Radio Grafii AD 1991

Ediţia 40

publicat: 07/05/2012 09:10 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Duran Duran - Union of the snake

Decembrie 1991. Era o lună decisivă pentru destrămarea Uniunii Sovietice. Începea prin referendumul din Ucraina, în care se vota cu majoritate covârşitoare pentru independenţa republicii sovietice. Ulterior, liderii Federaţiei Ruse, ai Belarus şi ai Ucrainei s-au întâlnit şi au semnat tratatul pentru dizolvarea URSS şi înfiinţarea Comunităţii de State Independente. Se încheia astfel Războiul Rece. Protocolul la care au aderat 11 republici foste sovietice a fost semnat în aceeaşi lună, la Alma Ata. Au lipsit la apel cele trei state baltice şi Georgia. Aceasta din urmă a aderat totuşi, în 1993, pentru ca în vara lui 2008 să-şi anunţe intenţia de retragere din organizaţie, mutare intrată în vigoare peste un an.

La Maastricht se reunea Consiliul Europei, organismul care redacta proiectul pentru Tratatul asupra Uniunii Europene. Acesta a fost semnat de statele membre ale Comunităţii Europene în februarie anul următor şi a intrat în vigoare în noiembrie 1993. Avea să fie amendat ulterior de Tratatele de la Amsterdam, Nisa şi Lisabona. Iar ţara noastră adopta prin referendum noua Constituţie.

În tenis, Franţa câştiga cea de-a 80-a ediţie a Cupei Davis, după victoria cu 3-1 din finala disputată împotriva Statelor Unite. Guy Forget şi Henri Leconte îi învingeau pe Andre Agassi şi Pete Sampras, în atmosfera incandescentă din Palatul Sporturilor Gerland din Lyon. România rămânea în Grupa I Euro-Africană.

Tot în ultima lună din 1991, actorul Richard Gere se căsătorea cu supermodelul Cindy Crawford. Aveau să divorţeze peste patru ani. La acelaşi capitol, actriţa Jane Fonda îşi unea destinul cu directorul CNN, magnatul Ted Turner. Iar pistolul cu care Jack Ruby îl ucisese pe asasinul Preşedintelui Kennedy, în 1963, se vindea la o licitaţie, pentru suma de 220.000 de dolari.

Tangenţial cu muzichiile noastre cele de toate zilele şi din toate vremurile, Ieoh Ming Pei, un celebru arhitect american de origine chineză, primea cinci milioane de dolari pentru proiectarea ansamblului de clădiri care aveau să adăpostească Rock and Roll Hall of Fame, la Cleveland, Ohio. Muzeul a fost construit pe malul Lacului Erie, finanţat cu 65 de milioane de dolari, bani publici. Lucrările au început în vara lui 1993, printr-o ceremonie la care au participat Pete Townshend şi Chuck Berry, iar inaugurarea a avut loc peste alţi doi ani, în toamna lui 1995, în prezenţa lui Yoko Ono şi Little Richard, printre alţii.

În ce priveşte ediţia de faţă a Radio Grafiilor, am făcut ce-am făcut şi am păstrat loc şi pentru melodiile de pe primele cinci locuri ale aceluiaşi top din Statele Unite, dar din decembrie 1956. Nu de alta, însă Elvis se ascultă cu plăcere, oricând. Şi unde pui că nu era nr. 1 :). Audiţie cu bine!

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: