Radio Grafii AD 1976 (partea a II-a)

Ediţia 72

publicat: 23/08/2012 21:18 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Arsuri în Formula 1, scandal în Olanda şi miliardar american judecat pentru crimă

August 1976. Cu o săptămână înaintea etapei germane a Campionatului Mondial al Formulei 1, deşi autor al celor mai buni timpi pe Nurburgring, deţinătorul titlului, pilotul austriac Niki Lauda, a încercat să boicoteze cursa, în mare parte din cauza măsurilor de securitate laxe de pe circuitul pe atunci în lungime de 23 km. Majoritatea piloţilor s-au opus propunerii sale, iar cursa a avut loc. În cel de-al doilea tur, pe un viraj de stânga foarte rapid, înainte de Bergwerk, monopostul Ferrari a lui Lauda a ieşit de pe pistă, pare-se din cauza unei avarii la suspensia spate, s-a izbit de un parapet şi a revenit în faţa maşinii lui Brett Lunger. Monopostul lui Lauda a luat foc şi, spre deosebire de Lunger, pilotul a fost prins în fiarele contorsionate. Arturo Merzario, Lunger, Guy Edwards şi Harald Ertl au sosit imediat la faţa locului, însă până când au reuşit să-l scoată din cockpit pe Lauda, acesta suferise deja arsuri grave la cap şi inhalase gazele toxice care îi atacaseră plămânii şi sângele. Deşi rămas conştient şi capabil să stea singur în picioare, imediat după accident, la scurt timp după aceasta Lauda a intrat în comă.

Austriacul a rămas cu cicatrice la cap, a pierdut mare parte din urechea dreaptă, ca şi părul de pe partea dreaptă a capului, sprâncenele şi pleoapele. Nu a acceptat să se opereze decât pentru refacerea pleoapelor. După accident, a purtat mereu o şapcă a sponsorilor, pentru a-şi ascunde cicatricile. S-a întors în curse la doar şase săptămâni după accident, la Monza. Anul următor, avea să câştige al doilea din cele trei titluri de campion mondial.

Scandal de proporţii în familia regală olandeză. Prinţul consort Bernhard era acuzat de luare de mită, pentru favorizarea încheierii unui contract cu compania Lockheed. Soţul reginei Juliana a acceptat un milion de dolari din partea americanilor, pentru ca ţara sa să achiziţioneze avioane de vânătoare produse de aceştia. La momentul respectiv, Bernhard făcea parte din peste 300 de comisii şi comitete ale unor corporaţii mondiale şi se bucura de cel mai mare respect în ţara sa, fiind văzut ca o persoană care promovează bunăstarea economică a cetăţeanului olandez. Premierul Joop den Uyl a ordonat dechiderea unei anchete în afacerea Lockheed, în timp ce prinţul Bernhard a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, declarând că este mai presus de astfel de probleme. Raportul a fost dat publicităţii în această lună. Tonul era unul moderat, însă rezultatele devastatoare, pentru publicul olandez, şocat de dezvăluiri. A apărut o scrisoare din 1974 a prinţului, prin care acesta solicita americanilor comisioane consistente, pentru ca el, în calitate de inspector-general al forţelor armate olandeze, să recomande achiziţionarea aparatelor de luptă. Nu a urmat nicio acuzaţie oficială, din respect pentru regina Juliana, a cărei abdicare ulterioară, petrecută în primăvara lui 1980, a fost rezultatul tacit al comportamentului soţului. Prinţul Bernhard a murit de cancer, în decembrie 2004, la 93 de ani.

Şi tot în această lună, se producea un incident ciudat. Un atacator înarmat îi ucidea pe Andrea Wilborn şi Stan Farr şi îi rănea grav pe Priscilla Davis şi Gus Gavrel, la reşedinţa Priscillei din Fort Worth, Texas. T. Cullen Davis, soţul acesteia şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din statul american, a fost judecat şi găsit nevinovat de asasinarea Andreei şi de implicare în conspiraţie pentru uciderea mai multor persoane (inclusiv Priscilla şi un judecător). Andrea era fiica sa vitregă, iar Stan prietenul soţiei care îl părăsise şi care intentase acţiune de divorţ. Doi ani mai târziu, miliardarul a fost arestat, după ce a angajat un alt ucigaş, pentru a o omorî pe Priscilla, dar şi pe judecătorul care stabilea detaliile partajului. Achitat de acuzaţii, omul de afaceri din industria petrolului şi-a pierdut averea în timpul crizei din anii ’80, fiind nevoit să-şi vândă reşedinţa şi să se declare falit. Priscilla a murit din cauza unui cancer la sân, în februarie 2001. În 2004, Billy Vickers, un ucigaş condamnat la moarte într-un alt caz, a recunoscut că el i-a ucis pe Farr şi Wilborn. Cullen a rămas în istorie drept cel mai bogat american judecat pentru crimă, în Statele Unite.

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: