Jesus Christ Superstar

publicat: 13/03/2011 16:32 | actualizat: 2020-01-1212/01/2020 14:57 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Jesus Christ Superstar este o opera rock compusa in 1970 de Andrew Lloyd Webber (muzica) si Tim Rice (text). Lansata initial ca album muzical, ea a fost teatralizata in anul urmator in spectacole pe Broadway si London's West End, pentru ca in 1972 sa ruleze in mai multe orase din Australia, iar in 1973 sa fie adaptata intr-un un musical ecranizat in regia lui Norman Jewison. Din distributia originala a albumului (1970) faceau parte interpreti renumiti ca Ian Gillan (Deep Purple, Black Sabbath), Yvonne Elliman, John "Gus" Gustafson sau Michael David "Mike" d'Abo (Manfred Mann).

Opera (sau mai bine zis capodopera) este o dramatizare muzicala a ultimei saptamani din viata lui Iisus Christos, de la intrarea lui in Ierusalim pina la Crucificare. Textele lui Tim Rice sunt bazate in mare parte pe Evagheliile Sinoptice (Matei, Marcu si Luca, dar in unele versiuni chiar si pe cea a lui Ioan) ale Noului Testament si din romanul Viata lui Christos (1958) al lui Fulton J. Sheen, un renumit arhiepiscop american al Bisericii Romano-Catolice. Totusi, pe tot parcursul albumului este urmarita relatia conflictuala, atat politica cat si interpersonala, dintre Iisus si Iuda Iscariotul, de cele mai multe ori fie in dialoguri directe, fie in dialoguri separate intre acestia si Maria Magdalena. Interesant este faptul aceasta interactiune este atat de dusa la extrem, incat vocea lui Iuda apare pina si in actul final al Crucificarii lui Iisus, desi la acea vreme Iuda era mort. Iisus este portretizat mai ales vazut prin ochii lui Iuda, ca un simplu om, cu bunele si relele lui. Albumul a fost la acea vreme interzis de BBC din motivul ca era un sacrilegiu, iar la lansarea filmului cotidianul New York Times scria: "Cand productia scenica s-a lansat in octombrie, 1971, ea a fost criticata nu numai de unii evrei ca fiind antisemita, dar si de unii catolici si protestanti ca fiind blasfemiatoare in portretizarea lui Iisus ca un tanar care ar fi putut fi interesat de sex".

Albumul muzical a ajuns pina pe prima pozitie in Billboard Chart in 1971, iar filmul din 1973 a fost nominalizat la Oscar pentru Cea mai buna muzica, tema sonora sau adaptare muzicala si la premiul Golden Globe pentru Cel mai bun film la categoria Musical/Comedie, Cel mai bun actor la categoria Musical/Comedie pentru Carl Anderson, Ted Neeley si Yvonne Elliman si Cel mai bun debutant pentru Carl Anderson si Ted Neeley. Probabil ca filmul nu a reusit sa castige si din cauza tulburarilor pe care le-a provocat in societate atunci, cu mult inainte de romanele lui Dan Brown sau de Sangele Sfant si Sfantul Graal al lui Baigent, Leigh si Lincoln. A reusit sa castige totusi un premiu BAFTA in 1974 pentru Cea mai buna coloana sonora.

Personal, imi place mai mult varianta musical-ului si de aceea am inclus 2 liste de melodii, atat albumul original cat si coloana sonora a filmului. Am facut si cateva modificari pentru aceasta cutiuta, astfel incat in lista de melodii a coloanei sonore sa puteti accesa si versurile melodiilor. Va recomand cu toata convingerea sa cititi si versurile melodiilor, care vor constitui mai mult decat o experienta religioasa, mai ales ca de multe ori cuvintele dure sunt spuse pe fata si nu asa cum le citim uneori printre randurile textelor din Evanghelii. Nu mai are rost sa mentionez muzica geniala a ui Andrew Lloyd Webber, care la acea vreme se afla de abia la al treilea sau spectacol.

Enjoy!

Distributie Jesus Christ Superstar (1970)
 
Jesus Christ...
Ian Gillan
Judas Iscariot...
Murray Head
Mary Magdalene...
Yvonne Elliman
Caiaphas...
Victor Brox
Annas...
Brian Keith
Simon Zealotes...
John Gustafson
Pontius Pilate...
Barry Dennen
Peter...
Paul Davis
King Herod...
Mike d'Abo
Distributie Jesus Christ Superstar (1973)
 
Jesus Christ...
Ted Neeley
Judas Iscariot...
Carl Anderson
Mary Magdalene...
Yvonne Elliman
Caiaphas...
Bob Bingham
Annas...
Kurt Yaghjian
Simon Zealotes...
Larry Marshall
Pontius Pilate...
Barry Dennen
Peter...
Phillip Toubus
King Herod...
John Mostel
John...
Richard Orbach
James...
Robert LuPone

Vezi şi paginile:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Jesus Christ Superstar (1970) - 1970
Descriere: opera rock de Andrew Lloyd Webber (muzica) si Tim Rice (versuri)
Gen muzical: Rock
Conţine: 23 melodii
Timp total: 01:27:04
Bit rate: 64kbps
Creată la: 12/03/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: