Directia 5 - Seducţie (1993)

publicat: 07/07/2010 15:36 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Acum citeva luni am avut sansa sa primesc in dar o colectie de viniluri, printre care am gasit primele doua albume ale formatiei Directia 5: La Vulturul de mare cu pestele in ghiare si Seductie. Bineinteles ca au fost primele discuri pe care le-am ascultat si mi-am adus aminte de zilele acelea, cind ascultam a-la-long melodiile Directiei 5 pe o caseta Raks. Adevarul este ca atunci cand am auzit prima data melodia Seductie (care la vremea aceea era cunoscuta sub titlul Blow Away celor care nu stiau exact cum se numeste) am fost mandru ca o formatie romaneasca poate sa scoata un astfel de material in limba engleza. Era anul 1993 si foarte putini artisti romani aveau curajul sa compuna muzica in limba engleza si mai putini dintre acestia compuneau muzica in limba engleza care sa poata concura in afara Romaniei in topurile internationale cu artistii straini deja consacrati. De aceea, faptul ca Directia 5 era (din cate stiu) prima formatie romaneasca ce ajunsese sa aiba un clip difuzat pe canalul de muzica MTV, era atunci un motiv de mindrie atat pentru membrii formatiei dar si pentru romanii care urmareau cu atentie evolutia industriei muzicale din tara noastra.

Desi aflati de abia la al doilea album, dupa debutul cu La Vulturul de mare cu pestele in ghiare, Directia 5 parea cu Seductie, retrospectiv vorbind, o formatie destul de coapta, chiar mult prea coapta pentru ascultatorii romani. Sound-ul albumului era ceva original in Romania si surprinzator mult mai bun decat sound-ul albumului de debut. Putini artisti reusesc in general sa surprinda dupa primul album cu un material nou, iar Directia 5, dupa ce isi facuse rodajul cu melodiile in limba engleza de pe primul album, ca Please don't go, Cowboy sau La Vulturul de mare cu pestele in ghiare - ce aveau totusi un ritm rock destul de cuminte - veneau acum pe Seductie cu un ritm rock mai agresiv si cu versuri usor de retinut si fredonat. Daca cineva ar reprosa ceva albumului Seductie probabil ca reprosul ar fi legat de titlurile melodiilor, care sunt in limba romana si par sa nu aiba nici o noima cu versurile in limba engleza ale melodiilor, lucru care se intimplase de altfel si pe primul album. In fapt, poate ca acest lucru era un alt lucru original din partea lor.

Seductie, in opinia mea, este unul din cele mai bune albume in limba engleza din istoria muzicii din Romania ultimilor 20 de ani, ca sunet si orchestratie. Unii vor spune ca versurile lui Razvan Mirica sunt uneori puerile si chiar fara inteles. Este adevarat, dar in acelasi timp rimele sunt foarte simple si usor de retinut, ceea ce face in fapt un album de succes in totalitatea lui. In rest, muzica lui Marian Ionescu este, asa cum ne-am obisnuit, deosebita si daca nu ai fi stiut atunci ca sunt romani, ai fi jurat ca este vorba de o formatie straina atat de bine si ne-romaneste suna totul. Cred ca asta era si problema acelor ani, cele mai multe formatii nu reuseau sa iasa din tiparul sound-ului tipic romanesc, greu de definit, dar usor identificabil. Directia 5 aducea acest aer de strainatate si nu uitati ca era numai anul 1993.

Va las acum sa ascultati melodiile nu inainte de a va spune ca melodiile sunt extrase direct de pe discul de vinil si, ca fapt divers, ca Dan Chisu este creditat cu realizarea copertei albumului.

Producator: Castel, 1993
Formatia: Toni Seicarescu (vocal), Marian Ionescu (bass, guitar, piano), Vlaicu Giurgea (guitar), Razvan Mirica (guitar, vocal), Catalin Onoiu (keyboards), Florin Ionescu (drums)
Voci aditionale: Ion Luchian Mihalea si grupul Song
Inregistrari si mixaje: Adrian Ordean
Studio: Migas Real Compact

Track list:

01. Scufita Rosie
02. Street fighting boys
03. Texaco
04. Seductie
05. Bogdan Barosanu
06. Vrajitoarea
07. Daca stai iti sta norocul

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Directia 5 - Seductie - 1993
Descriere: al doilea album al formatiei Directia 5
Gen muzical: Românească
Conţine: 7 melodii
Timp total: 37:06
Bit rate: 64kbps
Creată la: 07/07/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: