Muzică braziliană (vol. 3)

publicat: 24/09/2011 20:20 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba braziliana, compuse sau interpretate de muzicieni de origine braziliana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala braziliana.

Lista cu muzica braziliana de astazi cuprinde unele din cele mai celebre melodii braziliene din toate timpurile, alaturi de cateva hituri ale artistilor brazilieni contemporani precum Gera Samba, KLB sau Skank. Iata cateva din melodiile pe care vreau sa le remarc in aceasta editie:

Lanca perfume, un cantec din 1981 al cantaretei braziliene Rita Lee (din tata american si mama brazilianca cu descendenta italiana) face referire la un spray eteric popularizat pentru prima data la Carnavalul de la Rio de Janeiro din 1904. Principiul activ al sprayului este cloroetanul cunoscut si sub numele de clorura de etil, care, la inhalare, are un efect euforizant producand halucinatii, dar si efecte secundare periculoase: cresterea ritmului cardiac, tiuituri in urechi, pierderea temporara a simtului tactil, distrugerea celulelor creierului si, in combinatie cu alcoolul, poate duce la coma. Sprayul, de altfel nevinovat, a devenit cu timpul un simbol al carnavalurilor braziliene, insa el era folosit mai degraba ca drog inhalat in timpul dansului. In 1961, in urma semnalarii unor cazuri de intoxicari grave, a fost interzis printr-un decret prezidential.

Zazueira, una dintre cele mai cunoscute cantece braziliene, a fost compus in 1963 de Jorge Ben Jor, unul dintre cei mai mari compozitori din Brazilia. Ben Jor, care este de alfel si un cantaret apreciat, a combinat in compozitiile sale samba, funk-ul si rock-ul intr-un stil muzical denumit samba-rock. Alte compozitii binecunoscute ale lui Ben Jor sunt si Mas que nada (1963), Pais tropical (1971) si Taj Mahal (1974). Melodia Zazueira a aparut prima data pe albumul Elis Regina in London lansat in 1969. In acelasi an, Herb Alpert si The Tijuana Brass reiau cantecul intr-o varianta instrumentala. Elis Regina este una dintre cele mai mari cantarete din istoria muzicala a Braziliei. In 1965 a castigat un festival de muzica interpretand melodia Arrastao, eveniment ce a facut-o sa devina cel mai bine vandut artist brazilian dupa Carmen Miranda, o alta cantareata braziliana de talie internationala. Cronologic si istoric vorbind, cantecul Arrastao a fost primul cantec care a lansat noul stil de muzica brazilian contemporan intitulat MPB (musica popular brasileira).

Salome de Bahia este si ea una dintre cele mai apreciate canterete braziliene, vocea ei aducand foarte mult cu cea a cantaretei galeze Shirley Bassey. Cariera ei muzicala a inceput in 1958, insa de abia in anul 2002 a aparut si primul ei album, produs de Bob Sinclair. Cei doi s-au cunoscut in 1995 in Paris, unde Salome performa in diverse spectacole muzicale. Bob Sinclair a ales-o pe Salome ca vocalista pentru albumul Psychodelico, o productie muzicala cu influente acid-jazz pentru unul din proiectele sale, grupul The Reminiscence Quartet. Melodia Outro lugar este un single produs tot de Bob Sinclair in 1999 si este in fapt o reluare in varianta braziliana a unui cantec compus de Stevie Wonder intitulat Another star (1976).

Ca si in cazul primelor doua volume de muzica braziliana, am incercat, pe cat a fost posibil, sa pastrez variantele originale ale melodiilor; totusi, exista trei exceptii:

1. Esqueça (Forget him) a fost interpretata in original de Roberto Carlos si a aparut pe cel de-al saptelea sau album, Roberto Carlos, din 1966. Cei ce sunt curiosi sa afle si versiunea lui Roberto Carlos, o pot asculta aici; desigur ca nu vor fi surprinsi sa recunoasca ritmurile specifice anilor '60. Am preferat insa varianta Marisei Monte, fost vocalista a trupei Os Tribalistas, care aduce o nota personala, plina de inefabil, careia nu i-am putut rezista.

2. Upa Neguinho este si ea una dintre cele mai cunoscute piese compuse de un compozitor brazilian. Edu Lobo, cel care interpreteaza melodia in aceasta lista este si unul dintre compozitorii ei alaturi de Gianfrancesco Guarneri. Interpretarea originala ii apartine insa lui Guarneri si dateaza din 1965. Melodia a fost interpretata de-a lungul anilor si de alti artisti brazilieni ca Sergio Mendes, Elis Regina sau Jackson Conti.

3. Voce abusou este o reluare a unui cantec compus de duo-ul brazilian Antonio Carlos e Jocafi si aparut pe albumul acestora, Mudei De Idéia, in 1971. In 1972, Michel Fugain si trupa sa Le Big Bazzar au reluat si ei melodia, dar in limba franceza, cu titlul Fais comme l'oiseau (1972).

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică braziliană (vol.3)
Descriere: melodii în limba portugheză interpretate de artişti brazilieni
Gen muzical: Braziliană
Conţine: 19 melodii
Timp total: 01:05:15
Bit rate: 64kbps
Creată la: 25/02/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: