Radio Grafii AD 1994

Ediţia 38

publicat: 26/12/2011 19:23 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Actuala ediţie a Radio Grafiilor este una care pivotează în jurul armoniilor vocale marca Boyz II Men, prezenţi cu două piese, şi nu oricare, între primele zece. De departe, cel mai de succes grup R&B din toate timpurile, cu peste 60 de milioane de albume vândute în întreaga lume. Ba chiar cel mai de succes grup al anilor ‘90. Originari din Philadelphia, cei patru băieţi (rămaşi trei, după retragerea lui Michael McCary, în 2003) au fost ultimul nume mare din panoplia casei de discuri Motown.

Cum despre perioada mai apropiată zilelor noastre am rostit câteva cuvinte în emisiune, voi trece aici în revistă cele mai importante evenimente petrecute în decembrie 1964. Asta deoarece ultimele trei piese sunt şi cele care ocupau primele trei locuri în topul de peste Atlantic, la vremea respectivă. Avea loc premiera filmului de animaţie "Rudolph the Red-Nosed Reindeer". Prezentat la postul de televiziune NBC, e difuzat şi în prezent, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. De pe micile pe marile ecrane: era lansat "Goldfinger", una din cele mai de succes pelicule din seria James Bond, cu Sean Connery în rol principal.

Tot în decembrie 1964, dr. Martin Luther King primea Premiul Nobel pentru pace. Militantul pentru drepturile populaţiei de culoare avea să fie asasinat patru ani mai târziu. Iar Che Guevara se adresa în plenul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

După Radio Caroline şi Radio Atlanta, un alt post de radio pirat începea să emită de pe un vas aflat în largul coastelor britanice. Radio London fusese ideea unui texan, retras din afacere cu câteva săptămâni înaintea primei emisiuni. Toată această aventură frumoasă s-a încheiat peste mai puţin de trei ani, înainte de intrarea în vigoare a legii care interzicea difuzarea de muzică, de comentarii, de publicitate, de combustibil, hrană sau asistenţă, în afara cazurilor de viaţă şi de moarte, oricărei nave aflate în largul coastelor, fără licenţă.

Altfel, o emisiune de tranziţie, către luminiţa de la capătul Sărbătorilor de Iarnă :) Audiţie cu bine!

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: