SoundCloud

publicat: 17/10/2012 21:53 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

SoundCloud (www.soundcloud.com) este o platforma online de inregistrare, distributie si promovare muzicala dezvoltata de Alexander Ljung si Eric Wahlforss. Cei doi s-au cunoscut pe cand erau colegi la Royal Institute of Technology din Stockholm si impartaseau amandoi pasiunea pentru muzica. Afacerea a inceput in 2007 si avea la baza facilitarea comunicarii si colaborarii intre muzicieni, in special dj, care aveau nevoie sa isi partajeze inregistrarile. La scurt timp dupa ce au demarat afacerea, Ljung si Wahlforss au decis sa se mute la Berlin in principal datorita oportunitatilor de colaborare cu persoane importante din industria muzicala germana, dar si datorita costurilor de operare a companiei.

Cei doi au inceput dezvoltarea platformei intr-o cafenea berlineza, iar apoi s-au mutat intr-un sediu spatios si au angajat 50 de oameni pentru finalizarea ei. La scurt timp dupa lansare, SoundCloud provoca pozitia dominanta a MySpace pentru ca incet-incet devenea o platforma prin care muzicienii isi puteau distribui si promova muzica, dar in acelasi timp puteau si sa interactioneze mai usor cu fanii lor. Spre deosebire de MySpace, care oferea melodiile doar pe pagina artistilor, SoundCloud a permis distributia melodiilor prin intermediul unor widget-uri cu player audio ce puteau fi foarte usor inserate in orice pagina web, muzica artistilor ajungand astfel la un public mult mai numeros.

In 2009 SoundCloud a obtinut prima investitie in valoare de 2,5 milioane de euro din partea unui fond privat de investitii din Marea Britanie. In mai 2010, SoundCloud atingea cifra de 1 milion de utilizatori inregistrati. In 2011 obtin o noua investitie de 10 milioane de euro, iar in iunie acelasi an, anunta cifra de 5 milioane de utilizatori inregistrati.

Platforma a inceput sa ofere facilitati din ce in ce mai interesante. Pe langa posibilitatea de a inregistra si incarca muzica rapid de pe orice dispozitiv mobil in contul utilizatorului, SoundCloud oferea si o retea de socializare intre utilizatori, atat pe partea de colaborare muzicala, cat si pe partea de feedback din partea auditoriului, dar si integrarea cu alte retele de socializare importante. In acelasi timp, utilizatorii pot crea sau adera la grupuri de discutii pe diverse subiecte muzicale si pot cauta in cataloagele de artisti, melodii sau utilizatori dupa etichete relevante. De remarcat ca SoundCloud ofera si servicii premium contra-cost pentru aplicatii profesionale de inregistrare si distributie muzicala si accesul la statistici detaliate privind numarul de ascultatori pentru fiecare melodie in parte.

In 2011 se lanseaza versiunea beta a API-ului (interfata de lucru cu aplicatiile SoundCloud) pentru a permite dezvoltarea de aplicatii si servicii integrate cu platforma SoundCloud. In acest moment exista peste 100 de aplicatii dezvoltate pe smartphone-urile Android si Apple, dar API-ul este folosit si de aplicatii de desktop pentru statiile de lucru audio digitale ca PreSonus Studio One si de alte retele sociale ce integreaza facilitati de inregistrare de sunet (Songkick sau Foursquare).

SoundCloud a primit premiul Schroders Innovation Award, oferit de The European Tech Tour Association in parteneriat cu Schroders Private Banking pentru companiile europene de tehnologie care dovedesc abilitate in dezvoltarea unor idei unice si originale. In ianuarie acest an, SoundCloud a anuntat peste 10 milioane de utilizatori inregistrati si investitii din partea actorului american Ashton Kutcher si a businessmanului Guy Oseary, impresarul Madonnei.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: