Beatport

publicat: 29/02/2012 01:03 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Beatport (www.beatport.com) este un magazin online de muzica specializat in muzica electronica de dance, ce ofera spre descarcare fisiere audio in format MP3, MP4, AIFF si WAV in regim de pay per download (plata la descarcarea unui fisier) atat pentru dj cat si pentru iubitorii de muzica, dar si informatii din domeniul muzical: recomandari, reportaje, transmisiuni, recenzii si stiri din industria muzicala internationala.

Versiunea 1.0 a fost lansata pe 7 ianuarie 2004 si catalogul cuprindea 79 de case de discuri de muzica electronica partenere. Versiunea 2.0 a fost lansata in ianuarie 2005 si cuprindea 100.000 de melodii de la 2.700 de case de discuri partenere dar si o interfata simplificata in care era incorporat si programul software pentru dj Traktor DJ Studio de la Native Instruments. Versiunea 3.0 a fost lansata in 7 august 2006 si printre imbunatatiri includea optiuni noi de plata si posibilitatea de abonare prin intermediul unei aplicatii intitulate My Beatport. In 2007 au fost lansate Beatport Player, o aplicatie ce permite crearea de liste de melodii personalizate cu piesele disponibile pe situl Beatport si comunitatea Beatportal ce ofera actualitati muzicale din domeniul muzicii electronice.

Versiunea curenta (The New Beatport) a fost lansata pe 21 ianuarie 2009 si cuprinde peste 700.000 de piese de la peste 120.000 de artisti. In acest moment situl ofera si o aplicatie gratuita pentru iPhone ce le permite utiizatorilor sa navigheze prin catalogul de melodii, sa le asculte sau sa le achizitioneze. Fisierele audio sunt encodate la un bitrate de 320 kbps si metadatele lor contin informatii despre artist, titlul piesei, data lansarii, genul muzical si coperta discului. Interesant este faptul ca piesele nu sunt protejate de drepturi digitale (DRM) astfel ca utilizatorii pot transfera si asculta piesele pe orice dispozitiv si nu exista limite de copiere a fisierelor pe unitatile optice sau fizice de stocare.

Catalogul muzical Beatport este impartit in 19 categorii (genuri muzicale): Breaks, Chill Out, Deep House, DJ Tools, Drum & Bass, Dubstep, Electro House, Electronica, Hard Dance, Hardcore / Hard Techno, Hip-Hop, House, Indie Dance / Nu Disco, Minimal, Progressive House, Psy-Trance, Tech House, Techno si Trance. Cele mai multe piese sunt din genul House (134.000), urmat de Progressive House (112.000) si Techno (97.000).

Beatport a obtinut pana acum 8 premii IDMA (International Dance Music Awards) la categoria Cel mai bun retailer specializat in muzica dance:

2006
International Dance Music Awards (IDMA) - Best Dance Music Retailer
International Dance Music Awards (IDMA) - Best Dance Music Specialty Retailer
2007
International Dance Music Awards (IDMA) - Best Dance Music Retailer
International Dance Music Awards (IDMA) - Best Dance Music Specialty Retailer
2008
International Dance Music Awards (IDMA) - Best Dance Music Specialty Retailer
2009
International Dance Music Awards (IDMA) - Best Dance Music Specialty Retailer
2010
International Dance Music Awards (IDMA) - Best Dance Music Specialty Retailer
2011
International Dance Music Awards (IDMA) - Best Dance Music Specialty Retailer

Din 2008 Beatport ofera premiile muzicale Beatport Music Awards pentru cei mai buni artisti de muzica electronica. Premiile sunt acordate pe baza voturilor utilizatorilor pentru Cel mai bun artist pentru fiecare din cele 19 categorii, plus premiile Cel mai bun remix si Cel mai bun single.

Situl www.beatport.com este operat de compania privata Beatport LLC cu sediul in Denver (Colorado, SUA). Beatport LLC a fost fondata in 2003 si are birouri deschise si in Berlin (Germania) si San Francisco (California, SUA). Directorul Beatport LLC este Jerry Murdock, co-fondator al Insight Venture Partners, o companie specializata in investitii strategice in dezvoltarea de tehnologii ce au impact asupra afacerilor. In prezent, el este implicat in doua proiecte cu impact major in social networking: Twitter si Flipboard.

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: