Altamont Speedway Free Festival (1969)

publicat: 05/01/2017 19:45 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Posterul concertului de la Altamont

Concertul de la Altamont a avut loc sambata, 6 decembrie 1969. Acest concert s-a dorit a fi o replica a Woodstock-ului pe coasta de vest a SUA, fiind, de asemenea, un concert gratuit. Ulterior, concertul a fost denumit chiar Woodstock West. Locul de desfasurare, Altamont Raceway Park (intre Livermore si Tracy, California, la circa 50 km est de San Francisco), era o pista de concursuri de viteza auto si moto. Acest loc de desfasurare a fost ales in ideea ca va permite o audienta record. Audienta estimata pentru acest concert a fost de 300.000 de spectatori.

In ordinea participarii la concert, invitatii au fost: Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers, Crosby Stills Nash & Young, si in incheiere Rolling Stones. Grateful Dead figurau initial printre invitati, insa acestia au declinat sa participe din cauza incidentelor violente care au avut loc in timpul concertului. Evenimentele din timpul concertului au fost prezentate intr-un film documentar, "Gimme Shelter", care a aparut un an mai tarziu, in 1970.

Unul din principalele motive pentru problemele aparute in public in timpul concertului a fost cauzat de alegerea celor de la Hell’s Angels pentru asigurarea sigurantei pe durata festivalului de catre managementul lui Rolling Stones (la recomandarea celor de la Jefferson Airplane si Grateful Dead). Serviciile celor de la Hell’s Angels au fost “rasplatite” cu bere in valoare de 500 de dolari. Hell's Angels Motorcycle Club este un club motociclist fondat in Statele Unite cu membri in toata lumea si care este format in mare parte din posesori de Harley Davidson sau motociclete de peste 750 cmc. In anii '60 ai secolului trecut ei erau implicati in miscarea contra-culturala americana si erau asociati cu diversi lideri de opinie ai miscarii hippie ca The Grateful Dead, Timothy Leary, The Beatles sau The Rolling Stones.

Pe durata recitalurilor primilor invitati, Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers si Crosby Stills Nash & Young, nu au fost probleme foarte grave, insa nervozitatea publicului se simtea a fi in crestere. De asemenea, comportamentul celor de la Hell’s Angels devenea din ce in ce mai violent atat fata de public cat si fata de invitati. Dupa ce un membru Hell’s Angels a fost doborat de persoane din public, in busculada creata, Marty Balin de la Jefferson Airplane a fost lovit la cap de catre un alt mebru al Hell’s Angels si si-a pierdut cunostinta. Din acest motiv, dupa ce Crosby Stills Nash & Young si-au incheiat prestatia, cei de la Grateful Dead au refuzat sa mai urce pe scena, ramanand ca Rolling Stones sa incheie spectacolul.

The Rolling Stones pe scena de la Altamont

The Rolling Stones pe scena de la Altamont

Cand Rolling Stones au urcat pe scena, un grup relativ compact de 4-5000 de spectatori a incercat sa treaca de cordonul celor de la Hell’s Angels pentru a ajunge la scena. In timpul celei de-a treia piese a concertului Rolling Stones, Sympathy for the Devil, o adevarata lupta a inceput in apropierea scenei atat intre grupuri din public cat si intre public si Hell’s Angels. In acest moment concertul s-a intrerupt, in speranta ca Hell’s Angels vor reusi sa calmeze spiritele si sa reinstaureze ordinea. Dupa o pauza mai lunga si mai multe apeluri la calm, concertul a fost reluat, insa destul de curand, in timpul celei de-a saptea piese, Under My Thumb, a fost intrerupt din nou de alte incercari ale unor grupuri de fani de a urca cu orice pret pe scena. Conform unor martori oculari, majoritatea spectatorilor violenti erau sub influenta drogurilor (in principal metamfetamina), fiind foarte greu de calmat. In aceste momente unul dintre spectatori, Meredith Hunter, in timp ce incerca sa foloseasca un pistol calibrul .22, a fost injunghiat de doua ori de catre un membru Hell’s Angels, Alan Passaro. Ca urmare a injunghierii, Meredith Hunter a decedat ulterior. Cu toate aceste probleme in apropierea scenei si in ciuda violentelor din public, concertul a fost din nou reluat, si dupa alte 8 piese s-a incheiat.

In timp ce concertul de la Woodstock a fost vazut ca reprezentand esenta miscarii hippie, "Pace si Dragoste", concertul de la Altamont a ramas in istorie ca simbol al sfarsitului perioadei hippie, a natiunii “Woodstock”. De atunci si pana in prezent s-a vorbit si s-a scris foarte mult despre concertul de la Altamont, in primul rand datorita faptului ca acesta a reprezentat o foarte complexa metafora a sfarsitului unei epoci.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: