Antologie Ennio Morricone

publicat: 21/02/2010 17:02 | actualizat: 2023-09-1313/09/2023 12:02 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Ennio Morricone este un compozitor si dirijor italian, nascut la Roma pe 10 noiembrie 1928. Nascut intr-o familie de muzicieni, a fost un copil precoce din punct de vedere muzical, compunand inca de la 6 ani. Studiind trompeta, la recomandarea tatalui sau, dupa absolvirea Conservatorului, chiar in anii celui de-al doilea razboi mondial, Morricone a continuat sa lucreze la diverse compozitii si aranjamente clasice. Traumele personale din timpul razboiului cit si instrumentul sau favorit, trompeta, se vor regasi mai tirziu in compozitiile sale care abunda in instrumente de suflat si sunt dominate in mare parte de o atmosfera sumbra si apasatoare.

Spre deosebire de Moroder, Morricone a inceput sa compuna muzica de film, venind cu o alta perspectiva si abordare, daca tinem cont de experienta sa in muzica clasica ca dirijor, orchestrator si trompetist. Din acest punct de vedere nu putem compara activitatea celor doi in domeniul muzicii de film. Morricone a inceput sa compuna initial pentru radio si televiziune, ca membru al unei trupe de jazz si facand aranjamente muzicale pop. Dupa succesul avut de melodia "Se telefonando" compusa impreuna cu Maurizio Costanzo si interpretata de Mina in 1966, el a inceput sa compuna si pentru alti artisti precum Gianni Morandi, Rita Pavone, Paul Anka, Amii Stewart sau Mireille Mathieu.

Totusi, cariera lui de compozitor este cunoscuta mai ales in domeniu muzicii de film. Compozitiile sale pentru film au debutat cu coloanele sonore pentru westernurile Spaghetti, filme low-budget specifice cinematografiei italiene de la mijlocul anilor '60 (de unde si denumirea lor). Dintre aceste productii, cele mai importante sunt Pentru un pumn de dolari (1964), Pentru cativa dolari in plus (1965) sau Cel bun, cel rau, cel urat (1966), filme ce il aveau ca actor principal pe Clint Eastwood. Peste ani, cei doi se vor mai intersecta, atunci cand Morricone va compune coloana sonora a filmului "In bataia pustii" (1993), in care Eastwood juca de asemenea rolul principal.

Ascultand coloanele sonore ale acestor westernuri Spaghetti, filme cu un accent pe drama sau comedia de situatie prezentate intr-o forma simpla, demitizata, veti remarca faptul ca Morricone a reusit sa sublinieze astfel de momente tensionate sau vesele din film utilizand efecte sonore bizare. Aceasta perioada din viata de compozitor a lui Morricone se intinde pe aproape 15 ani si 40 de filme, multe dintre ele regizate de Sergio Leone, cu care Morricone a realizat una din rarele colaborari exemplare dintre regizor si compozitor din istoria cinematografiei. Dupa aceasta colaborare, el a inceput sa compuna pentru alte productii italiene si franceze, iar la mijlocul anilor '80 mai mult pentru filme hollywoodiene care s-au dovedit de un success notabil. Printre acestea A fost odata in America (Once upon a time in America, Sergio Leone, 1984), Incoruptibilii (The Untouchables, Brian de Palma, 1987), Hamlet (Hamlet, Franco Zeffirelli, 1990), Bugsy (Bugsy, Barry Levinson, 1991),  In bataia pustii (In the line of fire, Wolfgang Petersen, 1993), Hartuire sexuala (Disclosure, Barry Levinson, 1994), Misiune pe Marte (Mission to Mars, Brian de Palma, 2000). Cu toate acestea, cea mai cunoscuta melodie compusa de Ennio Morricone, ramane, bineinteles, Chi Mai. Nu exista probabil cineva care sa nu fi auzit aceasta melodie, compusa pentru un film francez "Le Professionnel" (1981), in care juca la vremea aceea vedeta Jean-Paul Belmondo. Din pacate filmul nu a ramas cunoscut in vreun fel aparte publicului, dar melodia Chi Mai a rezistat timpului si a ramas, din punctul de vedere al criticilor, capodopera lui Ennio Morricone.

In 2006 a fost decorat cu Ordinul de Merit in grad de Mare Ofiter al Republicii Italiene, acordat de presedintele italian Azeglio Ciampi, iar in anul 2008 i-a fost inmanat Ordinul National in grad de Cavaler al Legiunii de Onoare al Republicii Franceze, acordat de presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Ca si celalalt compatriot al sau, Giorgio Moroder, Morricone este si ramane un reper in muzica internationala. Desi nu a castigat niciodata un premiu Oscar, Morricone a adunat mai multe premii BAFTA (echivalentul britanic al premiilor Oscar), Leul de Aur sau Grammy. Influenta sa muzicala se intinde pina in zilele noastre, parte din compozitiile sale fiind re-interpretate sau preluate de artisti ca Metallica, Ramones, Bruce Sprinsgteen, Muse si multi altii. In 2007, a fost produs un album-tribut pentru Ennio Morricone, in care artisti de talie internationala (printre care Andrea Bocelli, Celine Dion, Metalica, Bruce Springsteen, Roger Waters, Herbie Hancock, Quicy Jones) au interpretat in maniera lor proprie melodiile sale de succes. Am sa inchei, nu inainte de a lista melodiile compuse de Ennio Morricone, alaturi de creditul pe care l-a avut in fiecare caz. Din cei peste 40 de ani de activitate am selectat in lista mea cateva melodii de succes dar si cateva raritati care nu sunt listate in colectiile muzicale aparute intre timp. Unele dintre melodii sunt rare, greu de gasit si necunoscute publicului.

Enjoy!

A fistful of dollars - Per un pugno di dollari (1964)
muzica: Ennio Morricone; dirijor: Ennio Morricone

Argomenti - Le Casse (1971)
muzica: Ennio Morricone; versuri: Franco Evagelisti; interpreta: Astrud Giberto

Chi Mai - Le Professionnel (1981)
muzica: Ennio Morricone

Deborah's Theme - Once upon a time in America (1984)
muzica: Ennio Morricone

El Mundial - Campionatul mondial de fotbal din Argentina (1978)
muzica: Ennio Morricone

For a few dollars more - Per Qualche Dollaro in Più (1965)
muzica: Ennio Morricone; dirijor: Ennio Morricone

Here's to you - Sacco e Vanzetti (1971)
muzica si versuri: Ennio Morricone, Joan Baez; interpreta: Joan Baez

In ginocchio da te - Gianni Morandi (1964)
muzica: Franco Migliacci; versuri: Bruno Zambrini; aranjament: Ennio Moricone; interpret: Gianni Morandi

In fondo agli occhi miei - Ménage all'italiana (1965)
muzica: Ennio Morricone; interpret: Anna Moffo

J'oublie la pluie et le soleil - Mireille Mathieu (1974)
muzica: Ennio Morricone; versuri: Mireille Mathieu; interpreta: Mireille Mathieu

Metti una sera a cena - Metti una sera a cena (1969)
muzica: Ennio Morricone; interpreta: Milva

Morale - La Piovra 2 (1984)
muzica: Ennio Morricone

My name is Nobody - Il mio nome e' Nessuno (1973)
muzica: Ennio Morricone

Ness Family Theme - The Untouchables (1987)
muzica: Ennio Morricone

Once upon a time in West - C'era una volta il West (1968)
muzica: Ennio Morricone

It's wrong for me to love you - Butterfly (1982)
muzica: Ennio Morricone; versuri: Carol Connors; interpreta: Pia Zadora

Se telefonando - Mina (1966)
muzica: Ennio Morricone; versuri: Maurizio Constanzo; interpret: Mina

The Ecstacy of Gold -  Il buono, il brutto, il cattivo (1966)
muzica: Ennio Morricone; dirijor: Ennio Morricone

The Good, the Bad and the Ugly - Il buono, il brutto, il cattivo (1966)
muzica: Ennio Morricone; dirijor: Ennio Morricone

The Sicilian Clan - Il Clan Dei Siciliani (1969)
muzica: Ennio Morricone

Thrilling - Thrilling (1965)
muzica si versuri: Sergio Bardotti, Gianni Musy, Ennio Morricone; interpreta: Rita Monico

Un ami - Revolver (1973)
muzica: Ennio Morricone; interpret: Daniel Beretta

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Antologie Ennio Morricone - Ennio Morricone
Descriere: melodii compuse, produse sau interpretate de Ennio Morricone
Gen muzical: Various
Conţine: 22 melodii
Timp total: 01:17:53
Bit rate: 64kbps
Creată la: 19/02/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: