Radio Grafii AD 1967 (partea a II-a)

Ediţia 71

publicat: 03/08/2012 00:01 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Vietnam, urşi grizzly şi radiouri pirat

August 1967. Americanii continuau să trimită trupe în Vietnam. Alte 45.000 de soldaţi erau duşi în jungla din Asia de sud-est, pentru a lupta împotriva Vietcongului. În acest timp, cele două mari puteri mondiale, Statele Unite şi Uniunea Sovietică, continuau cu sârg dezvoltarea programelor nucleare. Erau efectuate noi teste nucleare, în Deşertul Nevada, respectiv la Semipalatinsk, în estul Kazakstanului.

Se producea un fenomen ciudat, în Parcul Naţional Glacier din Montana. Două tinere în vârstă de 19 ani, una din Minnesota, cealaltă din California, erau atacate şi ucise de urşi grizzly, într-o zonă unde nu mai fuseseră consemnate astfel de evenimente.

Oficialităţile britanice scoteau în afara legii radiourile pirat care emiteau de pe navele aflate în largul apelor teritoriale. Rând pe rând, acestea îşi încetau emisia. Radio Caroline a rămas ultimul pe baricade, până în anul următor, când, din cauza facturilor neachitate, cele două ambarcaţiuni au fost remorcate până într-un port olandez.

Şi Bobby Gentry lansa singurul ei hit – Ode to Billie Joe. Single-ul avea să ajungă nr. 1 în Billboard Hot 100. Povestea era interesantă, asemeni unui roman poliţist al Agathei Christie. Pentru cine şi de ce se aruncase Billie Joe McAllister de pe podul Tallahatchie? Francofonilor le recomand versiunea lui Joe Dassin, intitulată Marie Jeanne.

Iar Pink Floyd veneau cu albumul de debut. The Piper at the Gates of Dawn este o colecţie de poveşti suprarealiste, despre spaţiul cosmic, sperietori de ciori, gnomi, biciclete sau zâne, totul îmbrăcat în cel mai psihedelic mod cu putinţă, de Syd Barrett et Co. Aşa a început totul...

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: