Soliste instrumentiste (vol. 2)

publicat: 03/03/2024 10:00 | actualizat: 2024-03-0303/03/2024 10:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Pentru ca suntem in perioada in care sarbatorim femeile, va aduc al doilea volum dedicat solistelor instrumentiste. Voi evidentia cateva dintre ele care s-au impus nu numai ca soliste, dar si ca textiere si compozitoare talentate.

Kate Bush este o cantautoare, producatoare si dansatoare engleza ce a devenit cunoscuta in 1978, pe cand avea 19 ani, cu melodia Wuthering heights, cu care a devenit prima femeie artist ce a ocupat locul intai in UK Singles Chart cu o compozitie proprie. Bush a dezvoltat un stil aparte de a performa, cu un stil muzical eclectic, versuri neconventionale si coreografii personale originale ce au influentat o seama de artisti. Talentul ei muzical a fost recunoscut la nivel international fiind plasata pe locul 60 in top 200 al celor mai buni cantareti din toate timpurile, conform revistei americane Rolling Stone, iar in 2023 a fost inclusa in Rock and Roll Hall of Fame. In 2022 a revenit in atentia publicului dupa ce melodia ei Running up that hill, lansata in 1985, a fost inclusa pe coloana sonora a sezonului al patrulea al serialului tv "Stranger things", devenind cea mai audiata melodie pe platforma de streaming Spotify in SUA, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Canada, Australia, Noua Zeelanda si la nivel global.

Carole King este cantautoare americana de succes care a compus, singura si in colaborare cu altii, nu mai putin de 118 cantece care au intrat in topul Billboard Hot 100. Printre cele mai cunoscute dintre cantecele sale se numara: Will you still love me tomorrow (co-autoare, 1960) interpretat de The Shirelles si reluat de multi alti artisti cunoscuti, (You make me feel like) A natural woman (co-autoare, 1967) interpretat de Aretha Franklin, Take good care of my baby (co-autoare, 1961) interpretat de Bobby Vee, The loco-motion (co-autoare, 1962) interpretat de Dee Dee Sharp, It's too late (autoare, 1971). You've got a friend este un cantec compus de King in 1971 ce a ajuns pana pe locul intai in Billboard Hot 100. Cantectul a fost reluat de-a lungul anilor de numerosi artisti faimosi: Aretha Franklin, Roberta Flack, Dusty Springfield, Celine Dion, Shania Twain, Gloria Estefan, Lynn Anderson.

Enya, pe numele real Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin, este o cantautoare irlandeza ce detine in acest moment titlul de cel mai bine vandut solo artist irlandez din istorie si al doilea cel mai bine vandut artist irlandez (dupa U2), dar se afla si in top 200 al celor mai bine vanduti artisti din istorie cu peste 80 de milioane de vanzari de albume. Ea a inceput cariera muzicala in renumita formatie de muzica folk celta Clannad pe care a parasit-o in 1982 pentru a urma o cariera solo. De-a lungul timpului ea si-a dezvoltat un stil muzical propriu care combina muzica celta, religioasa, jazz, new-age, pop si folk. Discografia ei include 15 albume lansate intr-un interval de 28 de ani cu care a castigat numeroase premii internationale: cinci Billboard Music Awards, patru Grammy Awards, sapte World Music Awards. Desi nu s-a retras de pe scena muzicala, Enya nu a mai fost activa in ultimii ani, preferand sa se traiasca in singuratate, departe de lume, intr-un castel pe care l-a achizitionat in 1997 cu 2,5 milioane de lire sterline, dotat cu masuri de securitate sporite din cauza persoanelor care au incercat sa o hartuiasca.

Taylor Swift este o alta cantautoare americana de foarte mare succes am putea spune, tinand cont de toate recordurile pe care le bate in industria muzicala contemporana. Pe langa talentele de compozitoare si instrumentista, Swift pare sa aiba o vointa si incapatanare deosebite: in 2014 si-a retras albumele publicate pe platforma Spotify in semn de protest fata de faptul ca platforma de streaming oferea muzica ei intr-un serviciu ce aducea foarte putine venituri din cauza clauzelor contractuale; in 2015 a criticat platforma Apple Music din cauza faptului ca nu platea artistilor venituri in cele trei luni de proba dupa inregistrare si a amenintat ca si va retrage catalogul discografic de pe platforma, lucru ce a obligat Apple Music sa isi schimbe decizia. Dar cel mai important eveniment din cariera lui Swift avea sa se intample in 2014 cand casa independenta de discuri Big Machine Records, la care Taylor Swift inregistrase sase albume, a fost cumparata de managerul de talente Scooter Braun, facandu-l astfel proprietar peste inregistrarile originale ale pieselor compuse de Taylor Swift, care incercase sa le achizitionase anterior, dar casa de discuri nu a vrut sa i le ofere decat daca ar fi inregistrat alte albume in schimbul acestora. In 2020, Swift a putut sa re-inregistreze primele cinci albume anterioare si a decis sa o faca de la zero, lansand aceleasi titluri cu subtitlul "Taylor's version". Nu numai ca a reusit sa inregistreze din nou aceste albume, dar acestea au reusit sa urce pe primul loc in toate clasamentele muzicale internationale de albume si sa sparga recorduri muzicale anterioare. Albumul 1989 (in versiunea ei) a reusit sa depaseasca recordul detinut de Elvis Presley de cel mai longeviv album pe prima pozitie cu 68 de saptamani, apoi cele mai multe albume (13) ce au debutat consecutiv pe prima pozitie, a depasit formatia The Beatles cu cele mai multe saptamani in topul Billboard 200 Albums cu 384 saptamani (cu toatele albumele), cele mai multe premii American Music Awards (40), depasindu-l pe Michael Jackson, prima femeie artist care castiga premiul "Cel mai bun album" trei ani la rand, cele mai multe nominalizari la premiile Grammy din istorie, recordul Guiness Book pentru cele mai multe piese pe primul loc (26) la vanzarile digitale si multe altele.

Am listat mai jos instrumentele la care interpreteaza in mod curent solistele incluse in cutiuta de astazi, alaturi de tara lor de origine. Pentru ca multe dintre ele au si compus melodiile prezente in lista de melodii, am inclus si creditele si versurile acestora.

Alexz Johnson (Canada): voce, chitara
Anika Moa (Noua Zeelanda): voce, chitara, percutie, clape
Anna Nalick (SUA): voce, chitara, pian
Annie Lennox (Scotia): voce, pian
Bonnie Raitt (SUA): voce, chitara
Carole King (SUA): voce, pian
Chantal Kreviazuk (Canada): voce, chitara, pian
Dido (Anglia): voce, chitara, pian, tamburina, instrumente de percutie, flaut, clape
Enya (Irlanda): voce, pian, clape
Janis Joplin (SUA): voce, chitara
Joni Mitchell (Canada): voce, chitara, pian, dulcimer
Kate Bush (Anglia): voce, pian, clape
Lady Gaga (SUA): voce, chitara, pian
Lita Ford (Anglia): voce, chitara
Melanie (SUA): voce, chitara
Melissa Etheridge (SUA): voce, chitara, pian, muzicuta, mandolina, tobe
Nina Simone (SUA): voce, pian
Sara Bareilles (SUA): voce, chitara, pian, ukulele
Sheryl Crow (SUA): voce, chitara, chitara bass, clape, pian, muzicuta, acordeon
Suzy Quatro (SUA): voce, chitara bass
Taylor Swift (SUA): voce, chitara, pian, banjo, ukulele

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Soliste instrumentiste (vol.2)
Descriere: melodii interpretate de soliste instrumentiste
Gen muzical: Various
Conţine: 21 melodii
Timp total: 01:20:24
Bit rate: 64kbps
Creată la: 29/03/2020
Actualizată la: 22/12/2023

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: