Radio Grafii AD 1976 (partea a II-a)
Ediţia 72
publicat:
23 august 2012 21:18 | actualizat: 30 august 2020 22:07Arsuri în Formula 1, scandal în Olanda şi miliardar american judecat pentru crimă
August 1976. Cu o săptămână înaintea etapei germane a Campionatului Mondial al Formulei 1, deşi autor al celor mai buni timpi pe Nurburgring, deţinătorul titlului, pilotul austriac Niki Lauda, a încercat să boicoteze cursa, în mare parte din cauza măsurilor de securitate laxe de pe circuitul pe atunci în lungime de 23 km. Majoritatea piloţilor s-au opus propunerii sale, iar cursa a avut loc. În cel de-al doilea tur, pe un viraj de stânga foarte rapid, înainte de Bergwerk, monopostul Ferrari a lui Lauda a ieşit de pe pistă, pare-se din cauza unei avarii la suspensia spate, s-a izbit de un parapet şi a revenit în faţa maşinii lui Brett Lunger. Monopostul lui Lauda a luat foc şi, spre deosebire de Lunger, pilotul a fost prins în fiarele contorsionate. Arturo Merzario, Lunger, Guy Edwards şi Harald Ertl au sosit imediat la faţa locului, însă până când au reuşit să-l scoată din cockpit pe Lauda, acesta suferise deja arsuri grave la cap şi inhalase gazele toxice care îi atacaseră plămânii şi sângele. Deşi rămas conştient şi capabil să stea singur în picioare, imediat după accident, la scurt timp după aceasta Lauda a intrat în comă.
Austriacul a rămas cu cicatrice la cap, a pierdut mare parte din urechea dreaptă, ca şi părul de pe partea dreaptă a capului, sprâncenele şi pleoapele. Nu a acceptat să se opereze decât pentru refacerea pleoapelor. După accident, a purtat mereu o şapcă a sponsorilor, pentru a-şi ascunde cicatricile. S-a întors în curse la doar şase săptămâni după accident, la Monza. Anul următor, avea să câştige al doilea din cele trei titluri de campion mondial.
Scandal de proporţii în familia regală olandeză. Prinţul consort Bernhard era acuzat de luare de mită, pentru favorizarea încheierii unui contract cu compania Lockheed. Soţul reginei Juliana a acceptat un milion de dolari din partea americanilor, pentru ca ţara sa să achiziţioneze avioane de vânătoare produse de aceştia. La momentul respectiv, Bernhard făcea parte din peste 300 de comisii şi comitete ale unor corporaţii mondiale şi se bucura de cel mai mare respect în ţara sa, fiind văzut ca o persoană care promovează bunăstarea economică a cetăţeanului olandez. Premierul Joop den Uyl a ordonat dechiderea unei anchete în afacerea Lockheed, în timp ce prinţul Bernhard a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, declarând că este mai presus de astfel de probleme. Raportul a fost dat publicităţii în această lună. Tonul era unul moderat, însă rezultatele devastatoare, pentru publicul olandez, şocat de dezvăluiri. A apărut o scrisoare din 1974 a prinţului, prin care acesta solicita americanilor comisioane consistente, pentru ca el, în calitate de inspector-general al forţelor armate olandeze, să recomande achiziţionarea aparatelor de luptă. Nu a urmat nicio acuzaţie oficială, din respect pentru regina Juliana, a cărei abdicare ulterioară, petrecută în primăvara lui 1980, a fost rezultatul tacit al comportamentului soţului. Prinţul Bernhard a murit de cancer, în decembrie 2004, la 93 de ani.
Şi tot în această lună, se producea un incident ciudat. Un atacator înarmat îi ucidea pe Andrea Wilborn şi Stan Farr şi îi rănea grav pe Priscilla Davis şi Gus Gavrel, la reşedinţa Priscillei din Fort Worth, Texas. T. Cullen Davis, soţul acesteia şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din statul american, a fost judecat şi găsit nevinovat de asasinarea Andreei şi de implicare în conspiraţie pentru uciderea mai multor persoane (inclusiv Priscilla şi un judecător). Andrea era fiica sa vitregă, iar Stan prietenul soţiei care îl părăsise şi care intentase acţiune de divorţ. Doi ani mai târziu, miliardarul a fost arestat, după ce a angajat un alt ucigaş, pentru a o omorî pe Priscilla, dar şi pe judecătorul care stabilea detaliile partajului. Achitat de acuzaţii, omul de afaceri din industria petrolului şi-a pierdut averea în timpul crizei din anii ’80, fiind nevoit să-şi vândă reşedinţa şi să se declare falit. Priscilla a murit din cauza unui cancer la sân, în februarie 2001. În 2004, Billy Vickers, un ucigaş condamnat la moarte într-un alt caz, a recunoscut că el i-a ucis pe Farr şi Wilborn. Cullen a rămas în istorie drept cel mai bogat american judecat pentru crimă, în Statele Unite.
Click Play pentru a asculta emisiunea.
Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.
Referinţe:
Vezi şi:
- Radio Grafii AD 1976 (partea a II-a)
- Radio Grafii AD 1967 (partea a II-a)
- Radio Grafii AD 1975 (partea a II-a)
- Radio Grafii AD 1993
- Radio Grafii AD 1968 (partea a II-a)
- Radio Grafii AD 1984
- Radio Grafii AD 1991
- Radio Grafii AD 1978 (partea a II-a)
- Radio Grafii AD 1994
- Radio Grafii AD 1989
- Radio Grafii AD 1967
- Radio Grafii AD 1980
- Radio Grafii AD 1992
- Radio Grafii AD 1987
- Radio Grafii AD 1995
- Radio Grafii AD 1974
- Radio Grafii AD 1983
- Radio Grafii AD 1979
- Radio Grafii AD 1988
- Radio Grafii AD 1973
- Radio Grafii AD 1985
- Radio Grafii AD 1977
- Radio Grafii AD 1966
- Radio Grafii AD 1981
- Radio Grafii AD 1970
- Radio Grafii AD 1986
- Radio Grafii AD 1978
- Radio Grafii AD 1965
- Radio Grafii AD 1971
- Radio Grafii AD 1959
- Radio Grafii AD 1962
- Radio Grafii AD 1968
- Radio Grafii AD 1976
- Radio Grafii AD 1957
- Radio Grafii AD 1963
- Radio Grafii AD 1972
- Radio Grafii AD 1960
- Radio Grafii AD 1969
- Radio Grafii AD 1956
- Radio Grafii AD 1990
- Radio Grafii AD 1982
- Radio Grafii AD 1975
Etichete:
Index
Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.
Ajutor
Cauţi o melodie şi ai nevoie de ajutor în identificarea ei? Îţi recomand să mă contactezi prin intermediul acestui formular.