Roxette

publicat: 29/01/2012 17:54 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Roxette e un duo suedez de muzica pop, format in 1986 de Gun-Marie Fredriksson (vocal) si Per Håkan Gessle (vocal, chitara), care activeaza si in prezent. Inainte de fondarea trupei Roxette, atat Marie Fredriksson cat si Per Gessle activau ca artisti in tara lor natala: Marie cantase impreuna cu cativa dintre prietenii ei in diverse trupe pentru ca apoi sa aleaga o cariera solo, in timp ce Per era liderul vocal al unui grup suedez foarte popular intitulat Gyllene Tider (1976-1985). Per si Marie s-au intalnit in 1979 intr-un studio de inregistrari din Halmstad pe care il frecventau amandoi si au devenit prieteni. Marie isi dorise de mica sa devina cantareata, dar fiind dezamagita de colegiul de muzica la care se inscrisese, a devenit mai mult atrasa de teatru, pierzandu-si increderea in abilitatile ei de a performa pe scena muzicala. Per Gessle a intuit talentul ei si a incurajat-o. L-a convins pe producatorul lui, Lasse Lindbom, sa ii ofere o auditie Mariei, iar acesta a fost impresionat de vocea ei si i-a oferit un contract. In 1984 apare primul album solo al Mariei Fredriksson produs de Lindbom, si pe care apare si o piesa ce il are printre co-autori pe Per Gessle.

O vreme Marie a facut backing-vocals pentru grupul Gyllene Tider si a colaborat si la alte proiecte muzicale ale lui Per Gessle. Cei doi au discutat indelung ideea de a forma un duo care sa cante in limba engleza, dar multi dintre apropiatii lor erau sceptici fiindca la inceputul anilor '80 trupele suedeze nu obisnuiau sa performeze in limba engleza. In 1984 Gyllene Tider au lansat in Statele Unite albumul in limba engleza The Heartland Café, acesta fiind vandut in doar 8000 de copii. Casa de discuri le-a propus schimbarea numelui grupului cu unul mai accesibil publicului (in limba suedeza Gyllene Tider s-ar traduce cu Epoca/Varsta de Aur), in vederea lansarii albumului la nivel international, iar acestia au venit cu propunerea Roxette - titlul unui single din 1975 al trupei britanice de rock Dr. Feelgood. Din acest motiv, multi dintre fanii Roxette considera Heartland ca fiind primul album al trupei (desi el era doar un EP) iar Per si Marie nu erau liderii vocali. In 1985 Gyllene Tider s-a destramat iar Per Gessle a folosit titulatura Roxette pentru proiectul muzical pe care l-a fondat alaturi de Marie Fredriksson.

Primul single oficial Roxette, Neverending love, este lansat in 1986 si era in fapt o adaptare in llimba engleza a unui cantec compus de Per Gessle, intitulat Svarta glas. Neverending love a fost un hit in Suedia, reusind sa intre in top 10 cu peste 50.000 de copii vandute. Dupa acest succes, Per si Marie au inregistrat albumul Pearls of passion, multe dintre piesele de pe el fiind scrise de Per Gessle pentru al treilea album solo al sau. Albumul a fost lansat in octombrie 1986 doar in Scandinavia si in Canada si a fost un succes comercial in Suedia, in special cu single-urile Goodbye to you si Soul deep, in timp ce in single-urile lansate in Canada, Japonia, Australia si alte tari europene nu au reusit sa atraga atentia publicului.

Look sharp!, al doilea album al trupei, apare in 1988 si primele doua single-uri lansate in Suedia, Dressed for success si Listen to your heart, au fost amandoua hituri, dar nu au reusit sa aduca popularitatea Roxette la nivel international. Totusi, al treilea single - The look, le-a adus popularitatea in Statele Unite datorita unui student american care s-a intors din Suedia cu o copie a albumului Look sharp!, pe care a donat-o unui post de radio din Minneapolis. Single-ul The look a primit aprecieri pozitive din partea ascultatorilor si in curand a inceput sa ruleze in playlist-ul mai multor statii radio americane. Intamplarea a facut ca single-ul sa devina un hit inainte de lansarea oficiala programata pentru piata americana si aceasta povestioara a reusit sa ii aduca in atentia publicului la nivel international. The Look a reusit sa ajunga pana pe locul 1 in US Billboard Hot 100 si s-a clasat in primele locuri in topurile din alte 25 de tari. Unul dintre criticii muzicali suedezi a calificat albumul The Look ca fiind conventional si a criticat adaptarea versurilor pline de subtilitate din limba suedeza in ceva plin de nonsens in limba engleza. Cu toate acestea, Per Gessle va primi premiul Grammis (echivalentul premiului Grammy american) in Suedia la categoria Cel mai bun compozitor.

In 1990 casa de productie de film Touchstone Pictures le propune sa contribuie cu o melodie pe coloana sonora a filmului Pretty Woman, iar Per Gessle le ofera piesa It must have been love, care avea deja o vechime de 2 ani si fusese compusa cu ocazia sarbatorilor de iarna la cererea EMI Germania. Piesa a fost re-editata si pasajul referitor la Craciun a fost inlocuit cu un pasaj instrumental. Single-ul a devenit cel mai de succes single al Roxette (pana la aceasta data) si piesa de referinta a portofoliului muzical al trupei.

Al treilea album, Joyride, va fi lansat in 1991 si va deveni in scurt timp un succes comercial, fiind foarte bine primit si de criticii muzicali. Albumul a ajuns pe primul loc in topurile din mai multe tari europene si a fost multi-premiat cu Discul de Platina in peste 10 tari, fiind pana la aceasta data cel mai bine vandut album al trupei. Primul single extras de pe album va fi chiar piesa care da titlul albumului Joyride, care a ajuns pana pe primul loc in US Billboard Hot 100 si in alte tari, insa a fost si primul numarul 1 al Roxette in topul din Suedia. De remarcat ca al treillea single extras, Spending my time, a devenit la fel de popular ca si piesa It must have been love, in special in tarile Americi de Sud, datorita versiunii in limba spaniola cu titlul Un dia sin ti, lansata ulterior pe albumul in limba spaniola Baladas en Español (1996), un album pe care se regasesc cele mai bune piese Roxette din perioada 1987-1995.

Intre 1991 si 1992 s-a desfasurat turneul de promovare al Joyride, insa in acest timp Per si Marie au pregatit mai multe piese pentru cel de-al patrulea album, intitulat in mod sugestiv Tourism: Songs from Studios, Stages, Hotelrooms & Other Strange Places. Cele mai multe dintre piese erau masterizari ale unor piese mai vechi, ce nu fusesera incluse pe albumele anterioare, alaturi de cateva inregistrari live din timpul concertelor. Albumul va fi lansat in august 1992, iar primul single, How do you do, va fi prezentat in premiera in cadrul ceremoniei de deschidere a Campionatului European de Fotbal care se desfasura chiar in Suedia (10-26 iunie 1992). Albumul a fost un succes minor in Statele Unite, insa a continuat seria hiturilor Roxette in Europa, unde s-a clasat pe locul 2 in UK Albums Chart, egaland cea mai buna pozitie in topul britanic pe care o ocupase si albumul Joyride. In fapt, Joyride si Tourism au fost cele mai bine clasate albume in Marea Britanie dintre toate albumele lansate de Roxette.

Cel de-al patrulea album, Crash! Boom! Bang! va aparea in 1994 si Marie Fredriksson il descria ca fiind un album cu un sunet matur. Acest lucru se vede si in majoritatea pieselor de pe album care sunt mult mai linistite in comparatie cu ritmurile pop-rock de pe albumele anterioare, cu toate acestea single-urile extrase de pe el au avut clasari destul de slabe in topurile internationale, desi albumul s-a clasat in top 3 in Germania, Marea Britanie si Suedia. Pe acest album apare si single-ul Almost unreal, compus in 1993 pentru coloana sonora a filmului de comedie Hocus Pocus ce o avea in rolul principal pe Bette Midler, dar in final a fost mutat pe coloana sonora a filmului Super Mario Bros.. Per Gessle a recunoscut ca melodia nu reprezenta un moment de inspiratie deosebita si glumea spunand ca daca cineva ar compune vreodata o melodie care sa parodieze Roxette, ea ar suna exact ca Almost unreal.

In 1995, Roxette devine cea de-a doua trupa din Europa de Vest careia i-a fost permis sa concerteze in China, la 10 ani de la prima reprezentatie ce i-a apartinut trupei Wham!. Procedurile pentru primirea confirmarilor din partea autoritatilor chineze au durat un an si au inclus si obligatia de auto-cenzurare a versurilor. In octombrie 1995 apare primul album greatest hits Roxette, intitulat Don't bore us, get to the chorus!, ce includea cele mai bune piese din albumele anterioare si patru piese noi. Primul single extras de pe aceasta compilatie a fost You don't understand me, o melodie compusa de Per Gessle impreuna cu faimosul compozitor american Desmond Child, dar care a fost initial destinata altui artist. Era prima piesa Roxette pentru care versurile erau scrise in colaborare cu alt textier, pana in acel moment versurile tuturor pieselor de pe albumele anterioare fiind scrise doar de Per Gessle.

1996 aduce o pauza in activitatea trupei, timp in care apare compilatia in limba spaniola Baladas en Español ce va fi editata doar in cateva tari din America de Sud. Intre timp, Marie lanseaza un album solo, iar Per are o reuniune cu fostii colegi din Gyllene Tider si lanseaza un album solo in 1997.

Revenirea trupei se produce doi ani mai tarziu cu albumul Have a Nice Day din 1999. Acesta intra direct pe primul loc in topul din Suedia si pe locul 2 in Germania, primul single extras de pe el,Wish I could fly, fiind cel mai mai de succes (pozitia 11 in UK Singles Chart), in timp ce Anyone nu va reusi sa intre in topuri, iar Stars va avea o clasare modesta in topurile europene. Urmeaza Room Service in 2001, care este primit cu opinii contrare din partea criticilor. Albumul a fost etichetat de unii drept cel mai bun album Roxette dupa Joyride, totusi, niciunul din single-uri nu a devenit un hit international, singura exceptie notabila fiind single-ul Milk and toast and honey - inclus in coloana sonora a telenovelei braziliene Um Anjo Caiu do Céu (2001) - care i-a adus o popularitate locala, fiind cea mai rulata melodie in Brazilia la sfarsitul lui 2001.

In 2002 si 2003 apar doua compilatii greatest hits, The Ballad Hits si The Pop Hits, ce contineau si cateva single-uri originale printre care A thing about you si Opportunity nox. In 2002 Roxette primeste premiul Music export, un premiu instituit in 1997 si acordat de guvernul suedez artistilor care contribuie la dezvoltarea muzicii in Suedia si la exportul de muzica al tarii, un produs de export pe care administratia suedeza pune foarte mult pret (printre artistii care au primit acest premiu se numara The Cardigans, Robyn, Björn Ulvaeus si Benny Andersson - fostii membri ai trupei ABBA). In 2003 Roxette sunt premiati la gala World Music Awards cu premiul Cel mai bine vandut artist suedez si primesc medalia de onoare din partea regelui Carl XVI Gustaf al Suediei pentru pentru aprecierea realizarilor in Suedia si pe plan international.

In septembrie 2003, Marie Fredriksson este spitalizata din cauza unei comotii si este diagnosticata cu tumoare cerebrala ce va fi ulterior operata cu succes. In timpul recuperarii sale, Marie a inregistrat albumul solo in limba engleza The Change, a carei tematica este inspirata de clipele ei de confruntare cu spectrul mortii din timpul spitalizarii. In acest timp, Per Gessle a lansat cel de-al patrulea album solo in limba suedeza Mazarin, iar in 2004 a participat la reunirea de 25 de ani a trupei Gyllene Tider, cu care inregistreaza albumul de studio Finn 5 fel! la 20 de ani distanta de The Heartland Cafe, ultimul album inainte de desfiintare. Pana in 2008 Roxette nu va mai lansa niciun album, in schimb atat Marie cat si Per vor mai lansa cateva albume solo.

In 2006, la 20 de ani de la infiintarea trupei, Roxette lanseaza compilatia aniversara The Rox Box, care continea cele mai mari hituri Roxette alaturi de doua noi singleuri: One wish si Reveal. In mai 2009 are loc prima aparitie pe scena a celor doi, dupa 8 ani de la ultima reprezentatie Roxette. Insa de abia in februarie 2011 va aparea si cel mai recent album, intitulat Charm School, precedat de single-ul She's got nothing on (But the radio), care va deveni un hit in majoritatea tarilor din Europa. Titlul melodiei face referire la declaratia din 1952 a lui Marylin Monroe dupa aparita fotografiilor sale nud intr-un calendar: It's not true I had nothing on. I had the radio on. (Nu este adevarat ca nu aveam nimic pe mine, aveam radioul pornit - un joc de cuvinte, on insemnand in limba engleza atat pe cat si pornit).

Lista de melodii pe care am pregatit-o include hiturile consacrate ale trupei, dar si melodii ce nu au fost extrase ca single-uri. Printre acestea se numara Sleeping single de pe albumul Look harp (1988), Come back (Before you leave) de pe albumul Tourism (1992), The sweet hello, the sad goodbye - o piesa compusa de Per Gessle pentru Thomas Anders si inclusa pe fata B a single-ului Spending my time (1991) sau I don't wanna get hurt de pe compilatia Don't bore us, get to the chorus!. Asa cum am mentionat si in profilul muzical al altor artisti trebuie sa remarc si in cazul Roxette semnatura personala; aceasta nu poate fi decat vocea lui Per Gessle, dar si muzica si textele compuse de el, probabil cel mai bun compozitor de origine suedeza din anii '90, el colaborand in ultimii 30 de ani cu multi artisti printre care: Anni-Frid Lyngstad (alias Frida, fosta membra a trupei ABBA) - pe albumul Something's going on (1982), Thomas Anders - pe albumul Whispers (1991), Belinda Carlisle - pe albumul A woman and a man (1996). Putini stiu ca Gessle este unul din proprietarii companiei NoteHeads care produce programul de calculator Igor Engraver, un program de notatii muzicale dezvoltat de compozitorul suedez Peter Bengtson. Programul este foarte apreciat pentru usurinta de utilizare in crearea compozitiilor muzicale. Ceilalti proprietari ai companiei NoteHeads sunt Björn Ulvaeus (fost membru ABBA), Christer Sturmark (un antreprenor IT) si Cons T. Åhs (un cercetator in domeniul IT). Pe langa premiul Grammis primit in 1988 la categoria Cel mai bun compozitor, el mai detine inca 4 premii Grammis castigate in 2003 pentru albumul Mazarin: Cel mai bun artist, Cel mai bun cantaret pop, Cel mai bun compozitor, Cel mai buna melodie (Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)). Ca bonus, am inclus demo-ul melodiei Come back (Before you leave) interpretat chiar de Per Gessle.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Roxette - Roxette
Descriere: melodii din repertoriul formaţiei Roxette
Gen muzical: Pop-Rock
Conţine: 30 melodii
Timp total: 02:01:35
Bit rate: 64kbps
Creată la: 10/12/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: