Timpuri Noi - Timpuri Noi (1992)

publicat: 05/04/2020 10:00 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Iata un album care implineste 28 de ani in acest an si care a fost primul album al unei formatii romanesti de dupa Revolutie care mi-a placut, desi nu am avut ocazia sa il cumpar la vremea lansarii lui.

Am descoperit formatia Timpuri Noi dupa caderea comunismului, nu pentru ca nu as fi ascultat radio inainte de '89 ci pentru ca Timpuri Noi era o formatie underground inainte de '89. Dupa '90 am auzit melodia Perfect interpretata in limba engleza, insa nu stiam mai mult decat atat despre Timpuri Noi. De mentionat ca acest videoclip este primul videoclip inregistrat si difuzat de o formatie romaneasca dupa Revolutie.

In 1990 am inceput sa ascult Radio Contact si doi ani mai tarziu am auzit pe acest post de radio melodia Tanta, o melodie care m-a intrigat de la bun inceput pentru ca stilul abordat era total ceva necunoscut mie in muzica romaneasca. In fapt, la varsta pe care o aveam atunci muzica celor de la Timpuri Noi mi se parea de pe alta planeta, nu numai total diferita de muzica romaneasca.

Albumul Timpuri Noi este interesant din mai multe puncte de vedere care acum par de neinteles. Versurile, in special cele ale melodiei Tanta aduceau in prim plan niste realitati curente ale traiului de dupa '89 si pe care oamenii de rand de abia incepeau sa le vada sau sa le inteleaga mai bine: continuarea folosirii limbajului de lemn in politica partidelor nou infiintate si a celor care activau la acea vreme in Frontul Salvarii Nationale, partidul care l-a dat in 1990 pe primul presedinte ales al Romaniei prin vot democratic popular, Ion Iliescu; apoi era problema traficului de carne vie, prostitutia, aurolacii, vagabondajul, care erau prezente inca dinainte de Revolutie, dar de care acum oamenii auzeau datorita investigatiilor jurnalistilor ce umpleau cotidienele cu stiri despre cele mai intunecate colturi ale societatii nou-capitaliste ale Romaniei; si nu in ultimul rand, din perspectiva genului muzical inca nemaiauzit la posturile de radio comerciale romanesti: blues, metal, punk si toate combinatiile posibile intre acestea, pe care sound-ul Timpuri Noi il aduceau la acea vreme.

Avand in vedere aceste lucruri, titlul Timpuri Noi dat albumului, care desigur era unul eponim, are acum parca si mai multa relevanta, retrospectiv privind: timpurile noi pe care Revolutia le adusese Romaniei, nu dintre cele mai bune, asa cum sperasera toti, cu dificultatile financiare, somaj, harababura politica, mitinguri si expunerea zilnica a mizeriei din societatea de dinainte si de dupa Revolutie in ziare, fiindca oamenii erau obligati sa faca lucruri mai putin morale pentru a supravietui de la o zi la alta, cat si un nou suflu in muzica romaneasca dominata mai mult de vechii artisti de muzica usoara si pop-rock. Prin acest album practic Timpuri Noi iesea din zona underground si la propriu si la figurat. Inainte de '89 muzica lor era interzisa la radio din cauza versurilor subversive, iar acum erau prezenti pe posturile de radio cele mai ascultate, iar subiectele abordate de ei atunci ieseau acum la suprafata, ca o mizerie care refuleaza din canalizare. Interesant era si modul in care erau expuse toate aceste lucruri, in stil umoristic fin-subtil, as spune chiar un pic intelectualist (daca exista un astfel de termen), ironic si autoironic (ma refer la romani care fac versuri despre romani), un gen de versuri care au precedat in timp tipul de versuri marca Dan Teodorescu.

Nu vreau sa fac o recenzie a acestui album din punct de vedere orchestral, structural, tehnic pentru ca sunt altii care se pricep mai bine decat mine la acest capitol. Am pus in referintele articolului si doua recenzii, ale acestui album si a celui care a urmat in 1994 Unplugged - primul album acustic inregistrat de o formatie romaneasca dupa '89 - si care continea multe dintre melodiile de pe acest album. Cele mai multe dintre recenziile mele de pe acest site sunt legate de amintirile si emotiile mele legate de muzica asa cum am trait-o eu de-a lungul anilor si mai putin pe aspecte tehnice pe care recunosc ca nu le stapanesc.

Vreau doar sa mai fac referire la coperta albumului, care acum pare putin criptica pentru cei care nu au trait primi ani de politica post-revolutionara. Chipul zambitor al copilului care poarta si un papion seamana, alegoric vorbind, cu chipul zambitor al lui Ion Ratiu, om politic, vicepresedinte al Partidului National Taranesc, re-infiintat dupa Revolutie, care fusese contracandidatulul lui Ion Iliescu la alegerile prezidentiale din 1990. Papionul lui Ion Ratiu devenise semnatura personala a acestuia, din aceasta cauza fiind considerat de populatia inca indobitocita a Romaniei un exponent al burgheziei retrograde care vroia sa cumpere tara pe valuta si sa ii lase pe drumuri pe muncitorii patriei. Ultima melodie de pe acest album, Victoria, reda cel mai bine in cuvinte mentalitatea oamenilor de atunci, confuzi, manipulati si tematori pentru viitorul lor. Sintagma politruc nenorocit desi nu este adresata in mod direct, face referire cel mai probabil la Ion Iliescu, un om politic din linia a doua a Partidului Comunist Roman care devenise la Revolutie omul in care cei mai multi isi pusesera speranta in ciuda discursului demagogic si plin de clisee ideologice tipice limbajului de partid.

Mai jos am redat textele prezente pe coperta discului vinil din 1992 asa cum apar pe plicul discului si pe coperta II.

PLIC

DEDICĂM ACEST PRIM DISC PĂRINŢILOR NOŞTRI

MULŢUMIM CELOR CARE DE-A LUNGUL TIMPULUI AU ACTIVAT ÎN FORMAŢIA NOASTRĂ:
RĂZVAN MOLDOVAN, CRISTI SANDU, RADU CARTIANU, LULU MIHĂESCU, IULIAN RACU, BOGDAN STĂNESCU, MARIAN IONESCU, ADRIAN FUNDESCU, SORIN PETROIANU, LUCIAN RUSSU, DRAGOŞ PAIŞPE, COSTEL JOIŢĂ, SORIN TIRICHIŢĂ, SORIN BADEA, GIGI "MOŞU" HORDOAN, NELU POPOVICI, MARIO DUMITRESCU, ADRIAN POPOVICI

MULŢUMIM PENTRU ÎNŢELEGERE BIANCA, CRISTINA MICĂ, CRISTINA MARE, MIHAELA, MIHAELA BULGĂ, FORMAŢIA SECRET, NENEA GABI TORDAI, DAN PODARU, COLEGII MEI DE LA CORIŞOR, JOJOU ZAHARESCU, RODICA, LILI, CLAUDIA, INA, CARMEN, ALINA ENACHE, ROBERT CHIRA, KERIM TURCU', "PITICU" DAN CAŞU, MIRCEA CAPOTĂ, COLŢOIU LIVIU, ADRIAN VALENTIR, VLADONE, BIDIVANU, PROSY, CLAUDIU IONESCU, ANDREI POPESCU, Danke schön FERUDUN

LA ÎNREGISTRĂRI S-AU FOLOSIT:
Chitări: FENDER STATOCASTER USA STANDARD, HOHNER G3 TREMOLO, RICKENBACKER 353, FENDER SQUIER, BAS IBANEZ MUSICIAN
Corzi: D'ADDARIO & ROTOSOUND
Amplificatoare: MARSHALL JMC 900, FENDER SQUIER, 15w, HIWATT-BAS
Tobe: CALIFORNIA, CINELE PAISTE & ZINDJIAN, REMO HEADS
Efecte: TSR ROCKMAN x 100, KORG A5, VOX FUZZ-WAH, OC BOSS, DD3 BOSS
Keyb: ROLAND D70

MULŢUMIM PENTRU SCULE, SORIN SFÎRLEA, MIRCEA BANICIU, SORIN BADEA, EUGEN SONIA, MARIUS VINTILĂ, SORIN TĂNASE, RADU CARTIANU, CRISTINA PUIA DAN, ADRIANA BUCIU, MANUEL SAVU, ROMEO UNGA, VALI NEAMŢU, VLAD LEANCU, TITI FLEANCU, CRISTI TARNOVERŢCHI, FORMAŢIA COMPACT

MULŢUMIM SOCIETĂŢII METROREX RA, CINEMATOGRAFULUI ŞI UZINEI TIMPURI NOI PRIN INVOLUNTARA, DAR TRAINICA PUBLICITATE

MULŢUMIM CHARLIE CHAPLIN

Coperta II

DAN ILIESCU: chitară; ADRIAN PLEŞCA: vocal; ADRIAN BORŢUN: bass
MARIAN MOLDOVEANU: chitară; CĂTĂLIN NEAGU: tobe
Backing voc.: ADRIAN PLEŞCA, DAN ILIESCU, CĂTĂLIN NEAGU, MIHAELA DEDEOGLU, DORU GÂNTU, ANDRA
Vocal: (VICTORIA) - DAN ILIESCU, clape: (TANŢA si PERFECT) - ADRIAN PLEŞCA
Cu participarea specială: A. G. WEINBERGER - chitară slide, muzicuţă, backing voc. (EMIGRANT), muzicuţă (VICTORIA), MIHAI IORDACHE - saxofon (TANŢA)
Producatori: SORIN SFÎRLEA, RADU CARTIANU, SEBASTIAN VLĂDESCU
Înregistrat şi mixat în studioul MRC, noiembrie 1992
Mixaj: ADRIAN ORDEAN; asistenti mixaj: DAN ILIESCU şi SORIN SFÎRLEA
Post procesare: DIVERTAS SRL; presaj disc: EUROSTAR SRL; transpunere disc: BALKANTON Bulgaria
Coperta I: RADU CARTIANU; coperta II + grafica plic: MARIUS SOCARICI; foto: DRILEA

PRODUS PENTRU
CARTIANU & COMPBANC

SPONSOR PUBLICITAR Radio Contact (logo)

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Timpuri Noi - Timpuri Noi (1992) - Timpuri Noi (1992)
Descriere: primul album ai formatiei Timpuri Noi
Gen muzical: Românească
Conţine: 8 melodii
Timp total: 36:34
Bit rate: 64kbps
Creată la: 04/04/2020
Actualizată la: 04/04/2020

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: