Soliste instrumentiste (vol. 1)

publicat: 28/03/2020 20:00 | actualizat: 2020-09-2020/09/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Iata o cutiuta pe care am gandit-o spontan, iar muza acetei cutiute trebuie sa recunosc ca a fost Suzi Quatro ale carei melodii le ascultam zilele acestea. Suzi Quatro nu este prezenta in acest volum, insa va fi prezenta in urmatorul.

Solistele instrumentiste au devenit un lucru comun in muzica contemporana insa multa vreme instrumentatia a fost un apanaj al barbatilor. O deschizatoare de drum in acest sens a fost cantareata americana de gospel si soul Sister Rosetta Tharpe, solista, chitarista si compozitoare care este considerata "Nasa muzicii rock 'n' roll". Tharpe a inceput sa inregistreze in 1938 melodii gospel la casa de discuri Decca. Din acel moment Tharpe a ajuns vedeta peste noapte si in acelasi timp primul artist de muzica gospel ce obtinea succes comercial. Stilul ei muzical includea pe langa gospel si jazz, blues sau rhythm & blues. A fost o pioniera in tehnica chitarii electrice, ea fiind printre primii muzicieni care foloseau distorturi grele ale chitarii electrice. Talentul ei muzical, abilitatile ei de artist pe scena ca performer si compozitiile ei muzicale i-au influentat pe primii artisti de muzica rock 'n' roll printre care Little Richard, Carl Perkins, Chuck Berry, Elvis Presley sau Jerry Lee Lewis.

Anii '30 ai secolului trecut au inregistrat si primele band-uri feminine de jazz, printre cele mai cunoscute fiind cele conduse de Ina Ray Hutton si Eunice Westmoreland. Apoi, in anii '60 au aparut primele trupe feminine rock, deschizatoare de drum fiind trupa Goldie & the Gingerbreads, prima care a semnat un contract cu o casa majora de discuri la acea vreme, The Pleasure Seekers (ce o avea ca solista vocala pe Suzi Quatro si in componenta pe celelalte doua surori ale ei) sau The Feminine Complex. In anii '70 au aparut The Runaways (ce le aveau in componenta pe Joan Jett, Lita Ford si Susan Nancy Thomas alias Michael Steel) si Fanny (prima trupa ce a intrat in top 40 al topului Billboard Hot 100). In anii '80 a inceput sa apara din ce in ce mai multe trupe feminine de muzica: The Go-Go's (ce o aveau ca solista vocala pe Belinda Carlisle), The Bangles, Joan Jett & The Blackhearts, iar in anii '90 The Dixie Chicks sau Hole (ce o aveau ca solista pe Courtney Love). De asemenea, solistele instrumentiste au inceput sa aiba din ce in ce mai mult succes la public printre ele numarandu-se Bonnie Raitt, Joni Mitchel, Joan Baez, Nina Simone, Dolly Parton, Alison Krauss sau Karen Carpenter.

Cu toate acestea, femeile soliste au fost nevoite in tot acest timp sa depaseasca multe prejudecati in privinta abilitatilor lor tehnice muzicale si nu numai in muzica ultimilor 50 de ani, dar sa nu uitam si solistele instrumentiste din muzica clasica. De cele mai multe ori, aceste instrumentiste erau considerate simple ajutoare sau inlocuiau solistii instrumentisti in diverse ocazii. Trebuie sa remarcam ca multe femei soliste au fost inlocuite dupa terminarea celui de-al doilea razboi din orchestrele in care activau, dupa ce barbatii instrumentisti mobilizati in armata s-au intors inapoi in tara.

Am listat mai jos instrumentele la care interpreteaza in mod curent solistele incluse in cutiuta de astazi, alaturi de tara lor de origine. Pentru ca multe dintre ele au si compus melodiile prezente in lista de melodii, am inclus si versurile acestora.

Alicia Keys (SUA): voce, pian, clape
Amy Macdonald (Scotia): voce, chitara, pian, clape, tobe
Avril Lavigne (Canada): voce, chitara
Carolyn Dawn Johnson (Canada): voce, chitara acustica, pian
Colbie Caillat (SUA): voce, chitara acustica, pian
Delta Goodrem (Australia): voce, chitara, pian, clape
Jewel (SUA): voce, chitara, auto-harpa
Joan Baez (SUA): voce, chitara
Katie Melua (Georgia): voce, chitara, pian, vioara
KT Tunstall (Scotia): voce, chitara, pian, tobe, flaut
Lene Marlin (Norvegia): voce, chitara, pian
Liz Phair (SUA): voce, chitara, pian
Norah Jones (SUA): voce, pian
Sheryl Crow (SUA): voce, chitara, chitara bass, pian, clape, muzicuta, acordeon
Skylar Grey (SUA): voce, chitara, pian, dulcimer (tambal cu coarde lovite)
Sophie Zelmani (Suedia): voce, chitara
Suzanne Vega (SUA): voce, chitara
Tanita Tikaram (Marea Britanie): voce, chitara, chitara bass
Tori Amos (SUA): voce, pian
Tracy Chapman (SUA): voce, chitara, muzicuta
Vanessa Carlton (SUA): voce, pian, clape, orga, tamburina

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Soliste instrumentiste (vol.1)
Descriere: melodii interpretate de soliste instrumentiste
Gen muzical: Various
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:12:43
Bit rate: 64kbps
Creată la: 28/03/2020
Actualizată la: 28/03/2020

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: