Radio Grafii AD 1975 (partea a II-a)

Ediţia 44

publicat: 01/06/2012 09:00 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Ianuarie 1975. O lună destul de liniştită. Îşi începea existenţa Roata norocului, emisiunea televizată de postul american NBC. Cum programul anterior, intitulat Jeopardy!, îşi încheiase ultimul din cele 11 sezoane, creatorul Merv Griffin a venit cu o altă idee. Inspirat de jocul „spânzurătoarea” pe care-l juca în copilărie, cu sora sa, în timpul lungilor călătorii cu maşina, acesta a modificat formatul jocului, incluzând o ruletă. Programul a fost difuzat în timpul zilei, până în toamna lui 1991. Din septembrie 1983, Roata norocului poate fi urmărită seara.

Liniştea era întreruptă poate doar dezastrul de la antipozi, acolo unde un mineralier australian, care transporta 10.000 de tone de minereu de zinc concentrat a lovit mai mulţi dintre pilonii podului Tasman din Hobart, un viaduct în lungime de peste un kilometru. Impactul a avut ca efect prăbuşirea unei porţiuni din calea de acces. Au murit 12 persoane. Şapte la bordul vasului de transport, alte cinci aflate în maşinile care tranzitau podul şi care au căzut de la o înălţime de 45 de metri. Dezastrul a dus la ruperea legăturilor dintre Capitala provinciei australiene Tasmania şi suburbiile din zona de est. Cum 30% dintre locuitorii oraşului aveau reşedinţele pe malul de est al estuarului, a doua zi după incident călătoria de trei minute până la muncă s-a transformat într-o aventură de o oră şi jumătate, iar 30.000 de oameni s-au trezit izolaţi de tot ce înseamnă servicii sociale. Un studiu al poliţiei a arătat că în primele şase luni de după dezastru rata criminalităţii în zona de est a crescut cu 41%, iar numărul maşinilor furate din comunităţile izolate s-a mărit cu 50%. Situaţia a durat aproximativ un an, până la amenajarea unui pod temporar, în lungime de aproape 800 m. Noul pod Tasman a fost inaugurat în octombrie 1977, la aproape trei ani de la dezastru.

John Lennon lansa al doilea single de pe LP-ul Walls and Bridges. Number 9 Dream avea să ajungă până pe locul 9 (sic!) în Billboard Hot 100 şi până pe 23 în topul britanic. Vocea feminină care se aude şoptind în fundal este cea a lui May Pang, partenera sa de viaţă din acea perioadă.

Voi încheia cu începutul. Emisiunii, desigur. Tot într-o notă asiatică. Şi tot cu un alt al doilea extras pe single de pe un album. De debut, de această dată. Componenţii grupului englez The Vapors au fost într-atât de siguri că Turning Japanese va avea succes, şi într-atât de înspăimântaţi de catalogarea ca one hit wonder, care ar fi venit urmare a lansării ca prim single, încât au decis să aştepte şi au venit prima dată pe piaţă cu News at Ten, cel dintâi 45 de turaţii din existenţa trupei. Cum de ce ţi-e frică nu scapi, The Vapors au rămas în istoria muzicii cu un singur refren memorabil. Cel de la începutul anilor ‘80. Turning Japanese. Audiţie cu bine!

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: