Radio Grafii AD 1980

Ediţia 35

publicat: 05/12/2011 21:27 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Desigur, ori de câte ori spui decembrie 1980, primul lucru care-ţi vine în minte este mârşăvia petrecută pe 8. Mintea încearcă să găsească tot felul de explicaţii pentru inexplicabilul de la New York, acolo unde John Lennon era răpus de un personaj cel puţin ciudat. La capitolul conspiraţii, nu poţi să nu te gândeşti la încercările de deportare din Statele Unite ale activistului pentru pace, de la începutul anilor ‘70, sau la dosarele de supraveghere întocmite de serviciile speciale americane (FBI).

John tocmai încheiase o perioadă de cinci ani de auto-excludere din viaţa publică, răstimp în care lăsase afacerile pe mâna lui Yoko şi-şi crescuse copilul, pe Sean. Revenise în forţă, cu un album cuminte – “Double Fantasy”. Acelaşi pe a cărui copertă oferise un autograf viitorului asasin, cu doar câteva ore înainte ca acesta să-l ucidă. Asasinul a primit o condamnare la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate, în primii 20 de ani. El se află şi acum în Închisoarea de Stat din Attica, după ce i-a fost refuzată eliberarea condiţionată în şase rânduri.

Niciunul din celelalte evenimente memorabile din decembrie 1980 nu depăşeşte în intensitate cele întâmplate în acea noapte, în holul vilei Dakota. Nici măcar întâmplarea feroce din Los Angeles, de pe bulevardul La Cienga, atunci când patru persoane au fost ucise şi alte patru rănite, de către doi atacatori înarmaţi, puşi pe jaf. Şi tot în acea lună, în timpul unei întruniri la vârf de pe insula Bali, mai marii OPEC – Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol – luau măsura scumpirii preţului barilului cu 10%. Parfum, pe lângă preţurile din prezent...

Revenind la Radio Grafiile noastre, am profitat de faptul că rămăsese ceva timp pe finalul emisiunii şi am strecurat un Top 3 din decembrie 1958. Era luna în care Charles de Gaulle era ales preşedinte al Franţei cu o majoritate covârşitoare, de aproape 80% din voturile exprimate. Şi tot atunci, trupele rebele aflate sub comanda lui Che Guevara, începeau asaltul asupra localităţii cubaneze Santa Clara. Fulgencio Batista avea să-şi dea demisia din fruntea statului, două zile mai târziu, în noaptea de 31. Şi tot atunci, pentru prima dată în istoria Omenirii, numărul pasagerilor transportaţi pe calea aerului îl depăşea pe cel care călătoreau pe mare.

Ar mai fi o menţiune. Faptul că începutul şi sfârşitul, alfa şi omega acestei emisiuni, le-am oferit unei trupe atipice peisajului muzical de la noi. Este vorba de Electric Fence (www.electricfence.ro). Audiţie cu bine!

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: