

1982 ne aduce aminte de o altă artistă care nu mai este printre noi. Olivia Newton-John si Physical erau pe locul 1, melodia fusese inițial oferită Tinei Turner, dar aceasta a refuzat. 10 săptămâni de number și 2 milioane de discuri vândute sunt alte performanțe ale acestui hit.

La început de 1992 ne întâlnim cu regele muzicii pop, Michael Jackson, Black or white fiind unul dintre cele mai difuzate videoclipuri la MTV în acea perioadă.

Deși pare scrisă pentru o femeie, melodia Maneater, number one al duo-ului Hall & Oates la început de 1983 are o conotație mai profundă: viața luxoasă și avaritia clasei bogate în NYC.

1993 este despre una dintre cele mai frumoase melodii de dragoste din toate timpurile, I will always love you. În 1974 o lansa Dolly Parton, iar Whitney Houston ducea piesa la un alt nivel, fiind inclusă și pe coloana sonoră a filmului Bodyguard.

1984 ne aduce pe primul loc un duet, Paul McCartney și Michael Jackson. Say say say nu este singura lor colaborare, au mai fost și altele, mențiune specială primește melodia The girl is mine.

Mariah Carey era la modă la mijlocul anilor '90, melodia Hero însă nu a convins-o din prima pe artistă, astfel că o propuse Gloriei Estefan, care lucra în acea perioadă la un film. La insistențele lui Tommy Mottola, a interpretat-o ea, iar succesul nu a întârziat să apară.

1985 - Madonna la început de carieră, iar Like a virgin, deși o melodie controversată prin versurile sale, îi aducea primul number one și o părere favorabilă din partea criticii muzicale.

La început de 1995 călătorim prin muzica soul si R&B alături de cei de la Boyz II Men. Melodia ce avea sa schimbe number one-ul în Billboard dar nu și artistul era On bended knee, inaintea ei fiind I'll make love to you, o premieră la acea vreme pentru clasament.

1986 este despre Lionel Richie, Say you, say me apare și în filmul White nights, chiar dacă nu se regăsește pe albumul cu coloana sonoră, motivația fiind ca discul era lansat de o altă casă de producție.

Mariah Carey și Boyz II Men erau pe primul loc la începutul anului 1996, de această dată în duet. One sweet day, chiar dacă este o melodie tristă, despre moartea persoanei iubite, avea să rămână 16 săptămâni pe primul loc în Billboard.

Formatia The Bangles era prima la început de 1987, Walk like an Egyptian este cel de-al treilea single extras de pe albumul lor Different light. Piesa este inspirată de o traversare a canalului Mânecii cu feribotul, datorită mării agitate pasagerii se mișcau ciudat, exact cum sunt reprezentați vechii egipteni în frescele păstrate.

În 1997 avem tot un cântec de dragoste, Un-Break my heart, compozitie Diane Warren. Toni Braxton avea să câștige și un Grammy la categoria Best Female Pop Vocal Performance, în același an când a avut loc ediția cu numarul 39.

Mai avem puțin si terminăm incursiunea noastră muzicală, 1988 îl aducea pe primul loc pe George Michael cu Faith. Performanța a fost repetată și la final de 2023 început de 2024, dar in UK Top 40, Last Christmas fiind number one pentru prima oară în istorie pentru grupul Wham.

În 1997 dispărea cea supranumită "Prințesa inimilor", Diana de Walles. Sir Elton John îi aducea un tribut cu melodia Candle in the wind - Something about the way you look tonight și era pe locul 1 in Billboard pe 3 Ianuarie 1998, vânzările discului fiind donate în scop de caritate.

1989 aduce pe primul loc o baladă rock a trupei Poison, Every rose has it's thorn. Aflat la o spălătorie din Dallas, solistul Bret Michaels își sunase iubita de la un telefon cu fise, când a auzit pe fundal și vocea unui alt barbat. Devastat dar și inspirat deopotrivă, a scris balada care avea să aducă singurul number one din istoria trupei.

Închei cu anul 1999, Celine Dion și R. Kelly erau pe locul 1 cu I'm your angel. Erau alte vremuri, în prezent Celine a luat o pauză datorită problemelor medicale iar R. Kelly tocmai ce a trecut printr-un scandal cu conotații sexuale, imaginea sa fiind puternic afectată în rândul fanilor.

Să ascultați cu plăcere!

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Poveşti cu cântec - Ediţia III (vol.1990-1999)
Descriere: number-ones in top Billboard 1990-1999
Gen muzical: Various
Conţine: 10 melodii
Timp total: 47:34
Bit rate: 64kbps
Creată la: 22/01/2024
Actualizată la: 23/01/2024

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: