Serenade moderne (vol. 1)
publicat: ascultă melodiile! »
24/04/2012 23:40 | actualizat: 30/08/2020 22:07 |Am oscilat intre mai multe titluri alternative pentru acest post, insa cred ca titlul curent este cel mai potrivit. Si am sa explic si de ce.
Serenada este o compozitie muzicala compusa sau interpretata in cinstea unei persoane. De regula, serenada poate fi dedicata unui iubit, unui prieten sau unei persoane de rang inalt, dar cea mai veche semnificatie a serenadei se refera la cantecul inchinat unei iubite. Cantecele erau interpretate de un solist acompaniat de un instrument (flaut, chitara sau diverse instrumente cu coarda) seara sub fereastra iubitei si erau piese muzicale lente, evident in acord cu ora tarzie din noapte. Etimologia cuvantului serenada este cuvantul italian sereno (calm) si trebuie remarcat ca serenadele nu au avut niciodata un stil muzical aparte sau o structura muzicala fixa. De pilda, in epoca baroca serenada a devenit o forma de cantata in aer liber, insa pe mai multe voci si cu o instrumentatie complexa (trompeta, cornuri sau tobe).
In perioada clasica dar si in cea romantica serenadele au devenit compozitii muzicale standard, cu o instrumentatie ampla dar usoara si cu o structura muzicala in mai multe miscari, de regula intre patru si zece, cu accent preponderent pe muzicalitate si mai putin pe dezvoltare tematica sau intensitate dramatica.
Pentru ca melodiile pe care le-am inclus in aceasta lista contin compozitii din ultimii 70 de ani, am intitulat acest post Serenade moderne. Poate ca unii dintre ascultatori vor fi de acord cu acest lucru dar nu vor fi de acord cu faptul ca melodiile sunt serenade. Acest lucru este mai putin important, dar exista destule temeiuri sa le consideram asa; cei ce vor fi curiosi sa afle mai multe despre unele melodii, vor descoperi ca cel putin melodiile din perioada rockabilly (anii '40-'50), probabil perioada cu cele mai multe cantece inchinate fetelor, sunt inspirate de personaje reale, unele dintre ele fiind contemporane cu noi. Una dintre acestea este cantareata Carole King (cu numele de fata Klein), fosta prietena a lui Neil Sedaka. In cazul altora, de pilda Diana Ayoub, fata ce a inspirat melodia Diana a lui Paul Anka, faima pe care hitul i-a adus-o peste noapte nu a fost de bun augur nici pentru ea nici pentru familia ei. Din acest motiv, multe dintre numele folosite ulterior in melodii au fost schimbate pentru ca artistii sa nu fie dati in judecata.
Cea mai cunoscuta melodie pe care am inclus-o in lista din aceasta seara este cu siguranta Michelle, o piesa al carui text a fost scris de Paul McCartney pe muzica lui John Lennon. Stilul muzical al melodiei a fost inspirat de melodia Trambone a cantaretului american Chet Atkins, cantata pe o linie de chitara bass - la acea vreme o inovatie de care McCartney a fost foarte entuziasmat, in timp ce versurile sunt inspirate de perioada culturala Rive Gauche din vechiul Paris, cand Pablo Picasso, Arthur Rimbaud, Paul Verlaine, Henri Matisse, sau Ernest Hemingway isi creau operele lor in sanul comunitatii boeme din Montparnasse. Michelle a fost premiata in 1967 cu Grammy-ul pentru Cea mai buna piesa a anului si a devenit faimoasa in Franta, desigur datorita versurilor in limba franceza din refren.
O alta melodie interesanta este Jeanny a lui Falco, o piesa ce urma probabil sa faca parte dintr-o trilogie muzicala. Prima parte a fost lansata in 1985 si ea a produs un val de rumoare in randul publicului, fiind interzisa spre difuzare la multe posturi de radio internationale. Scandalul a pornit de la criticile aduse melodiei ce sustineau ca versurile ei glorifica violul, cu toate ca acestea nu faceau referire directa la acest lucru. Evident ca publicitatea negativa nu a facut decat sa ii creasca popularitatea, ea ajungand pe primele locuri in mai multe topuri muzicale europene. Exista o controversa si in legatura cu intrebarea daca Falco a vrut sa faca din acest subiect o trilogie. Un argument in favoarea sustinatorilor este melodia Coming Home (Jeanny Part 2, One Year Later) lansata in 1986. Totusi, pana la moartea cantaretului austriac nu a mai fost lansata o a treia parte, dar in 2009 a fost lansat postum single-ul The Spirit Never Dies (Jeanny Final) care fusese inregistrat in 1988 si gasit in mod intamplator in studioul de inregistrari al artistului. Cel mai probabil ca subtitlul Jeanny Final este doar un truc de marketing si nu are nici o legatura cu trilogia. Alte melodii candidate pentru a treia parte a trilogiei mai sunt melodiile Bar Minor 7/11 (Jeanny Dry) (1990, de albumul Data de Groove) si Where Are You Now? (Jeanny Part III) (inregistrat in 1986 si publicat postum in 2000).
In incheiere vreau sa mai remarc melodiile Angie, o melodie cu o caracteristica ciudata si anume ca pe inregistrarea originala vocea lui Mick Jagger este uneori foarte slab auzita, un efect muzical denumit voce fantoma si Rosanna a formatiei Toto, care include un artificiu muzical inspirat de muzica jazz denumit shuffle (amestec), care a primit propria lui titulatura si anume Rosanna shuffle. Shuffle-ul este o suita de note (de regula la claviatura, dar poate fi si la tobe si alte instrumente) in care notele de timpi egali sunt interpretate cu durata diferita, alternand duratele lungi cu cele scurte. Rosanna shuffle este derivat din half-time shuffle si include si cateva note fantoma, note de fundal audibile dar care sunt aproape de neperceput, ele avand scopul de a fi mai degraba ritmice dacat melodice.
Enjoy!
Liste de melodii (1):
Vezi şi paginile:
Etichete:
Index
Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.
Întrebări
Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.