Antologie Roxana Popescu

publicat: 08/08/2020 14:00 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Roxana Popescu a fost o textiera romana, autoarea unor versuri extraordinare in muzica usoara romaneasca, cele mai cunoscute melodii ce au beneficiat de versurile ei fiind Daca n-ai fi existat, (interpreta Angela Similea), De-ar fi sa vii (interpreta Mihaela Runceanu) sau Tu n-ai avut curaj (interpreta Madalina Manole). De altfel, melodia Daca n-ai fi existat (1984) pe muzica lui Ion Cristinoiu este melodia care a consacrat-o ca textier in muzica usoara romaneasca, dupa doi ani de la debut.

Roxana Popescu s-a nascut pe 14 februarie 1957 in Bucuresti si a disparut dintre noi pe data de 1 iunie 2018, la doar 61 de ani. A fost crescuta de bunicii materni in Ramnicu Valcea pana la 14 ani, iar la revenirea in Bucuresti urmeaza Liceul de Muzica "George Enescu", apoi Conservatorul "Ciprian Porumbescu", Facultatea de Pedagogie Muzicala. In liceu a luat lectii de pian cu Stefan Bonea si a studiat 8 ani de Conservator, dandu-si Masterul in Compozitie Muzicala. A urmat in particular lectii de Canto muzica usoara cu Richard Bartzer, care i-a fost si profesor la Conservator.

Desi a vrut sa se faca interpreta de muzica usoara, incepand cu 1982 si-a început cariera de textier. Primele texte au fost pentru muzica rock, in colaborare cu Doru Tufis, pentru "Grup 2005" din Drobeta-Turnu Severin incluse pe un album ce a aparut in 1983. Participa pentru prima oara ca textier la o competitie de muzica usoara romaneasca, la Concursul de Creatie de Muzica Usoara Romaneasca "Melodii ’82" (1983). La cea de-a 13-a editie a concursului tv "Slagare in devenire", obtine prima distinctie ca textier, cand piesa “Vis de iarna" (muzica Ion Cristinoiu, interpreta Angela Similea) castiga Premiul Juriului.

In editia din 11 septembrie 2010 a emisiunii "Psihologul Muzical" realizata de Andrei Partos, Roxana Popescu a spus ca cele mai multe colaborari le-a avut cu Ion Cristinoiu (peste 250 de texte pana în 1989), Camelia Dascalescu (peste 200 de texte pana in 1989) si Laurentiu Profeta (peste 200 de texte pana in 1989), in total scriind peste 1000 de texte.

A fost buna prietena cu Mihaela Runceanu pe care a cunoscut-o in 1982. Cele doua au colaborat foarte bine ca textier/interpret, Roxana Popescu compunand 14 piese din repertoriul Mihaelei Runceanu, cele mai cunoscute fiind E-adevarat, iubirea mea (1983), De-ar fi sa vii (1986), Haide, spune! (1987).

Roxana Popescu a fost si interpreta de muzica usoara. Desi a inregistrat putin, a lansat doua piese de succes: Vreau sa fii langa mine (1986) si Ca o zi de sarbatoare (1987), ambele pe muzica lui Laurentiu Profeta, de care a fost foarte apropiata. Din pacate, ambele melodii au fost prezentate in afara concursului in cadrul editiilor din 1986 si 1987 a Concursului de Creatie de Muzica Usoara Romaneasca, din cauza ca Laurentiu Profeta a facut parte din juriu la aceste editii. A debutat ca interpreta la Televiziunea Romana in 1987 in cadrul emisiunii "La sfarsit de saptamana”, realizata de Tudor Vornicu si Ileana Vlad, in rubrica "Autograf muzical".

In anii '90 a cantat la restaurantul Odobesti (zona Calea Mosilor), iar din 1999, devine asistent universitar - Canto Actori apoi si a lucreaza in diferite televiziuni (Realitatea TV, Prima, Valcea1 TV) ca director casting si training pentru crainici, moderatori şi reporteri.

In incheiere vreau sa remarc cu tristete ca la aceasta data pagina Roxanei Popescu de pe situl Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania este complet goala. Astfel, am fost nevoit sa obtin toate informatiile din aceasta postare din articolul in memoriam scris de Mircea Nicolau, pe care l-am listat la referinte.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Antologie Roxana Popescu
Descriere: melodii pe versuri de Roxana Popescu
Gen muzical: Românească
Conţine: 24 melodii
Timp total: 01:33:31
Bit rate: 64kbps
Creată la: 07/07/2020
Actualizată la: 07/07/2020

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: