Radio Grafii AD 1989

Ediţia 37

publicat: 19/12/2011 20:14 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Evidenţa istorică a trecut cu majuscule luna decembrie 1989 în trecerea anilor, din această zonă a lumii. Nu voi face referire la cele întâmplate atunci, pentru că sunt prea apropiate de prezent, prea puţin elucidate şi prea încărcate de interes pentru personajele care populează şi acum vârful eşalonului de conducere. Îmi amintesc de acea perioadă ca de una înceţoşată. La figurat, deoarece la propriu amintirile îmi sunt – Slavă Domnului – încă vii. Am fost, am văzut, am scăpat. Fără certificat de revoluţionar, evident, pentru că acelea au fost rezervate premianţilor într-ale PR-ului. Discuţia e un pic mai largă şi o voi amâna pentru o proximă ocazie.

Tot în acea lună, Germania democrată şi Mongolia continuau procesul despărţirii de doctrina comunistă. O altă intervenţie în forţă împotriva unui guvern de stat era cea a trupelor americane din Panama – Operaţiunea Just Cause – încheiată cu capturarea dictatorului Noriega. În Cehoslovacia, Vaclav Havel era ales preşedinte. Iar Bursa de la Tokyo atingea un record istoric, la sfârşitul anului.

Desigur, muzicile din topul de peste Atlantic urmau să fie ascultate până la saţiezitate în luna următoare, odată cu apariţia în peisajul herţian bucureştean a primului radio independent. La noi, Radio Caroline s-a numit Unifun Radio şi emitea în bandă est, pe 69,9 MHz. E drept, a fost pus în scurt timp în legalitate de semnătura premierului de atunci. Am avut şansa de a urca până la etajul patru al Facultăţii de Geografie, chiar în ianuarie 1990. Am intrat în studio, am rămas puţin la vorbe cu Ligia Marin, după care drumurile m-au purtat într-o cu totul altă direcţie.

Acestea sunt muzicile. O menţiune pentru nr. 1. Billy Joel trebuie că a avut o presimţire pentru toate aceste schimbări majore din lume, în condiţiile în care s-a apucat să conspecteze istoria Statelor Unite din ultimii 40 de ani. Sau poate că era doar un bufeu al crizei de la jumătatea vieţii :). Audiţie cu bine!

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: