Best of Country (vol. 3-4)

publicat: 04/10/2011 20:06 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Melodiile country din aceasta lista sunt versiunile originale ale unor hituri internationale cunoscute in variante pop, rock sau dance. Pe cat posibil, am inclus versiunile in interpretarea cantaretilor care au lansat pentru prima data melodiile.

Desigur ca multi dintre ascultatori nu vor putea sa admita ca unele cantece din aceasta lista sunt la origine melodii de muzica country. Am verificat o data si inca o data si pot sa va asigur ca asa este. E adevarat ca ele au ajuns sa fie cunoscute publicului datorita unor vedete pop sau rock cu care acum le asociem in mod instinctiv, cum e de pilda cazul lui Ronan Keating si When you say nothing at all. Cei mai in varsta isi aduc cu siguranta aminte de Some broken heart never mend si de interpretarea lui Telly Savalas, altii de All-4-One si I can love you like that.

Exista si trei prezente oarecum neasteptate. Prima dintre ele este cea a lui Bonnie Tyler, o cantareata galeza care in 1977, atunci cand a lansat It'a a heartache - melodia ce a facut din ea un star, isi relua cariera muzicala dupa o operatie de indepartarea a unor noduli de pe corzile vocale, in urma carei vocea ei a capatat o tonalitate aspra dar deosebita, unica.

A doua prezenta, as putea spune exotica, este cea a formatiei Creedence Clearwater Revival, o formatie binecunoscuta de rock. Putini stiu insa ca rock-ul pe care John Fogerty (liderul trupei si compozitorul melodiei Proud Mary) il promova se numea swamp-rock, un amestec de rhythm & blues, country (in special honky tonk) si western, gen muzical specific regiunii din sudul Texasului. Desi este un gen putin cunoscut, swamp-rock-ul are inca o audienta crescuta in Louisiana si imprejurimi si chiar si-a castigat un statut de cult muzical in Marea Britanie, Europa de Nord si Japonia. Proud Mary mai este etichetata pe unele situri cu tematica muzicala ca facand parte din genul country-rock dar si classic rock.

A mai ramas, desigur, prezenta lui Roy Orbison, un cantaret american originar din Texas, care si-a inceput cariera intr-o formatie de rockabilly si muzica country/western. Melodia You got it este compusa de Roy Orbison, Jeff Lynne (Electric Light Orchestra) si Tom Petty si a devenit un hit la scurt timp dupa decesul lui Orbison in decembrie 1988. Scenele din videoclip care il prezinta pe Orbison cantand melodia sunt filmate la ultimul sau concert din Antwerp, Belgia.

Bonus-track-ul listei este trupa The Mavericks, o trupa de muzica neo-traditionala country, un stil muzical influentat de muzica folk si bluegrass ce a luat nastere in anii '80 ca o alternativa la muzica country si care pune mai mult accent pe fondul instrumental pastrand in acelasi timp un stil vocal traditional country. Vestimentatia artistilor de country neo-traditional este in general dupa moda anilor '40-'60. Muzica country neo-traditionala este deseori considerata drept muzica country alternativa pentru ca unii dintre artisti abordeaza ambele stiluri muzicale. Cu toate acestea, cele doua stiluri sunt distincte mai ales datorita principiilor muzicale la care adera fiecare dintre ele, a influentelor muzicale (muzica country alternativ avand influente rock), dar si din perspectiva artistilor de country la care se raporteaza, muzica country neo-traditionala avand drept repere artisti ca Ernest Tubb, Hank Williams sau Kitty Wells.

Toate melodiile din lista sunt in varianta originala cu exceptia melodiei Angel of the morning care a fost interpretata pentru prima data de Evie Sands in 1967.

Country-rock: Proud Mary, Hey! Baby, I hope you dance, Dancing, It's a heartache

Country-pop: You're still the one, 9 to 5, Queen of hearts, Angel of the morning, Need you now, If I die young

Rockabilly: You got it

Country neo-traditional: Dance the night away

Enjoy!

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of Country (vol.3)
Descriere: muzica country
Gen muzical: Country
Conţine: 22 melodii
Timp total: 01:13:01
Bit rate: 64kbps
Creată la: 14/08/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: