Radio Grafii AD 1993

Ediţia 43

publicat: 25/05/2012 09:00 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Ianuarie 1993. Anul Nou începea cu evenimente de maximă importanţă pentru Bătrânul Continent: Cehia şi Slovacia deveneau state de sine stătătoare. Comunitatea Europeană înlătura barierele comerciale între statele membre şi era lansat canalul pan-european de ştiri EuroNews.

Tragedie în apele Mării Baltice. Se scufunda feribotul polonez Jan Heweliusz. Accidentul provoca moartea a 54 de persoane. Inclusiv pe cea a căpitanului de vas, condamnat ulterior pentru că pusese nava în mişcare, deşi condiţiile meteorologice erau neprielnice: vânt în rafale de 180 km/h şi valuri înalte de 6 m. Ambarcaţiunea avea probleme de balast şi îşi avariase chila, în timp ce andoca în portul suedez Ystad. Incidentul nu fusese raportat oficialităţilor locale, iar echipajul efectuase o reparaţie mai degrabă cosmetică. Două ore mai târziu, feribotul pornea la drum, către portul polonez Swinoujscie, cu zece TIR-uri la bord, înmatriculate în cinci ţări europene. 12 ani mai târziu, Tribunalul European pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a hotărât că ancheta efectuată de Comisia Maritimă din Gdynia nu fusese una imparţială şi a oferit despăgubiri în valoare de câte 4.600 de euro fiecăruia dintre cele 11 rude ale victimelor. În prezent, epava vasului se află scufundată la o adâncime de 27 m şi reprezintă un punct de atracţie pentru scafandrii amatori.

Filmul Parfum de femeie era recompensat cu Globul de Aur. Pelicula regizată de Martin Brest fusese nominalizată la patru categorii şi aduna trei premii: pentru cel mai bun actor în rol dramatic – Al Pacino, pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu – Bo Goldman. Scena lecţiei de tango, cu Pacino şi Gabrielle Anwar, rămâne unul din momentele magice ale marelui ecran.

În plan sportiv, Jim Courir îl învingea pe Stefan Edberg, în finala Openului australian. Cu o zi înainte, Monica Seles câştigase un nou duel cu Steffi Graf. Probabil unul din motivele pentru care jucătoarea din Iugoslavia avea să fie înjunghiată de un fan al germancei, în timpul turneului de la Hamburg, din luna aprilie.

Şi tot în sport, medaliata cu bronz olimpic din anul anterior, de la Albertville, şi vice-campioana mondială în exerciţiu, Nancy Kerrigan devenea campioană a Statelor Unite, în ciuda unui program departe de perfecţiune. Desigur, patinatoarea din Massachusetts avea să cunoască faima internaţională în urma evenimentului nefericit care avea să se producă peste un an, înaintea participării la Jocurile Olimpice de la Lillehammer. Însă aceea este deja altă poveste...

Cum, necum, mi-am făcut timp pentru a trage o fugă până în ianuarie 1959. Ritchie Valens figura în topul din Statele Unite cu Donna, melodia dedicată iubitei. Tânărul californian în vârstă de 17 ani avea să moară peste mai puţin de o lună, în accidentul aviatic în care dispăreau Buddy Holly şi The Big Bopper. În 1987, viaţa lui Richard Valenzuela a fost înfăţişată în filmul La Bamba, în care rolul principal este interpretat de Lou Diamond Phillips.

Voi încheia aşa cum am început. Emisiunea, desigur :). Cu Aztec Camera, un grup scoţian înfiinţat în 1980 de Roddy Frame. Nu o voi face cu piesa din debutul Radio Grafiilor – Pillar to Post – o melodie care vine din 1982. Pentru această prezentare, am ales ultimul single care a intrat în topul britanic. Dream Sweet Dreams ajungea până pe locul 67, în primăvara lui 1993. Trei ani mai târziu, trupa se desfiinţa. Ajuns la 48 de ani, Roddy continuă să concerteze şi în prezent.

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: