Best of Country (vol. 5)

publicat: 23/03/2020 20:00 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Melodiile country din aceasta lista sunt versiunile originale ale unor hituri internationale cunoscute in variante pop, rock sau dance. Pe cat posibil, am inclus versiunile in interpretarea cantaretilor care au lansat pentru prima data melodiile.

Astazi va aduc o noua cutiuta dintr-o serie veche, inceputa in 2011. In aceasta editie avem cateva melodii interesante, versiuni originale ale unor hituri ulterioare, reluate cu succes de interpreti ai altor genuri muzicale.

Prima melodie pe care v-o aduc in atentie este Release me (And let me love again), compusa in 1949 de Eddie Miller si Robert Yount. Aceasta melodie este o piesa reprezentativa pentru muzica western swing, un subgen al muzicii country, aparut in anii '20 ai secolului trecut in sud-vestul Statelor Unite. Este un gen de muzica dansanta, caracterizat de un ritm alert, care era interpretat pentru salile si cluburile de dans din Texas, Oklahoma si California in anii '30-'40. A inceput sa decada in momentul in care guvernul federal a impus in timpul celui de-al doilea razboi mondial o taxa pentru cluburile de noapte. Melodia a fost reluata in anii urmatori de mai multi artisti americani cunoscuti precum Patti Page, The Everly Brothers sau Dean Martin, insa artistul de care se leaga in zilele noastre melodia ramane Engelbert Humperdinck. Humperdinck a cantat prima data melodia dintr-o pura intamplare, cand a fost rugat sa il inlocuiasca pe Dickie Valentine intr-un spectacol tv de varietati. Pentru ca show-ul tv avea o audienta foarte mare, interpretarea lui Humperdinck i-a adus in cateva saptamani primul loc in UK Singles Chart.

Change the world are si ea o poveste interesanta. Melodia a fost compusa de Gordon Kennedy, Tommy Sims si Wayne Kirkpatrick in timpul unei sesiuni de inregistrari intr-un studio din Nashville. Kennedy i-a trimis apoi un demo lui Eric Clapton cu versurile inca neterminate. Piesa a aparut insa pentru prima data pe albumul Wynonnei Judd din februarie 1996 intr-o versiune traditionala country, in timp ce versiunea lui Clapton a fost lansata 5 luni mai tarziu, in acelasi an. In anul urmator Clapton castiga trei premii Grammy cu aceasta melodie la categoriile Cel mai bun cantec, Cea mai buna inregistrare si Cea mai buna interpretare masculina. Tinand cont ca toti cei trei compozitori erau implicati in productia de muzica country si ca melodia a aparut pentru prima data in versiune country, am considerat ca aceasta melodie poate fi catalogata drept originala.

Cotton-eyed Joe este si ea o melodie binecunoscuta, care face parte din etosul american, fiind la origine o melodie traditionala country-folk americana, asociata in principal cu partea de sud-est a Statelor Unite. A inceput sa devina cunoscuta publicului datorita productiei Urban Cowboy din 1980 ce il avea in rol principal pe John Travolta. Originea cantecului este necunoscuta astazi, dar e cert faptul ca dateaza inainte de perioada Razboiului de Secesiune (1861-1865) si cel mai probabil era fredonat de sclavii negri de pe plantatiile de bumbac din Alabama. Semnificatia expresiei "cotton-eyed Joe" ar putea sa se refere la a fi "beat-turta"/"chior de beat" sau la o persoana ce sufera de "albeata" (cataracta). Cea mai veche inregistrare cunoscuta ii este atribuita lui Fiddlin' John Carson, un violonist de muzica old-time, un gen muzical folk interpretat cu diverse instrumente acustice: vioara, banjo, chitara sau mandolina. Arcusierii (fiddlins) erau virtuosi muzicali itineranti care au fost printre primii popularizatori ai muzicii americane traditionale. John Carson a fost campion intre 1914 si 1922 in intrecerea arcusierilor din Georgia si este considerat drept cel care a interpretat prima melodie country pe versuri. Melodia Cotton-eyed Joe a fost reluata in 1994 de formatia suedeza de muzica eurodance Rednex, care a facut-o cunoscuta in Europa in varianta tehno.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of Country (vol.5)
Descriere: muzica country
Gen muzical: Country
Conţine: 22 melodii
Timp total: 01:09:16
Bit rate: 64kbps
Creată la: 13/04/2019
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: