Radio Grafii AD 1984

Ediţia 41

publicat: 11/05/2012 09:10 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Ianuarie 1984. Preşedintele american Ronald Reagan îşi anunţa în mod oficial intenţia pentru a candida la un al doilea mandat. Republicanul avea să câştige alegerile din toamnă, în faţa fostul vice-preşedinte democrat, Walter Mondale. Şi tot în Statele Unite, Los Angeles Raiders câştiga cea de-a 18-a ediţie a SuperBowl-ului, după victoria cu 38-9 din meciul jucat la Tampa, Florida, împotriva favoritei Washington Red Skins. Runningback-ul Marcus Allen stabilea un nou record în privinţa distanţei alergate cu mingea în finala NFL, cu 191. În plus, a realizat şi două touchdowns, fiind declarat MVP-ul acelui meci.

În Argentina, era arestat generalul Reynaldo Bignone, preşedintele aflat în fruntea dictaturii de stat din anii 1982 şi 1983, de după pierderea Războiului din Insulele Falkland. Revenirea la democraţie, odată cu organizarea alegerilor care-l propulsau în fruntea statului pe Raul Alfonsin, a marcat sfârşitul Războiului murdar, perioada de şapte ani în care terorismul împotriva opozanţilor de stânga a fost politică de stat. În aprilie 2010, Bignone (născut în ianuarie 1928) a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea, torturarea şi uciderea a 56 de persoane, incluzând aici luptători de gherilă, în centrul de exterminare pe care acesta l-a condus, în anii ‘70. În aprilie 2011, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, iar în decembrie acelaşi an a primit încă o condamnare, la alţi 15 ani de detenţie, pentru înfiinţarea unui centru secret de tortură, pe durata loviturii militare de stat din 1976.

Trecuseră mai bine de patru ani de la dispariţia violentă a lui John Lennon. Yoko Ono se îngrijea de apariţia primului album postum al fostului Beatle. Era lansat primul single de pe “Milk and Honey” - Nobody Told Me, o piesă compusă şi înregistrată parţial de John, după încheierea sesiunilor pentru “Double Fantasy”. A fost ultimul top 10 hit al lui Lennon, din topurile american (locul 5) şi britanic (6). Tot la capitolul post-Beatles, Paul şi Linda McCartney erau arestaţi în Barbados, deoarece asupra lor fusese găsită o cantitate de cannabis.

Aflat în plină glorie, Michael Jackson sufera arsuri de gradul doi şi trei, la nivelul feţei şi al scalpului, în timpul filmărilor unei reclame la Pepsi Cola. Incidentul se producea la jumătatea vieţii megastarului şi avea să fie urmat de intrarea permanentă pe mâna medicilor. Iar Madonna debuta la emisiunea televizată American Bandstand, cu Holiday.

Revenind la Radio Grafii, am gândit că n-ar strica să rămânem în acea perioadă, din prima jumătate a anilor ’90, şi, după de-acum obişnuita derulare în ordine inversă a primelor zece piese ale topului din Statele Unite, să ascultăm o tripletă din Marea Britanie. Rock gotic, synthy new wave şi rock alternativ, acestea sunt propunerile. Cu o menţiune specială pentru Icicle Works, reprezentanţi ai curentului neo-psihedelic din Liverpool, din care au mai făcut parte Echo and the Bunnymen şi The Teardrop Explodes. Tot săpând eu prin documentele muzicale ale vremurilor respective, am dat de această piesă Whisper to a Scream (Birds Fly), o melodie pe care o căutam (pasiv, în lipsa oricărui amănunt) de aproape 30 de ani... Prin urmare, dacă sunteţi cuminţi şi vă faceţi conştiincioşi temele, recompensele vor veni în această viaţă :). Audiţie cu bine!

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: