Radio Grafii AD 1967

Ediţia 36

publicat: 12/12/2011 20:47 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Decembrie 1967. Vara iubirii se încheiase. Omenirea intra în altă eră. Nu ştiu dacă neapărat Era Vărsătorului, însă clar era ceva nou. Asemeni pachebotului Queen Mary, retras din funcţiune, după ce efectuase curse regulate între Southampton şi Cherbourg, şi New York, încă din 1936, ceva se schimbase definitiv. La Toulouse, era prezentată Concorde, noua aeronavă supersonică. De ce să mai petreci aproape patru zile străbătând Oceanul Atlantic, când îl puteai traversa în trei ore şi jumătate?

Oamenii sperau că medicina modernă le poate oferi şansa la o viaţă nouă, odată cu primul transplant de inimă, efectuat de dr. Christiaan Barnard la o clinică din Cape Town. În Vietnam, conflictul era la apogeu. La New York, Benjamin Spock şi Allen Ginsberg erau arestaţi, pentru că protestaseră împotriva intervenţiei militare din Asia de sud-est.

Apărea pentru prima dată termenul de “gaură neagră”, utilizat de profesorul John Archibald Wheeler. Nu făcea referire la deficitele bugetare, ci la fenomenele din spaţiul cosmic. Harold Holt, premierul Australiei, dispărea în timpul unei partide de înot, la 60 km de Melbourne. Deţinuse funcţia supremă a executivului în statul-continent timp de doar 22 de luni. Corpul politicianului în vârstă de 59 de ani nu a fost găsit niciodată.

Pe 9 decembrie, Nicolae Ceauşescu, ales secretar general al PCR cu doi ani mai devreme, la Congresul al IX-lea, devenea şi Preşedinte al Consiliului de Stat, în locul lui Chivu Stoica. A păstrat funcţia executivă în stat până pe 28 martie 1974, când a devenit Preşedinte al Republicii Socialiste România, iar numărul de vice-preşedinţi ai Consiliului de Stat a fost mărit la patru.

Era decembrie. The Beatles lansau EP-ul “The Magical Mystery Tour”, un cadou ideal pentru Crăciun. Recunosc, muzicile din această ediţie a Radio Grafiilor sunt mult mai pe sufletul meu. Pentru că am avut timp, la final am păstrat două triple. Rezervate unui grup garage rock de la jumătatea anilor ’60 şi unei melodii apărute la finele aceluiaşi deceniu. Sper să fie un cadou la fel de frumos pentru toţi ascultătorii emisiunii. Audiţie cu bine!

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: