Radio Grafii AD 1992

Ediţia 34

publicat: 28/11/2011 22:39 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

"1992 nu este un an despre care îmi voi aminti cu prea mare plăcere. Citându-l pe unul din corespondenţii mei mai mult sau mai puţin îngăduitori, s-a dovedit a fi un Annus Horribilis."

Cuvintele aparţin Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi au fost rostite în faţa Adunării Breslelor, în noiembrie 1992, cu ocazia aniversării a patru decenii de la urcarea pe tron. Care ar fi motivele pentru care suveranul de la Buckingham Palace ajunsese la această concluzie?

În primăvară, se anunţase că al doilea său fiu, Prinţul Andrew, se va despărţi de soţie, Sarah Ferguson. Ulterior, roşcata apăruse în tabloide, topless, cu prietenul John Bryan sărutându-I picioarele. Tot în primăvară, fiica sa, Prinţesa Anne, divorţa de căpitanul Mark Phillips. În vară, Prinţesa Diana lansa cartea în care povestea cu lux de amănunte coşmarul trăit alături de Charles.

Pentru ca totul să culmineze în noiembrie. Cu patru zile înaintea discursului mai sus menţionat, un incendiu mistuitor a cuprins una din reşedinţele regale – Castelul Windsor. Acesta a fost grav avariat, iar mai multe din operele de artă pierdute pentru totdeauna. Premierul John Major a dorit ca Guvernul să acopere costul reparaţiilor, estimate la circa 60 de milioane de lire sterline, în condiţiile în care Castelul se află în proprietatea statului, iar suveranul este obligat prin Constituţie să accepte sfatul primului ministru. Cum familia regală nu se bucura de o imagine prea bună, reacţia publică a fost promptă. Prin urmare, în loc ca reparaţiile să fie suportate din banul public, Guvernul a decis să deschidă turiştilor porţile Palatului Buckingham (în schimbul sumei de 8 lire sterline, pentru următorii cinci ani), vara, atunci când Regina nu se afla la Londra, şi din aceşti bani să fie reparat Castelul Windsor. Estimate a se încheia în primăvara lui 1998, reparaţiile s-au încheiat în noiembrie 1997. Nu au costat 60 de milioane de lire sterline, ci 36,5.

Noiembrie 1992 este luna în care m-am oprit pentru a trece în revistă primele locuri ale topului american. O lună din care nu lipseau dezastrele aeriene, o lună în care Statele Unite aveau un nou preşedinte, în persoana democratului Bill Clinton. Cel care avea să ocupe fotoliul de la Casa Albă în următorii opt ani. După cum vă veţi convinge, genurile muzicale prezente la vârf erau mai mult decât generoase. Piese reluate şi redate unplugged, clasice hip hop, R&B, ba chiar şi ceea ce este considerat a fi pionierul curentului Eurodance, toate erau prezente atunci în topul din State.

Varianta arhivată a Radio Grafiilor propune către final o piesă superbă - ‘Mary’, aparţinând lui Patty Griffin. Am descoperit-o odată cu revelaţia numită “Sons of Anarchy” – un serial TV pe care vă invit să-l urmăriţi, nu neapărat pentru acţiune, ci pentru mesaj. Audiţie cu bine!

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: