Ice MC - Cinema (1990)

publicat: 22/05/2011 18:30 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Albumul de fata este unul foarte drag mie pentru ca imi aduce aminte de anii de liceu, in special de primele luni de dupa '90. La fel ca multe alte albume din acea vreme, caseta cu Ice MC se gasea foarte greu, dar am avut surpriza sa primesc in dar o caseta inregistrata de la un coleg de clasa, alaturi de o lista de melodii scrisa de mana langa care era desenat cu carioca Bart Simpson. Mai am si acum caseta si desenul, iar pentru acest lucru inca ii mai sunt recunoscator lui Bitza.

Pentru multi ascultatori probabil ca albumul nu spune prea multe, insa din punct de vedere muzical este mai mult decat pare la prima auditie. De aceea este nevoie sa pun intr-un context istoric data aparitiei lui cu o scurta poveste si cateva aprecieri personale.

Ice MC, pe numele adevarat Ian Campbell, s-a nascut in Nottingham (Anglia) in 1965 din parinti jamaicani. Familia lui emigrase in anii '50 impreuna cu alte rude si se stabilisera in East Midlands, intr-o zona numita Hyson Green. Atat el cat si familia lui au continuat sa vorbeasca in dialectul jamaican Patwa, o limba creola anglicizata, si chiar l-a folosit in unele parti vocale din albumele sale de mai tarziu. In anii liceului a inceput sa fie pasionat de breakdance si initialele sale I.C. i-au adus repede porecla de ICE. In 1983 intra intr-o trupa engleza de breakdanceri si incepe sa faca turnee prin Italia. Pentru a-si castiga existenta a inceput sa lucreze ca DJ si sa predea breakdance. In timpul liber improviza pe muzica rap in barurile si localurile italienesti si chiar a inregistrat 2 melodii pentru un club din Rimini. Ajuns in Florenta cu trupa de dans, Campbell l-a cunoscut pe Roberto Zanetti alias Robyx, solistul si compozitorul formatiei de italo-disco Savage, unul din cei mai bine cotati producatori italieni din anii '80. Cei doi au inregistrat impreuna o versiune rap a hitului Don't cry tonight (1983), unul din hiturile formatiei Savage ce facuse furori in Europa. Zanetti a fost unul din pionierii stilului muzical eurodance, el producand ulterior pentru artisti ca Double You, Alexia si Corona.

Primul single pe care Robyx l-a compus pentru Ice MC a fost Easy (decembrie 1989), melodie care a deveni rapid un hit in tarile vest-europene (locul 3 in Germania) si in America Latina. Albumul Cinema va aparea in martie 1990 si continea atat single-ul Easy cat si alte viitoare hituri ca Scream, OK Corral sau Laika. De remarcat ca unele sound-uri italo-disco din melodia Don't cry tonight pot fi reintilnite si in piesa Easy. Titlul si continutul albumului erau un tribut adus starurilor si filmelor hollywoodiene din anii '50-'70. Totusi, acesta album nu era inca un album eurodance, dar el este interesant din mai multe puncte de vedere. In primul rand, sound-ul care domina piesele de pe album este in mod clar italo-disco combinat cu pasaje rap (un stil muzical etichetat drept hip-house) care vor deveni specifice rap-ului in stil european, diferit de cel american, nu numai din punct de vedere al interpretarii ci si al mesajului pe care il transmiteau (mai romantic si mai naiv spre deosebire de cel american mai direct si mai orientat social). De asemenea si structura albumului a constituit un tipar pentru multi artisti eurodance de mai tirziu, cu piese de deschidere foarte antrenante, apoi piese slow dar melodioase si in final piese undeva intre cele doua extreme, cu mesaje de pace, iubire sau cu referinte la personaje sau personalitati istorice. Albumul era acompaniat de o sumedenie de EP-uri cu remixuri ale pieselor de succes, o alta reteta specifica eurodance, dar probabil cel mai important, unele dintre remixuri erau destinate exclusiv pietei muzicale din Statele Unite (US remix) cu un sound mult diferit de cel european si cu o lungime mai mare a pieselor. Putem spune fara sa gresim ca acest album este unul din primele albume produse in Italia care fac legatura intre muzica italo-disco si eurodance, dezvaluind citeva din incercarile si framantarile producatorilor italieni de a veni cu un sunet nou, care sa inlocuiasca cu succes muzica italo-disco, un gen muzical devenit deja desuet.

Am completat lista melodiilor de pe album cu citeva bonusuri muzicale, remixuri mai reusite sau mai cunoscute ale pieselor Easy, Scream si OK Corral. Pentru conformitate am datat anul de aparitie al melodiei Easy cu data lansarii albumului (1990).

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Ice MC - Cinema - 1990
Descriere: primul album al formatiei Ice MC
Gen muzical: Eurodance
Conţine: 18 melodii
Timp total: 01:23:38
Bit rate: 64kbps
Creată la: 19/05/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: