Radio Grafii AD 1978 (partea a II-a)
Ediţia 39
publicat:
02/01/2012 19:07 | actualizat: 30/08/2020 22:07
22 decembrie 1978. Începea Operaţiunea Soberania. Şi se termina, fără a fi avut loc vreodată. Este numele de cod al intervenţiei militare pe care forţele argentiene intenţionau s-o efectueze în Chile, pentru a rezolva conflictul din zona Canalului Beagle, din Ţara de Foc. Cu şapte ani înainte, cele două state din America Latină fuseseră de acord cu medierea internaţională. Aceasta avusese loc în mai 1977, atunci când Regina Marii Britanii acordase insulele Picton, Nueva şi Lennox statului Chile. În ianuarie, Argentina respinsese decizia şi planificase operaţiunea menţionată anterior.
În Ziua Z, o furtună puternică a împiedicat desfăşurarea în zonă a forţelor navale argentiniene. Papa Ioan Paul al II-lea a decis să intervină şi a trimis un emisar personal, pe Cardinalul Antonio Samore, pentru a vizita cele două capitale. Cu şase ore înainte de sosirea acestuia la Buenos Aires, Operaţiunea Soberania a fost anulată. Nu acelaşi lucru avea să se întâmple peste mai puţin de patru ani, când argentienii invadau Arhipelagul Faulkland şi începea Războiul din Insulele Malvine. Dacă în cazul chilienilor, şansele unei incursiuni încununate de succes erau destul de mari, în 1982 britanicii au replicat dur şi şi-au reiterat o dată în plus poziţia de forţă maritimă mondială.
Un alt eveniment interesant, produs de această dată, în decembrie 1978, a fost Jaful Lufthansa, când şase persoane înarmate au luat cu asalt un terminal de marfă al companiei aeriene vest-germane din Aeroportul John F. Kennedy, la New York. Lucrând la pont, membrii ai clanului mafiot Lucchese au intrat în posesia a aproape cinci milioane de dolari, în bancnote uzate, şi a unor bijuterii valorând aproape încă un milion. Calculat la rata inflaţiei din 2011, totalul ar fi de aproximativ 20 de milioane de dolari, în prezent, ceea ce face ca acţiunea cu pricina să fie jaful în care s-a furat cea mai mare sumă de bani de pe pământ american. Surprinşi şi ei de mărimea capturii, hoţii au început să se răfuiască între ei, prima victimă apărând peste numai o săptămână.
Muzical, topul din State avea de toate. Puţin disco, balade, duete cu vedete de prim rang, imnul comunităţii gay, iar ca nr. 1 era o piesă compusă cu un an înainte, când chitaristul Nile Rodgers şi basistul Bernard Edwards de la Chic nu fuseseră lăsaţi să intre în exclusivistul club de noapte Studio 54, acolo unde fuseseră invitaţi de Grace Jones. Aşa a apărut un clasic disco, ‘Le Freak’, în semn de protest.
Parcă e un pic mai bine să protestezi prin muzică, decât să planifici operaţiuni militare pe care să le abandonezi sau din care să ieşi cu coada între picioare. Audiţie cu bine!
Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.
Referinţe:
Etichete:
Index
Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.
Întrebări
Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.