Antologie Hans Zimmer

publicat: 19/09/2010 15:51 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Hans Florian Zimmer este un compozitor si producator german nascut in Frankfurt (12 septembrie 1957, Germania). In adolescenta, familia lui se muta in Marea Britanie si cea mai mare parte din cariera si-o petrece aici, dupa care se muta in Statele Unite. Dupa moartea tatalui sau isi gaseste refugiul in muzica, asa cum declara intr-un interviu, si in timp face parte din componenta mai multor formatii britanice, la claviatura si sintetizator. In cele din urma, in 1980, fondeaza un studio de inregistrari in Londra impreuna cu Stanley Myers, un faimos compozitor britanic de film. Impreuna cu acesta, Zimmer creeaza un stil de muzica care imbina instrumentele muzicale electronice cu instrumentele de orchestra traditionale. Intre 1982 si 1987 compune impreuna cu Myers sau singur pentru cateva filme si productii tv britanice. In 1988, este angajat de Barry Levinson sa compuna coloana sonora a filmului Rain Man (in distributie cu Tom Cruise si Dustin Hoffman), dupa ce sotia acestuia auzise muzica din drama A world apart compusa de Zimmer in acelasi an. Alegerea lui Levinson s-a dovedit fericita, caci filmul este nominalizat in 1989 la premiul Oscar pentru Cea mai buna muzica de film.

In anii ce urmeaza compune muzica de film pentru productii americane, dintre care putem remarca Driving Miss Daisy (premiul Oscar pentru cel mai bun film in 1990) si Thelma si Louise (premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu in 1992). In 1992 Zimmer calatoreste in Africa, pentru a studia tobele si corurile africane, pentru coloana sonora a filmului The Power of one. Aceasta calatorie se va dovedi intr-un fel fatidica, caci aceasta experienta il va ajuta pentru filmele urmatoare, precum The Lion King (1994), documentarul Africa: The Seregenti (1994), dar si in Black Hawk down (2001), un film a carui actiune se petrece in Somalia. The Lion King, cu care va castiga premiul Oscar pentru Cea mai buna muzica de film (1994), va fi primul din seria filmelor animate pentru care va compune muzica, urmand apoi The Prince of Egypt (1998), Shark Tale (2004), Madagascar (2005) sau Kung Fu Panda (2008).

Cu toate acestea putem spune ca inspiratia muzicala a lui Hans Zimmer s-a manifestat cel mai bine in dramele de razboi sau filmele de actiune ce implica conflicte militare, incepand cu Crimson Tide (1995), pentru care primeste premiul Grammy pentru Cea mai buna compozitie instrumentala (1996), continuand cu The Rock (1996), Broken Arrow (1996), The Peacemaker (1997), The Thin Red Line (1998), The Gladiator (2000), Black Hawk down (2001), Pearl Harbor (2001) sau The Last Samurai (2003). Cu siguranta ca unul din punctele culminante ale carierei sale a fost The Gladiator (in distributie cu Russel Crowe), pe coloana sonora a caruia Zimmer duce la perfectiune unul din stilurile sale personale, ce va fi ulterior copiat si de alti compozitori pentru filme istorice, si anume voci feminine in lamentatie si "valsul de lupta".

Un alt punct culminant al carierei sale a fost si trilogia Pirates of The Caribbean, pentru care a compus muzica alaturi de Klaus Badelt. Cea mai cunoscuta piesa de pe coloana sonora este, bineinteles, He's a Pirate (ce a beneficiat si de un remix DJ Tiesto), compusa de Klaus Badelt, cu asistenta lui Hans Zimmer. Totusi, desi nu este creditat pentru aceasta melodie, putem ghici usor influentele din aceasta melodie urmarind tema melodica a filmului Drop Zone, compusa de Zimmer in 1994, si care aduce intrucatva cu ritmurile pe care le regasim in He's a Pirate. Zimmer se pare ca a devenit un expert si pentru filmele din seria Batman, pentru care compune alaturi de unul din prietenii sai, James Newton Howard. Pe langa cele doua coloane sonore din The Dak Knight (un Grammy in 2009) si Batman begins, se pare ca Zimmer pregateste si coloana sonora a urmatorului film din aceasta serie, ce va fi lansat in 2012.

Alaturi de compozitiile sale muzicale de film, Zimmer a lansat si doua albume de muzica, cu sample-uri de chitara clasica si electrica si alte instrumente, din colectia sa personala, intitulate Hans Zimmer Guitars volume 1 & 2.

Pentru lista de melodii am selectat, dupa multe audieri, melodii din cele mai diverse genuri abordate de Zimmer, astfel incat toata paleta sa compozitionala sa fie reflectata cat mai bine. Am inclus in lista si o compozitie de pe coloana sonora a filmului Inception, considerata un punct de cotitura in muzica sa de film. Ca de obicei, am listat si creditele lui Zimmer pentru fiecare melodie din lista.

A man for all seasons - Johnny English (2003)
muzica si versuri: Hans Zimmer, Robbie Williams; producator: Big Al Clay, Hans Zimmer; interpret: Robbie Williams

Best friends - Madagascar (2005)
muzica: Hans Zimmer, Heitor Pereira, Ryeland Allison, James S. Levine

Dream within a dream - Inception (2010)
muzica: Hans Zimmer

End Titles - Driving Miss Daisy (1989)
muzica: Hans Zimmer

For Nancy - The Holiday (2006)
muzica: Hans Zimmer, Atli Orvarsson, Lorne Balfe

Here I am - Spirit: Stallion of the Cimarron (2002)
muzica: Bryan Adams, Gretchen Peters, Hans Zimmer; producator: Jimmy Jam, Terry Lewis; interpret: Bryan Adams

Hero - Kung Fu Panda (2008)
muzica: Hans Zimmer, John Powell

Main Theme - Millennium: Tribal Wisdom and the Modern World (1992)
muzica: Hans Zimmer

Main Theme - Rain Man (1988)
muzica: Hans Zimmer

Main Theme - The Dark Knight (2008)
muzica: Hans Zimmer, James Newton Howard

Main Theme - The Simpsons Movie (2007)
muzica: Danny Elfman
aranjament: Hans Zimmer

Main Title - Days of Thunder (1990)
muzica: Hans Zimmer; interpret: cu participarea lui Jeff Beck (chitara)

Now we are free - Gladiator (2000)
muzica: Hans Zimmer, Lisa Gerrard, Klaus Badelt; versuri: Lisa Gerrard

Nyah - Mission Impossible: 2 (2000)
muzica: Hans Zimmer

One day - Pirates of the Caribbean, At world's end (2007)
muzica: Hans Zimmer

Opening - Going for Gold (1987-1996)
muzica: Hans Zimmer, Sandy McClelland; interpret: Sandy McClelland

Rock House Jail - The Rock (1996)
muzica: Hans Zimmer, producator: Hans Zimmer

The Chase - Batman begins (2005)
muzica: Hans Zimmer, James Newton Howard

Too many notes (Not enough rests) - Drop Zone (1994)
muzica: Hans Zimmer

You're so cool - True Romance (1993)
muzica: Hans Zimmer

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Antologie Hans Zimmer - Hans Zimmer
Descriere: melodii compuse, interpretate sau produse de Hans Zimmer
Gen muzical: Electronică
Conţine: 21 melodii
Timp total: 01:31:43
Bit rate: 64kbps
Creată la: 28/08/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: