Poveşti cu cântec

Ediţia XI

publicat: 26/03/2024 10:00 | actualizat: 2024-03-2626/03/2024 11:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Pasiunea pentru muzica vine de departe, de prin anul 1994, când derulam cu creionul primele casete înregistrate cu muzica de la Radio Contact. De atunci, a rămas o constantă în viata mea, alaturi de călătorii, lectură dar și... cifre.

Ediția XI din "Povești cu cântec" este un remember despre 2 mari artiști ai anilor '70-'80, pe care din păcate i-am pierdut recent, dar avem și un bonus, o piesă nouă care m-a surprins plăcut.

O să încep chiar cu ea. De obicei, atunci când îmi place o piesă fac abstracție de locul pe care l-a ocupat în clasamente, dacă este sau nu meritat, fiind mult prea subiective în prezent criteriile după care se fac aceste topuri. În acest caz, number one-ul din UK Top 40 din săptămână care se incheie (24 martie 2024), Benson Boone cu Beautiful things, este mai mult decât meritat. Benson James Boone este un cantautor american, s-a nascut pe 25 iunie 2002 în Monroe, Washingston și a început să aiba succes după ce muzica sa a fost viralizata de platforma TikTok.

Primul dintre cei 2 artiști pe care i-am pierdut recent este cântărețul și compozitorul american Eric Carmen (Eric Howard Carmen, n. 11.08.1949 la Cleveland, Ohio - d. 11.03.2024), fiu al unor emigranți rusi, de origine ebraică. Și-a început cariera ca solist al formației The Raspberries, cu care a avut un mare hit în anul 1972, Go all the way, vândut în peste 1.3 milioane de exemplare. Din anul 1975 își începe cariera solo, iar hiturile vin unul după altul, atât ca interpret cât și compoziție. All by myself, inspirată de "Concertul pentru pian, nr. 2", al lui Rachmaninoff avea să ajungă pe locul 12 in UK si pe 2 în clasamentul din State. În anul 1984, de pe coloana sonoră a filmului "Footloose", avea să compună piesa Almost paradise, împreună cu Dean Pitchford. Interpretată de Ann Wilson și Mike Reno, acestă baladă avea să ajungă pe locul 7 în clasamentul din State. Tot un film, "Dirty dancing", avea să îi aducă cel mai mare succes, în anul 1987. Melodia Hungry eyes rămâne piesa lui semnătură, avea să ajungă până pe locul 4 in Billboard. Un an mai târziu, în 1988, contribuie la compilația pentru Jocurile Olimpice de la Seoul, One moment in time, cu melodia Reason to try. Tot în 1988 apare și unul dintre ultimele sale hituri, Make me loose control. Round Hill Music avea sa plătească 263 de milioane de dolari pentru a achiziționa catalogul muzical Eric Carmen, un artist complex, care la 16 ani, neștiind ce carieră să îmbrățișeze, avea să își cumpere o chitară iar restul a fost istorie.

Steve Malcolm Ronald Nice (n. 27.02.1951 la Londra - d. 17.03.2024) este de-al doilea artist pe care l-am pierdut și de care ne amintim acum. Poate numele din buletin nu vă spune nimic, însă el este cel care a înființat grupul Cockney Rebel, un cvintet britanic de pop-glam-rock, activ între anii 1972-1977, iar pseudonimul său artistic a fost Steve Harley. În anii '70 au cunoscut succesul mai ales în UK cu hiturile Make me smile, extras de pe albumul The best years of our lives, din anul 1975 sau Sebastian, extras de pe albumul Human Menagerie, din anul 1973. Un alt fapt interesant este că, înainte de a fonda Cockney Rebel, Steve Harley s-a ocupat cu reparații ale parchetului și podelelor, activitate care l-a inspirat să scrie melodia What Ruthy said. Harley a fost și un pasionat al curselor de cai, până în ultimele clipe ale vieții.

Să ascultați cu plăcere!

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Poveşti cu cântec - Ediţia XI
Descriere: Bonus: Benson Boone - Beautiful things
Gen muzical: Various
Conţine: 11 melodii
Timp total: 46:53
Bit rate: 64kbps
Creată la: 25/03/2024
Actualizată la: 25/03/2024

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: